Τρίτη 23 Απριλίου 2024  18:25:38

Κανείς, πλέον, δεν μπορεί να πληρώσει στο Δημόσιο. Χρεοκόπησαν. Τα 1,6 δισ. ευρώ έφτασαν τα νέα χρέη των φορολογούμενων σε ένα μήνα! Κύριο

Ανησυχίες για τον Προϋπολογισμό και τη στάση Θεσμών και ΔΝΤ.Το συνολικό stock των οφειλών προς το Δημόσιο, που ανέρχεται πια στα 93,3 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί στο 52% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα δεύτερο «πονοκέφαλο» δίπλα σε αυτόν του «εκρηκτικού» Δημόσιου Χρέους.

Μέγα πλέον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα σε επιχειρήσεις, μαγαζιά και πολίτες, που έχουν κηρύξει αναγκαστική στάση πληρωμών,σε Εφορίες, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και άλλα πολλά ασφαλιστικά΄ ταμεία.Με ανησυχητικούς ,ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία μόνο τον Ιανουάριο 2017 σημείωσαν άλμα νέων χρεών ύψους 1,630 δισ. ευρώ. Η υπερφορολόγηση, οι αυξήσεις σε ταμεία, η νέκρα στην αγορά, η ανεργία και υποαπασχόληση έχουν συσσωρεύσει μεγάλες αιτίες παντού και έχουν γονατίζει τους φορολογούμενους οι οποίοι αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Μετα τις καθυστρήεις και τις αποτχημένες νέες ρυθμίσεις πληρωμών ήλθ η πλληρης αδυναμία, με συνέπρεια να μην μπορεί να πληρώσει κανείς. Αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο να φθάνει στα 93,4 δισ. ευρώ και να χτυπά συναγερμό για τον ρυθμό αύξησης των εσόδων του Δημοσίου τους επόμενους μήνες.

Το ποσό αυτό είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, ενώ τον ίδιο μήνα ακόμη 26.723 φορολογούμενοι προστέθηκαν στην τεράστια λίστα των οφειλετών.

Ειδικότερα, τα χρέη «πνίγουν» έναν στους δυο φορολογούμενους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μετά τα απανωτά φορολογικά χτυπήματα που έχουν δεχθεί τα εισοδήματά τους.

Συνολικά χρωστούν στην εφορία πάνω από το 50% του ΑΕΠ και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι φέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο εξαιτίας όχι μόνο των αυξημένων φόρων, αλλά και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.
Ετσι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «απειλούν» την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, τα οποία μπορεί στο πρώτο δίμηνο του έτους να κινήθηκαν πάνω από το στόχο, αλλά εμφανίζουν σημάδια κόπωσης.

Στο τέλος Ιανουαρίου οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν σε 93,4 δισ. ευρώ, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει σε τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών κατάφερε πέρυσι να εισπράξει από ληξιπρόθεσμες οφειλές το ποσό των 5,157 δισ. ευρώ.

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ακόμη ότι τον Ιανουάριο ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο ήταν 4.173.206 έναντι 4.146.483 στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 851.818 έναντι 839.056 στα τέλη του 2016. Τέλος, ο αριθμός εκείνων στους οποίους ενδέχεται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με βάση τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους τον Ιανουάριο ανέρχονταν σε 1.672.500 έναντι 1.647.771 στα τέλη Δεκεμβρίου.

.
Τα στοιχεία του Ιανουαρίου έρχονται να «δέσουν» με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αποκάλυψαν ότι το Φεβρουάριο τα έσοδα του Προϋπολογισμού θα εμφάνιζαν μια «τρύπα» περίπου 250 εκατ. ευρώ αν δεν υπήρχε το «φουσκωμένο» μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδας κι έτσι η κατάσταση συναγερμού είναι, πλέον, γενικευμένη, κινητοποιώντας όχι μόνο το υπουργείο Οικονομικών που σχεδιάζει και νομοθετεί αλλά και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που πρέπει να εισπράξει.

Η πρώτη, αυτόματη αντίδραση είναι η ένταση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης ήτοι κατασχέσεις. Επί συνόλου 4.173.206 οφειλετών, το 1.672.500 βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ και ήδη σε 851.818 εξ αυτών έχουν προχωρήσει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Σημειωτέον, δε, ότι μέσα σε ένα μήνα, ο αριθμός αυτών των οφειλετών αυξήθηκε κατά περίπου 13.000 κι έπεται συνέχεια, με δεδομένο ότι βάσει μνημονιακών στόχων, οι οφειλέτες στους οποίους θα έπρεπε να επιβληθούν τέτοια μέτρα θα έπρεπε να είναι περίπου 70.000 περισσότεροι!

-H νέα εικόνα ασφαλώς προβληματίζει, καθώς η συγκυρία είναι δύσκολη, με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο, όπου τέτοιου είδους αβαρίες, αποκλίσεις και αστοχίες δεν περνούν απαρατήρητες. Κάθε άλλο. Η κεντρική διαπραγμάτευση γίνεται, άλλωστε, με φόντο τις διαφωνίες για το κατά πόσο η υπεραπόδοση του 2016 έχει το μόνιμο χαρακτήρα που υποστηρίζει η Αθήνα ή οφείλεται εν πολλοίς σε συγκυριακούς λόγους όπως επιμένει το ΔΝΤ.

Το θέμα είναι ότι ότι το συνολικό stock των οφειλών προς το Δημόσιο ανέρχεται πια στα 93,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 52% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα δεύτερο «πονοκέφαλο» δίπλα σε αυτόν του «εκρηκτικού» Δημόσιου Χρέους.

Σταικούρας και ΝΔ: Η κυβέρνηση οδηγεί σε πλήρη εκτροχιασμό την οικονομία και σε αδιέξοδο χιλιάδες πολίτες.

Σε πλήρη εκτροχιασμό την οικονομία και σε αδιέξοδο χιλιάδες πολίτες οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνει η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.
Οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας και Απόστολος Βεσυρόπολος τονίζουν σε δήλωσή τους ότι μόνο τον Ιανουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,6 δις ευρώ και προσθέτουν ότι εφιαλτικός ο αριθμός των πολιτών που οφείλουν στην εφορία, αλλά και ο αριθμός αυτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης:

• 4.173.206 πολίτες χρωστάνε στην εφορία.
• 1.672.500 πολίτες είναι αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
• 851.818 πολίτες έχουν ήδη υποστεί τη διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Οι δύο βουλευτές καταγγέλουν την κυβέρνηση ότι ενώ οι οφειλές των αδυνάτων τραβούν την ανηφόρα, αδιαφορεί για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τον Ιανουάριο το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έκανε μόλις έναν έλεγχο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline