Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  14:15:13

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε τα περισσότερα νέα σκληρά μέτρα και περικοπές. Γιατί αργεί η τελική συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Κύριο

Τα νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. Ευρώ και οι προβλέψεις του Reuters, που θεωρούνται πρόωρες.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει: Δεν θα νομοθετήσουμε αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για το Δημόσιο Χρέος. Προβλέψεις ότι η τελική συμφωνία μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος Απριλίου.

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης.

Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωνε: «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».

-Το δημοσίευμα του Reuters δεν επιβεβαίωνε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Reuters «η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της σχετικά με σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και ενεργειακά ζητήματα και πλησιάζει στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου».

Η Ελλάδα θα μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέχρι 1% του ΑΕΠ το 2019, δήλωσαν στο Reuters οι δύο αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Συμφωνήθηκε επίσης η μείωση του αφορολόγητου στα περίπου 6.000 ευρώ ώστε να εξοικονομηθεί άλλο 1% του ΑΕΠ, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα εξαναγκασθεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες εξασθένησαν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για το πακέτο στήριξης το 2012, αναμένεται να επανέλθουν μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας το 2018.

-Προ των πυλών βρίσκονται πλέον τα σκληρά μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση βλέπει άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ. Συγκεκριμένα τα μέτρα τα οποία φέρνουν σε πρώτο πλάνο το νέο μαχαίρι σε αφορολόγητο και συντάξεις «σφράγισε» με ομιλία του σε συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, βάζοντας απέναντί τους τα περιβόητα αντίμετρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είπε, επίσης 2% του ΑΕΠ. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν βρέξει, χιονίσει, η ενεργοποίηση των αντιμέτρων θα γίνει μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη, αλλά κυρίως το ΔΝΤ δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία.

Η ομιλία Τσακαλώτου στη Βουλή είχε λίγο από όλα. Από Αμλετ και Αϊνστάιν έως ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης και αυτοκριτική για τη δυνατότητα πάταξης της φοροδιαφυγής. Κάναμε λάθος στην προσέγγιση όσον αφορά το πόσο γρήγορα μπορείς να αντιμετωπίσεις τη φοροδιαφυγή ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ομολογώντας ότι «έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα για να ελαφρύνουμε τα χαμηλότερα».

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΟΣΤΙΣΕ 7,1 δισ. Στην ημερίδα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης παρουσίασε τα ευρήματα ανάλυσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία το κόστος των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης φτάνει έως και τα 7,1 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι προβλέψεις της ομάδας του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017, από 1,5% που ήταν πριν από λίγους μήνες, πλέον έχουν υποχωρήσει σε 0,5%. Για την πορεία του ΑΕΠ έως το 2021, με βάση τις δικές του προβλέψεις, το κόστος των καθυστερήσεων και της αβεβαιότητας που έχει επιφέρει διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Αν ληφθούν υπόψη οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για μεγέθυνση 2,7% φέτος και υψηλές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια, τότε ο λογαριασμός του κόστους έως το 2021 (εξαιτίας της χαμηλότερης τελικά ανάπτυξης) διαμορφώνεται σε 7,1 δισ. ευρώ.

ΑΙΧΜΕΣ ΠΡΟΣ «ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΣ». Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τους «κινδυνολόγους» χωρίς να κατονομάζει, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες φτάνουν στο σημείο όπως είπε να μιλούν για τέταρτο Μνημόνιο. Τα βέλη κατευθύνονταν μάλλον περισσότερο προς τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν αγγίζουν και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με φόντο τις ηχηρές προειδοποιήσεις του για τους κινδύνους που ενέχει η καθυστέρηση της αξιολόγησης.

«Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύετε» κατέληξε ο Τσακαλώτος παρότι νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προέβλεπε με βεβαιότητα επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Μέχρι τώρα, πάντως, το κουαρτέτο δεν έχει βγάλει εισιτήρια επιστροφής στην Αθήνα για να σφραγίσει το Staff Level Agreement και το στραβοπάτημα της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί.

-Κυβέρνηση: Δεν θα νομοθετήσουμε αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα περιλαμβάνει το χρέος
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξει πρώτα συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά πεποίθηση» ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Επομένως, η πορεία των πραγμάτων θα έχει ως εξής: Τεχνική συμφωνία, στη συνέχεια διαπραγμάτευση για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και για τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2019 και στη συνέχεια η νομοθέτηση του κύριου όγκου των συμφωνηθέντων. Από εκεί και πέρα, μεταξύ της τεχνικής συμφωνίας και της απόφασης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, αν θέλετε, υπάρχει πιθανότητα να νομοθετηθούν κάποια δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, τα οποία θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Για παράδειγμα, σήμερα μπήκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Τέτοιου είδους ζητήματα που δεν δημιούργησαν πολιτική σύγκρουση».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline