Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  08:34:21

Χαμηλά πολύ τα έσοδα στα Ταμεία

Το σκηνικό για τα ταμεία και τις νέες συντάξεις, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο εξαιτίας της χαμηλής εισπραξιμότητας των νέων εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

Την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου τα έσοδα ήταν απογοητευτικά, μόλις 65 εκατ. ευρώ έναντι 180 εκατ. μηνιαίως με το προηγούμενο σύστημα. Δηλαδή είχε καταβάλει εισφορά ένας στους τέσσερις . Η εικόνα ωστόσο ενδεχομένως να βελτιωθεί έως τις 17 Μαρτίου που λήγει η προθεσμία, αλλά χρειάζονται υψηλοί ρυθμοί στα έσοδα, πράγμα απίθανο..

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα φτάσει τα 480 εκατ. ευρώ το 2017.
Βεβαίως η συγχώνευση της περιουσίας των Ταμείων στο μεγάλο πηγάδι του ΕΦΚΑ λύνει προβλήματα ρευστότητας που θα μπορούσαν να απειλήσουν την καταβολή των συντάξεων.

Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας μένει εκτεθειμένο σε σχέση με την υλοποίηση των μνημονιακών στόχων. Οι δανειστές είχαν προειδοποιήσει ότι αν διαπιστωθεί υστέρηση εσόδων θα συζητηθούν παρεμβάσεις, όπως η αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, μέσα από την εκ νέου αλλαγή της βάσης υπολογισμού τους (να υπολογίζονται επί του τζίρου αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες και όχι επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος), αλλά και την κατάργηση των εκπτώσεων που απολαμβάνουν επιστήμονες και αγρότες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline