Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:29:15

Νέα σελίδα, η "εποχή Μάκη Σκλαβενίτη" στο συγκρότημα Μαρινόπουλου από την Τετάρτη 1η Μαρτίου. Η δυναμική του Ομίλου και ο σκληρός ανταγωνισμός. Κύριο

Οριστικά αλλάζουν σελίδα και εισέρχονται σε νέα εποχή οι επιχειρήσεις Μαρινόπουλου, οι οποίες σώθηκαν από την χρεοκοπία.

-Η επόμενη Τετάρτη, 1η Μαρτίου ορίστηκε ως η επίσημη πρώτη της λειτουργίας της «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη», η οποία θα απορροφήσει το δίκτυο 361 καταστημάτων της «Μαρινόπουλος», σύμφωνα με επιστολή της διοίκησης της Σκλαβενίτης προς προμηθευτές, σχετικά με τους κεντρικούς αποθηκευτικούς χώρους όπου θα πραγματοποιούνται οι παραδόσεις εμπορευμάτων.

Ύστερα και από τη λήξη της περιόδου άσκησης των τριτανακοπών, ο νέος επενδυτής ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά και να ξεκινήσει τη μάχη για την ανάκτηση των μεριδίων της άλλοτε πανίσχυρης αλυσίδας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη του ενημέρωσαν τους προμηθευτές του Μαρινόπουλου ότι από την 1η Μαρτίου ξεκινά κανονικά ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων και πως οι τιμολογήσεις θα γίνονται πλέον στο όνομα της εταιρείας «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης». Επιπλέον, τους υπέδειξαν τους χώρους όπου θα πραγματοποιούνται οι παραδόσεις των εμπορευμάτων, ενώ τους επεσήμαναν ότι για τις παραγγελίες των ειδών, τις ημερομηνίες και τα σημεία παράδοσης θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση μέσα στις επόμενες μέρες από τη Διεύθυνση Εφοδιασμού.

Κύκλοι του Σκλαβενίτη εμφανίζονται αισιόδοξοι πως το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί σύντομα και τονίζουν πως οι συνολικά επτά τριτανακοπές που ασκήθηκαν δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ενεργοποίηση της συμφωνίας. Ανάλογη αισιοδοξία εκφράζουν και για το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης που προέκυψε λόγω της καθυστέρησης στην επικύρωση του σχεδίου διάσωσης από το αρμόδιο δικαστήριο, λέγοντας πως είναι ένα θέμα που θα επιλύσουν μόνοι τους, ανεξάρτητα από την στάση που θα κρατήσουν οι τράπεζες (υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν είναι περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο πως δεν υπάρχει πλέον κανένα σοβαρό εμπόδιο εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία εξυγίανσης, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την παροχή χρηματοδότησης ύψους 352 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες μέσω έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου και την καταβολή 125 εκατ. ευρώ από την πλευρά του Σκλαβενίτη. Ηρεμία επικρατεί και στους εργαζόμενους της Μαρινόπουλος ύστερα από οκτώ και πλέον μήνες αγωνίας και αλλεπάλληλων «σκοτσέζικων ντους» μπορούν να αισθάνονται πιο σίγουροι για το εργασιακό τους μέλλον. Πλέον περιμένουν πως μετά και τις τελευταίες θετικές εξελίξεις θα λάβουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, τα οποία ανέρχονται σε συνολικά 1,4 εκατ. ευρώ (μισθός Ιανουαρίου και το υπόλοιπο 40% από τον μισθό του Δεκεμβρίου).

Το «μεγάλο στοίχημα» της οικογένειας Σκλαβενίτη είναι να ανακτήσει το έδαφος που έχασε ο Μαρινόπουλος το διάστημα που ήταν εκτός αγοράς. Πολλοί θεωρούν σίγουρη την επιτυχία λόγω του καλού «ονόματος» και της φήμης που έχει η εταιρεία αλλά και της καλής συνεργασίας με τους προμηθευτές, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν τον προβληματισμό τους και κάνουν λόγο για εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, με δεδομένη την κατακόρυφη κάμψη της κατανάλωσης στο λιανεμπόριο τροφίμων (μόνο τον Ιανουάριο οι πωλήσεις των ταχυκίνητων κωδικών υποχώρησαν πάνω από 10%!). Επισημαίνουν δε πως στην εξίσωση πρέπει να συνυπολογιστεί η όξυνση του ανταγωνισμού από τις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες δεν πρόκειται να απεμπολήσουν εύκολα τα μερίδια που κέρδισαν το προηγούμενο διάστημα. Ήδη, ο Μασούτης σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των προσφορών του μέσα στο 2017, ενώ σε ανάλογες κινήσεις εκτιμάται πως θα προχωρήσουν και οι υπόλοιποι λιανέμποροι, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Lidl, τα My Market, η Γαλαξίας αλλά και η ομάδα του ΕΛΟΜΑΣ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις επί της ολοκλήρωσης του deal -στον βαθμό που υπάρξουν- αναμένονται εντός των προσεχών ημερών, καθώς μένει τυπικά η υπογραφή της συμφωνίας με τις τράπεζες για την επιπλέον χρηματοδότηση, αλλά και η οριστικοποίηση του κειμένου της μεταβίβασης.

Πάντως ήδη σε ορισμένα υπερμάρκετ της πρώην Carrefour - όπως αυτό των Αμπελοκήπων ή αυτό του Αλίμου - γίνονται εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης προκειμένου να λειτουργήσουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες σαν Σκλαβενίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Αμπελόκηπους, στο κτίριο Θων, λειτούργησε το πρώτο υποκατάστημα της Carrefour στην Ελλάδα.

Στον Άλιμο, δε, λειτούργησε το πρώτο υπερμάρκετ που είχε έρθει ποτέ στην Ελλάδα, το 1991, με την επωνυμία- τότε - Continent, και πάντα υπό την «ομπρέλα» του Μαρινόπουλου.

Τα δύο αυτά καταστήματα είναι από τα πρώτα που θα εισέλθουν στη νέα εποχή, με την λυτρωτική παρέμβαση και διάσωση από τον Όμιλο Μάκη Σκλαβενίτη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline