Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  16:19:01

Mετά τις αποκαλύψεις για τα δάνεια 100 εκατ. από την Αττικής στον Καλογρίτσα. ΝΔ: Επίθεση κατά Πρωθυπουργού και διαπλοκή δύο υπουργών. Κύριο

ΝΔ : Αποκαλύφθηκε το τρίγωνο της διαπλοκής που έστησαν οι κ.κ Τσίπρας, Παππάς και Σπίρτζης.

Ακραία επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς, πολιτικούς και ηθικούς χαρακτηρισμούς ,εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τα «φαύλα δάνεια» του μεγαλοεργολάβου κ. Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ, η Τράπεζα Αττικής συστηματικά χορηγούσε δάνεια κάτω του κόστους, με ανύπαρκτες εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα να υφίσταται ζημιά η Τράπεζα.

-Σε ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζεται πως οι μάσκες έπεσαν καθώς «η Τράπεζα Αττικής, ο διαγωνισμός - παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες και η κατάτμηση δημοσίων έργων που καταλήγουν στον εκλεκτό εργολάβο του Μεγάρου Μαξίμου, αποτελούν το "τρίγωνο της διαπλοκής" που έχτισε η κυβέρνηση».

Η ΝΔ επισημαίνει πως είχε από καιρό καταγγείλει τη μεθόδευση, όπως λέει χαρακτηριστικά, που σήμερα αποκαλύπτεται από τη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας πως η ώρα της αλήθειας για τους κ. Τσίπρα, Παππά και Σπίρτζη έφτασε.
«Κανείς δεν ξεχνά τα δανεικά βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και τα προνομιακά δάνεια που χορήγησε στις εταιρίες του η Τράπεζα Αττικής. Με τελικό στόχο να μπορέσει ο κ. Παππάς να στήσει το δικό του μιντιακό σύστημα και ο κ. Σπίρτζης να του αναθέτει τη μια εργολαβία μετά την άλλη. Και όλα αυτά με τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Τώρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη που θα εξετάσει όλες τις σκοτεινές πτυχές αυτού του πρωτοφανούς πολιτικού - οικονομικού σκανδάλου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Οπως αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ που κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η Τράπεζα Αττικής συστηματικά χορηγούσε δάνεια κάτω του κόστους, με ανύπαρκτες εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα να υφίσταται ζημιά η Τράπεζα.
Στα ευρήματα του κοινού ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος και του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του κυριακάτικου Τύπου, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων διευκολύνσεις που παρέχονταν σε επιχειρήσεις όπως η μετατροπή βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα, δίχως την κατάλληλη αιτιολόγηση.

Πόρισμα - καταπέλτης για τα δάνεια της Attica Bank - «Βόμβα» κατά Καλογρίτσα

Ενα απίστευτο πάρτι με τα λεφτά των μηχανικών αποκαλύπτει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τα δάνεια που έδινε η Attica Bank. Πρόκειται για χορηγήσεις που στις περισσότερες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται «χαριστικά» και αφήνονται υπόνοιες για πολιτικές παρεμβάσεις.
Οπως αποκαλύπτει το Βήμα, που φέρνει στο φως το πόρισμα, μετά από έλεγχο που έκαναν η ΤτΕ και ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ προκύπτει συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους με μηδενική ή μερική εξασφάλιση της Αττικής.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνον η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης, του κ. Καλογρίτσα, πήρε 39 δάνεια από την τράπεζα Αττικής, από το 2015 και μετά, με επιτόκιο που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και κάτω από το κόστος της τράπεζας.

Το πρώτο από αυτά, ομολογιακό δάνειο αξίας 11 εκατ. ευρώ, δόθηκε τον Ιανουάριο του 2015, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ευνοϊκούς (οπισθοβαρείς) όρους αποπληρωμής.
Τον Απρίλιο του 2015 το πιστωτικό όριο της Τοξότης αυξήθηκε από 10 εκατ. ευρώ σε 50 εκατ. ευρώ και στις 14 Μαΐου του 2015 στα 100 εκατ. ευρώ!

Στην ίδια αναφορά γίνεται λόγος και για τα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια κάτω του κόστους, με τα οποία η Attica δάνειζε την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Σε μία περίπτωση δε, δάνειο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ δόθηκε στην εταιρεία με επιτόκιο μόλις 2,6%, δηλαδή με απόκλιση 9,24% από το επιτόκιο που αντιστοιχούσε (11,84%) στην πιστοληπτική διαβάθμιση G της εταιρείας.
Τα ευρήματα αυτά έκαναν την ΤτΕ να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας της να διερευνήσεις την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Η μηνυτήρια αναφορά με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2016, περιγράφει το "πάρτι" που είχε στηθεί με την Τράπεζα των Μηχανικών.
Γενικότερα στο πόρισμα διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν γενικότερες χορηγήσεις προς πελάτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, με επιτόκια όμως πολύ χαμηλότερα από αυτά που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της τράπεζας.
Καταγράφηκαν μάλιστα 528 περιπτώσεις πελατών με διαβάθμιση ΝΤ (η χαμηλότερη), οι οποίοι έλαβαν δάνεια με μέσο επιτόκιο 7,46%, όταν βάσει τιμολογιακής πολιτικής θα έπρεπε να δανείζονται με 14,02%!

Απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην ανακοίνωση της ΝΔ:
«Το χρεοκοπημένο σύστημα επικοινωνίας της ΝΔ ξαναχτύπησε και όχι τυχαία στις Απόκριες. Ο χρεοκοπημένος ΔΟΛ του κ. Ψυχάρη κερνάει και η χρεοκοπημένη - και όχι μόνο οικονομικά - ΝΔ του κ. Μητσοτάκη πίνει...

H Δικαιοσύνη, πρέπει να αποφανθεί τόσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και για όλες τις υποθέσεις με τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ που εμπεριέχονται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Και τότε τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της ΝΔ θα σβήσουν και θα καταρρεύσει και το τελευταίο καταφύγιο του κ. Μητσοτάκη, ότι δηλαδή δήθεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Επειδή όμως πλησιάζουμε στο κλείσιμο του Τριωδίου και ως είθισται τον βασιλιά Καρνάβαλο στο τέλος τον καίνε, καλό θα είναι ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το γραφείο Τύπου της ΝΔ και επιτέλους να απαντήσει:
- Ποιος πολίτης μπορεί να εξασφαλίσει ρύθμιση δανείου "μπαλόνι", όπως ο ίδιος για το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, για το οποίο δεν είχε δώσει για έντεκα χρόνια ούτε ένα ευρώ μέχρι να αποκαλυφθεί από την Εξεταστική Επιτροπή;
- Πού πήγαν τα χρήματα των δανείων του Κήρυκα Χανίων;
- Θα δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες της συζύγου του, όπως τον έχει καλέσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ και ως οφείλει εκ του νόμου ή θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα μήπως και ξεχαστεί το σπίτι του Βολταίρου και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον κ. Παπασταύρου; Εφόσον είναι όλα τόσο καθαρά, όπως διατείνεται πότε διά αντιπροσώπων και ποτέ ο ίδιος, γιατί το αποφεύγει; Έχει άραγε κάτι να κρύψει;».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline