Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  16:09:26

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ: Το Μαξίμου καταλήγει την παραχώρηση του 40% που απαίτησαν οι δανειστές. Ο Υπουργός Σταθάκης έχει αναλάβει το «μασάζ πειθούς» σε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

Γενικόλογες κατηγορίες του Υπουργού Π. Σκουρλέτη για «ελληνικά και ξένα συμφέροντα» γύρω από τη ΔΕΗ και άσφαιρες αρνήσεις.. Η ΝΔ για το θέμα της ΔΕΗ, τονίζει ότι με τους χειρισμούς της οδηγεί την επιχείρηση στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Φέρεται να κλείσει στο παρασκήνιο το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για τα ενεργειακά, που εκτός από οικονομικές προεκτάσεις έχει και σοβαρές πολιτικές πτυχές.

Αποκαλυπτικό είναι πως πλέον προκαλεί και ενδοκυβερνητικές τριβές αφού υπάρχουν υπουργοί όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιάννης Τσιρώνης που ζητούν σκληρή γραμμή, δηλαδή αρνητική σε κάθε παραχώρηση, ενώ από την άλλη πλευρά ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας- Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός.

Οι δανειστές -Θεσμοί επέμεναν για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή εκκίνηση της διαδικασίας το φθινόπωρο με «market test» που θα καταδείξει το ενδιαφέρον της αγοράς για την απόκτηση μονάδων, καθορισμό του «καλαθιού» των προς πώληση μονάδων ως το τέλος του χρόνου και ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο 2018.

Θεωρούν ότι η μέθοδος των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που επελέγη ως εργαλείο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (μέθοδος την οποία οι ίδιοι οι εταίροι προσυπέγραψαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης) είναι ατελέσφορη, δεν πρόκειται να οδηγήσει στον στόχο που είναι η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020 (από 90 % περίπου που είναι τώρα) και για το λόγο αυτό πρέπει να εφαρμοστούν δομικά μέτρα, όπως η πώληση μονάδων.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες « τελειωμένη υπόθεση » με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δείχνει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, εφόσον φυσικά κλείσει η συμφωνία και στα υπόλοιπα θέματα, και το μόνο που απομένει είναι να καθοριστούν το μείγμα και το ποσοστό πώλησης του δυναμικού της Επιχείρησης.

Αυτό προκύπτει με βάση τα όσα λέει στα «ΝΕΑ» κυβερνητικός παράγοντας κάνοντας λόγο για αμοιβαίες υποχωρήσεις στο θέμα της ΔΕΗ που οδηγούν σε ένα είδος συμβιβασμού με τους δανειστές, «πολιτικά διαχειρίσιμου» όπως ο ίδιος πιστεύει.
Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει προγραμματίσει για αύριο Τρίτη συνάντηση με τους πέντε κυβερνητικούς βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, (Κοζάνη, Φλώρινα) όπου και η ενεργειακή καρδιά της ΔΕΗ, προκειμένου να τους ενημερώσει και να τους κάνει το απαραίτητο «μασάζ». Ερώτημα φυσικά είναι η στάση που θα τηρήσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σημαία του οποίου ήταν και παραμένει η μη πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Στο διά ταύτα, η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει υποχωρήσει από την αρχική της γραμμή να πουλήσει μόνο «σαπάκια», δηλαδή λιγνιτικά εργοστάσια που αποσύρονται μέσα στην τριετία 2018-2020, όπως οι μονάδες Αμύνταιο 1 & 2 και Καρδιά 1, 2, 3, και 4. Αντίθετα, και υπό την ισχυρή πίεση των δανειστών, φαίνεται πλέον να συζητά, δίχως να έχει ακόμη συμφωνήσει, την ένταξη στο μείγμα και κάποιων από τις δύο πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, δηλαδή τη Μελίτη 1 στη Φλώρινα (εγκαινιάστηκε το 2006, και επρόκειτο να ενταχθεί στο σχήμα με τους Κινέζους της CMEC) και τον Αγιο Δημήτριο 5 στην Πτολεμαΐδα (αποσύρεται το 2040).

ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ. Στο επίσης βασικό πολιτικό θέμα που καίει την κυβέρνηση, δηλαδή πώς θα καταφέρει να σπρώξει όσο πιο μακριά γίνεται μέσα στο 2018, τα πρώτα πωλητήρια, η ελληνική πλευρά κερδίζει μάλλον κάποιους μήνες περιθώριο, αφού φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς το εξής χρονοδιάγραμμα: Εναρξη market test τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων ομίλων για τις προς πώληση μονάδες, νομοθετική ρύθμιση ώς το τέλος Δεκεμβρίου που θα καθορίσει τον τελικό αριθμό και την σύνθεση του πακέτου (ή πακέτων) μονάδων και εφαρμογή της διαδικασίας πώλησης τον Ιούνιο του 2018.

Στην πραγματικότητα, παρότι η ΓΕΝΟΠ προειδοποιεί ήδη με καταλήψεις μονάδων, και αρκετοί βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αρκετοί υπουργοί θεωρούν ότι η πώληση μονάδων όπως και συνολικά η συμφωνία είναι πολιτικά διαχειρίσιμες, προσδοκώντας πάντα και μια «πύρρειο νίκη» στα εργασιακά ή αλλού.
Σύμφωνα επίσης με την ίδια πηγή, «η τρόικα φαίνεται να κάνει πίσω και από την απόλυτη θέση για εκποίηση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ». Τόσο το πρώτο όμως όσο και το δεύτερο μένει να επιβεβαιωθούν. Οπως άλλωστε παραδέχεται και η πηγή μας, «η πίεση για το 40% δεν έχει καμφθεί εντελώς».

ΚΛΕΙΔΙ ΤΟ MARKET TEST. Οσο για τα υδροηλεκτρικά, πηγές της ελληνικής πλευράς επιμένουν ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες έγινε αποκλειστικά στη βάση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας. Είναι όμως γνωστή η μέχρι πρότινος πίεση των δανειστών να συμπεριληφθούν στο πακέτο που θα πουληθεί και υδροηλεκτρικά, για τα οποία γίνεται ο καβγάς. Τόσο επειδή αυτό θα εξασφαλίσει επιτυχία στο εγχείρημα (τα υδροηλεκτρικά είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας) όσο και επειδή η τρόικα πιστεύει ότι υπάρχει στρέβλωση στον τομέα διαχείρισης των νερών από τη ΔΕΗ. Στη χειρότερη περίπτωση η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην πουληθούν τα μεγάλα έργα του Αλιάκμονα και του Αχελώου που αποτελούν τον κορμό της υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Staff Level Agreement (εφόσον υπάρξει) θα μιλά γενικά για πώληση λιγνιτικών μονάδων δίχως να τις ονοματίζει, θα ορίζει πιθανότατα ένα ποσοστό λιγνιτικής παραγωγής της επιχείρησης που πρέπει να διατεθεί και θα παραπέμπει για τον τελικό προσδιορισμό τού προς διάθεση μείγματος στα ευρήματα του market test τον Σεπτέμβριο. Υπ' αυτή την έννοια, μέχρι τότε όλα θα παραμένουν ανοικτά.

Η ελληνική πλευρά επέμενε(αλλά έχει υποχωρήσει αρκετά), να εξαιρεθούν από το «πωλητήριο» τα υδροηλεκτρικά, όπως επίσης και να υποχρεωθούν οι ιδιώτες που θα αγοράσουν λιγνιτικά εργοστάσια να διαθέτουν μέρος της ενέργειας που θα παράγουν σε διοικητικά καθορισμένες τιμές μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όπως συμβαίνει σήμερα με τη ΔΕΗ.

Κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης αποτελεί η σύνθεση του «καλαθιού» των μονάδων της ΔΕΗ που -εφόσον συμφωνηθεί κάτι τέτοιο- θα διατεθούν προς πώληση. Όχι μόνο αν θα περιλαμβάνονται ή όχι υδροηλεκτρικά, αλλά και το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα επιλεγούν, δεδομένου ότι τα παλαιότερα και πιο ρυπογόνα εργοστάσια της ΔΕΗ βαίνουν προς απόσυρση λόγω εφαρμογής της περιβαλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, ή χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις απορρύπανσης για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Το μοντέλο της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ως μέσο για απελευθέρωση της αγοράς είχε συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά καταργήθηκε από την σημερινή και αντικαταστάθηκε από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

-Αποστάσεις Σκουρλέτη που ζητάει να αντιταχθεί η κυβέρνηση στον κανιβαλισμό της ΔΕΗ
Στο μεταξύ, σε σημερινό άρθρο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κάνει λόγο για «επίθεση, που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα» και διατυπώνει την καταγγελία πως «στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ' ότι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ο κ. Σκουρλέτης θέτει τα ερωτήματα: «Γιατί σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ;», επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».
Τονίζει δε ότι δεν είναι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων, που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζεται μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, «ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».

Στο πλευρό Σκουρλέτη και ο Τσιρώνης

Σύμφωνος με τις αποστάσεις που πήρε ο Πάνος Σκουρλέτης στο θέμα της ΔΕΗ εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης. «Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή», δήλωσε στον «Ant1», σχολιάζοντας το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών στο οποίο σημειώσει πως «η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». «Από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι η σεναριολογία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από ότι θα κάνουν τελικά τα μέτρα», πρόσθεσε.
Τόνισε, δε, πως για τους Οικολόγους - Πράσινους στο θέμα της ΔΕΗ, κόκκινη γραμμή είναι η «απανθρακοποίηση», δηλαδή να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες και είπε πως η πώλησή τους εξαρτάται από το τίμημα. Εκτίμησε, ωστόσο, πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στην τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές.

Πιτσιόρλας: Να γίνει όπως και με την Cosco

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται ο Στέργιος Πιτσιόρλας.
«Στη χώρα και σε όλα τα κόμματα υπάρχει μια πολύ ισχυρή παράδοση κρατισμού, την οποία πρέπει να υπερβούμε», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στον Σκάι. Σημείωσε ότι υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, σε αντίθεση με το παρελθόν οπότε είχαν βαλτώσει τα έργα, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και καθυστερήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, είπε πως το κύριο θέμα είναι εάν η επιχείρηση θα παραμείνει ισχυρή, αν θα λυθούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει και εάν η χώρα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης στον τομέα της ενέργειας και να μεταβληθεί σε κέντρο, όπως έγινε με το λιμάνι του Πειραιά και την παρουσία της COSCO. «Υπάρχουν δρόμοι που δοκιμάστηκαν και δεν πέτυχαν και δρόμοι που πρέπει να δοκιμαστούν...», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ προχωρά και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Σοβαρές ενδοκυβερνητικές αναταράξεις

Το θέμα της ΔΕΗ, πέρα από το αποτέλεσμα που θα έχει η συμφωνία με τους δανειστές για το μέλλον της ίδιας της επιχείρησης, θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει σοβαρές ενδοκυβερνητικές αναταράξεις. Σήμερα μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεριας, Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, καθώς και με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή, οι οποίοι αντιδρούν στην πώληση μονάδων. Επίσης στην ατζέντα των επαφών του υπουργού περιλαμβάνεται και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα αντιδράσει σθεναρά στα σχέδια για πωλήσεις μονάδων.

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Μοντέλο Φρανκενστάιν αυτό που συμφωνήθηκε με τον τρόικα το 2015

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία, που παρουσίασε το πρόγραμμά της για την ενέργεια την περασμένη εβδομάδα, θεωρεί την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ και τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή, μεριδίου σε ότι έχει απομείνει από τη ΔΕΗ, ως τη μόνη λύση για τη διάσωση της εταιρείας.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που δήλωσε σήμερα μιλώντας στον Σκάι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης για τη ΔΕΗ.
«Αυτό που συμφωνήθηκε με την τρόικα το 2015 για τη ΔΕΗ ήταν μοντέλο Φρανκενστάιν», προσθέτοντας πως του συγκεκριμένου μοντέλου υπεραμύνεται ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Αυτό που είχε συμφωνηθεί να μειωθεί ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ από το 95% στο 55% μέσα σε 4 χρόνια είναι τσάμπα ιδιωτικοποίηση» είπε ο κ Χατζηδάκης.
«Το ίδιο έγινε και με τον ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ έχασε τεράστια ποσά που ήταν απαραίτητα για την επιχείρηση, καθώς όπως δήλωσαν και οι εργαζόμενοι μπορεί το καλοκαίρι να μην δύναται να πληρώσει τους μισθούς», τόνισε.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η ΝΔ για το θέμα της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι με τους χειρισμούς της οδηγεί την επιχείρηση στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ο αντιπρόεδρός της, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι είναι καιρός να σταματήσουν πια τα πειράματα της κυβέρνησης με τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας.

Οπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα συμφώνησαν το 2015 να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ, από το 95% της αγοράς, στο 50% μέχρι το 2020.

«Σε τέσσερα χρόνια. Και αυτό με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο! Μια ιδιωτικοποίηση δωρεάν! Ενα μοντέλο Φρανκεστάιν, που οδηγεί τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, που σημείωσε ότι ο Πάνος Σκουρλέτης υπερασπίζεται αυτό το μοντέλο.

«Και η κυβέρνηση εμφανίζεται να παλεύει "ηρωικά" υπέρ της ακινησίας που οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της ΔΕΗ. Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε το πρόγραμμά της που οδηγεί σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για την αγορά ενέργειας και στη σωτηρία της ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας τα έσοδα για να προχωρήσει η επιχείρηση στο μέλλον. Τα μόνα συμφέροντα που υπηρετεί η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης είναι, εκ των πραγμάτων, εκείνα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ζημιώνεται καίρια και η εθνική οικονομία πλήττεται στο σύνολό της» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline