Σάββατο 20 Απριλίου 2024  02:36:46

Καμπανάκι στους δανειστές από τους τραπεζίτες

Να κλείσει χωρίς σκληρούς όρους και μεγάλες περικοπές η αξιολόγηση. Τον προβληματισμό τους για την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο εξέφρασε το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, υπό τον κ. Νικόλαο Καραμούζη, στη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, χθες το απόγευμα.

«Η αβεβαιότητα επέστρεψε και πάλι. Είναι αναγκαίο να κλείσει η αξιολόγηση» ανέφερε κορυφαία τραπεζική πηγή μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας πως: ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2016 όλες οι τράπεζες είχαν μείωση των επισφαλών δανείων, η τάση αυτή αντιστράφηκε.

Συγκεκριμένα οι τραπεζίτες κ. Νικ. Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank, Γ. Χατζηνικολάου, πρόεδρος της Πειραιώς, Τάκης Θωμόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής, η γ.γ. της ΕΕΤ Χαρίκλεια Απαλαγάκη και ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Ενωσης Σπ. Παπασπύρου (αν. γενικός διευθυντής της Πειραιώς) ενημέρωσαν τους επικεφαλής των θεσμών ότι ενώ οι τράπεζες κινούνταν μέχρι το τέλος του 2016 εντός στοχοθεσίας σε ό,τι αφορά τα ποσοστά μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, η εικόνα άλλαξε από τις πρώτες μέρες του 2017 καθώς υπήρξε αύξηση στις καθυστερήσεις και παράλληλα ήταν αυξημένες οι εκροές των καταθέσεων.

Οι τραπεζίτες εστίασαν στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και αναφέρθηκαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να θεσμοθετηθούν άμεσα, ώστε να ανακοπεί έγκαιρα η ανοδική τάση των καθυστερήσεων.

Αυτές οι ενέργειες αφορούν το θεσμικό πλαίσιο και οι οποίες είναι η ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η διάταξη που θα προστατεύει τα τραπεζικά στελέχη που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις και «κουρέματα» οφειλών από αστικές και ποινικές ευθύνες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο υπολογισμός του αναβαλλόμενου φόρου. Ακόμα υπογράμμισαν πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να συνδυαστεί με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των θεσμών -σύμφωνα με πληροφορίες- τόνισαν ότι θέλουν να προχωρήσουν με ταχύτητα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διευκρινίζοντας ότι έχουν φροντίσει να προσφέρουν και τεχνική βοήθεια προς αυτόν τον σκοπό. Και ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, θετικά επέδρασαν στις αγορές ομολόγων οι πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της Μέρκελ ώστε να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline