Σάββατο 20 Απριλίου 2024  01:46:28

Καρκινοβατεί, μετά 20 χρόνια από τις μίζες, η δίκη Siemens. Νέα αναβολή και εκδίκαση ...μια φορά την εβδομάδα. Κύριο

Όπως υπολογίζει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η Ιωάννα Μάνδρου, με τους σημερινούς ρυθμούς η δίκη δεν θα τελειώσει έως το 2020. Για τους ίδιους λόγους καρκινοβατεί και δίκη της « Χρυσής Αυγής».

Χρόνια αναμένεται να κρατήσει η δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η εκδίκαση της οποίας ξεκίνησε πρόσφατα, ύστερα από έντεκα ολόκληρα χρόνια από τότε που άρχισαν και στη χώρα μας οι έρευνες και είκοσι από τότε που δρομολογήθηκε η σύμβαση του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία, το 1997 και άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες μίζες. Ομολογημένες (Τσουκάτος, Μαντέλης) και ανομολόγητες..

Η ακροαματική διαδικασία, που συνεχίστηκε τη Δευτέρα, με διαδικαστικά θέματα, όπως ήταν φυσικό, εκτιμάται ότι θα κρατήσει τουλάχιστον ένα με ενάμιση χρόνο, ενώ έως ότου η υπόθεση εκκαθαριστεί πλήρως –Εφετείο και ενδεχομένως και Αρειο Πάγο– θα περάσουν κάποια χρόνια ακόμα και πάντως δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2020!

Οι δυσκολίες πολλές, με πρώτη την υπερφόρτωση των δικαστών με άλλα, παράλληλα καθήκοντα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες αίθουσες για να γίνονται καθημερινά οι μεγάλες δίκες ασκεί καθοριστική επίδραση στην εκδίκαση και της συγκεκριμένης υπόθεσης, που γίνεται –και αυτή όπως και άλλες– στη μεγάλη αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας και ως εκ τούτου η διεξαγωγή της περιορίζεται –το πολύ– σε μία φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων, 64 συνολικά, μεταξύ των οποίων και πολλοί αλλοδαποί, κυρίως Γερμανοί, πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens, αλλά και ένας Γαλλοελβετός, η ανάγκη διερμηνείας για όποιον από αυτούς θέλει να παραβρεθεί στη δίκη, αλλά και το ογκωδέστατο κατηγορητήριο, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν επιπρόσθετα στην αργή εκδίκαση της υπόθεσης.

Στη συγκεκριμένη δίκη, που θα συνεχιστεί στις 15 του μήνα, καθώς για τότε διέκοψε χθες το δικαστήριο, είναι σημαντική η απόφαση για το ποιοι τελικά θα παραστούν ως πολιτικώς ενάγοντες, δηλαδή θα έχουν συμμετοχή στη δίκη και δικαίωμα για αποζημίωση.

ΟΤΕ, ελληνικό Δημόσιο

Ηδη χθες τόσο ο ΟΤΕ όσο και το ελληνικό Δημόσιο δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραστούν ως πολιτική αγωγή, ενώ ανάλογο αίτημα υπέβαλε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκπροσωπώντας τον νεοσύστατο φορέα που η ίδια έχει συστήσει με την επωνυμία «Δικαιοσύνη για όλους».Αίτημα το οποίο καταρχήν δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναπτύσσοντας το αίτημά της στο δικαστήριο, χαρακτήρισε την υπόθεση «σκάνδαλο των σκανδάλων», ενώ έψεξε τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες σε πολιτικό επίπεδο δεν προχώρησαν όσο θα έπρεπε, κατά τη γνώμη της, την υπόθεση, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική και στην παρούσα κυβέρνηση λέγοντας πως προχωρεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη γερμανική εταιρεία, ο οποίος είναι επιζήμιος για το Δημόσιο.

Πάντως, από τις πολυετείς έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά και της Βουλής, δεν εντοπίστηκαν παράνομες πληρωμές, πλην του ΟΤΕ, σε άλλες συμβάσεις που είχε συνάψει η Siemens με τo ελληνικό Δημόσιο, ούτε ροή «μαύρου» πολιτικού χρήματος, πλην του Θεόδωρου Τσουκάτου που δικάζεται και του Τάσου Μαντέλη, η υπόθεση του οποίου βρίσκεται –και αυτή– σε δικαστική εκκρεμότητα. Φυγόδικοι και μη κατηγορούμενοι αρνούνται και συγκαλύπτουν τα πάντα, παρά το βαρύ κατηγορητήριο εις βάρος τους..

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline