Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:15:47

Παραδοχές ανατροπής Τσακαλώτου μέχρι κυνισμού : «Θα υπάρχουν μειώσεις και απώλειες για τους συνταξιούχους», «Όχι δεν τελείωσε η λιτότητα στην Ελλάδα», όπως δήλωναν Τσίπρας και Μαξίμου. Κύριο

Δεν ξέρω που θα καταλήξουν οι συνομιλίες για τα νέα μέτρα, δηλαδή που θα κάτσει η μπίλια.

Μια ακόμα διαφορποίηση, προσεκτική στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών και βασικό διαπραγματευτή Ευκλ. Τσακαλώτο χθές. Με σαφή διαψευση όσων ψευδώς υποστήριζαν Μαξίμου, Τσίπρας και Υποουργοί ότι δήθεν μπαίνουμε στην εποχή τηε ανάπτυξης, τέλειωσε η λιτόπτητα, δεν θα υπάρξουν πεικοπές στους συνταξιούχους ούτε ένα ευρώ κλπ κλπ. Αίσθηση προκάλεσαν, ωστόσο, αναφορές-επισημάνσεις του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, με αφορμή σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, στις οποίες παραδέχθηκε:

- Ο κ. Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση που μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος καταδειχθεί ότι η χώρα δεν επιτυγχάνει τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα, είτε θα ληφθούν επιπλέον μέτρα (εκείνων των «κακών» που τώρα θα ψηφιστούν), είτε δεν θα εφαρμοστούν κάποια από τα λεγόμενε «καλά μέτρα», τα επονομαζόμενα και «αντίμετρα». Κάτι θα πρέπει να κάνουμε τότε» είπε συγκεκριμένα.
«Αν υπάρξει αρνητική απόκλιση από τα προβλεπόμενα πλεονάσματα τότε τα θετικά μέτρα θα μειωθούν κατ' αναλογία», διευκρίνισε αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Γ.Χουλιαράκης.

-Ουσιαστικά ο ΥΠΟΙΚ «άδειασε» όλη τη σχετική κυβερνητική επιχειρηματολογία, τονίζοντας: «Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, ούτε λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα». Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός από τη Bουλή έλεγε επί λέξει: «Σήμερα έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια –και αυτό είναι κρίσιμο- να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας».

Υπό αυτό το πρίσμα, παράλληλα, σημείωσε πως δεν μπορεί να διασφαλιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Εχω μια αισιοδοξία», ανέφερε για να συμπληρώσει: «Αν θα είναι και το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα, τότε θα είναι σχετικά απλή η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα».
-Επιπλέον, χαρακτήρισε «προβληματικό από δημοκρατικής άποψης» ότι η Βουλή θα κληθεί να προ νομοθετήσει μέτρα. «Δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ». Δείγματα δυσπιστίας γιατν κυβερνητική και οικονομική πολιτικλή και ταπεινωτικής αποδοχής εκ των προτέρων για χαράτσια στους Ελληνες, εάν αποτύχουν τα υψηλά δημόσια έσοδα τα επόμενα χρόνια.

--Από τις πλέον «εντυπωσιακές» στιγμές της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, ήταν η -για πρώτη φορά- δίχως περιστροφές αναφορά κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους στους συνταξιούχους, ως κοινωνικής ομάδας που θα δεχθεί πλήγμα από τα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα.

Ήταν ο κ. Τσακαλώτος που μίλησε χαρακτηριστικά για σκέψεις αναφορικά με πιθανά «αντίμετρα» ανακούφισης των συνταξιούχων. Μάλιστα έκανε λόγο, με τη μορφή υπόθεσης εργασίας, για «αντίμετρα» με φόντο τα φάρμακα!

«Δεν μπορώ να απαντήσω πολλές ερωτήσεις, δεν μπορώ να πω σε λεπτομέρειες για το τι θα δώσουμε, τι μπορεί να ζημιώσουμε. Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για το τι μπορεί να γίνει. Σας δίνω ένα παράδειγμα, χωρίς να δεσμευτώ ότι θα γίνει. Μπορεί να μειωθεί στους συνταξιούχους το ποσοστό που πληρώνουν για τα φάρμακα, είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Φαντάζομαι, ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συνταξιούχων χρειάζεται τουλάχιστον ένα φάρμακο. Άρα, υπάρχει και φαντασία και άποψη, πως μπορείς να βοηθήσεις κάποιο κόσμο που του κόβεις κάτι και συγχρόνως, να βοηθήσεις κάποιον κόσμο που δεν έχει κάτι. Δηλαδή, όταν μιλάμε για την αναδιάρθρωση εντός του φορολογικού φακέλου ή μιλάμε για αναδιάρθρωση εντός του κοινωνικού φακέλου - τα έχουμε αυτά τα λεφτά, ποιος θα παίρνει περισσότερα - υπάρχουν σκέψεις που μπορείς να κάνεις καλύτερη στόχευση, καλύτερη χρησιμοποίηση», είναι η επίμαχη αναφορά του υπουργού Οικονομικών, κάτι που φάνηκε να ανοίγει τη συζήτηση για ένα θέμα-ταμπού για την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή την προοπτική (νέας) μείωσης των συντάξεων.

Σαν να μην έφθανε αυτό, λίγη ώρα αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Γ.Χουλιαράκης που είναι γνωστός και για το με πόσο μεγάλη προσοχή επιλέγει κάθε φορά το τί και πώς θα το πει, ως προς την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις, διακριτικά αλλά με μεγάλη σαφήνεια καθιστούσε σαφές ότι η επιβάρυνση για κάποιους εξαιτίας των σχεδιάζουμενων μέτρων θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την όποια ελάφρυνση από τα πιθανά "αντίμετρα". Αντιθέτως, δεν έκανε χρήση ίδιων λέξεων όταν μιλούσε για την λεγόμενη "ωφέλεια" άλλων κοινωνικών κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε:

«Κανείς δεν κρύβεται. Προφανώς τα περιοριστικά μέτρα έχουν συνέπειες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια μερίδα νοικοκυριών θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από ότι θα ωφεληθεί από τα θετικά μέτρα. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια άλλη κατηγορία νοικοκυριών θα ωφεληθεί περισσότερο». Η λέξη «πολύ» απουσιάζει από την δεύτερη εκδοχή, καταλήγει ο Γ. Μπουρδάρας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ..

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline