Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:56:56

Απαγορευτικό και μεγάλοι έλεγχοι στις συναλλαγές με 29 φορο-παραδείσους της παρανομίας. Στο στόχαστρο οι συναλλαγές από ΣΔΟΕ, οικονομικό έγκλημα και Εφορίες. Κύριο

Πενιχρά τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου χρήματος και φυγάδευσης καταθέσεων σε συγκεκριμένες χώρες στις οποίες από χρόνια ανθούν οι παράνομες Off Shore εταιρείες.

Τουλάχιστον θα μπορούσε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό στο οποίο έχουν διακριθεί Έλληνες επιχειρηματίες, κατασκευαστές, βιομήχανοι, εμπορικοί αντιπρόσωποι και εφοπλιστές. «Μαύρη» λίστα με 29 κράτη «φορολογικούς παραδείσους» που θεωρούνται για το 2016, αλλά και πολύ παλαιότερα χρόνια, μη συνεργάσιμα κράτη στον φορολογικό τομέα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρόκειται για κράτη που δεν συνεργάζονται με την Ελλάδα για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες. Μεταξύ των κρατών αυτών περιλαμβάνονται τα Σκόπια, το Μονακό, ο Παναμάς, το Χονγκ -Κόνγκ.

Για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με τα κράτη της «μαύρης» λίστας, η εφορία δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα τους τις δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο (φορολογικό παράδεισο) ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Για να αναγνωριστούν οι συγκεκριμένες δαπάνες θα πρέπει ο φορολογούμενος να αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους - μέλους.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους ενεργοποιήθηκε η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών (CRS). Πρόκειται για μια παγκόσμια πλατφόρμα μέσω της οποίας ανταλλάσσονται πληροφορίες από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας και αποτελεί το νέο υπερ-όπλο των φοροελεγκτών στην αποκάλυψη του «μαύρου» χρήματος. Το σύστημα «ρίχνει» τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε πρώτη φάση από φέτος σε 54 χώρες, και το δεύτερο μεγάλο βήμα γίνεται την 1η Ιανουαρίου 2018 με τη συμμετοχή 47 επιπλέον χωρών, καταρρίπτοντας ακόμα και το άβατο των ελβετικών τραπεζών.

Τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα έχουν ενημέρωση για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες στις 31 Δεκεμβρίου 2016 σε πολλές χώρες, από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο μέχρι τα νησιά Κέιμαν, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική. Ωστόσο δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις με σοβαρά αποτελέσματα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος σε κρυφές καταθέσεις του είδους όπως επίσης και στις περίφημες λίστες καταθετών του εξωτερικού, με πρώτη την πολυδιαφημισμένη λίστα Λαγκάρντ από τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει σοβαρές καταδίκες και δεν έχουν εισπραχθεί αξιόλογα ποσά. Μόλις ολίγα εκατομμύρια ευρώ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline