Σάββατο 20 Απριλίου 2024  12:05:13

«Έχουμε κολλήσει με την Ελλάδα στις συντάξεις, το Αφορολόγητο, τα Εργασιακά και τα θέματα Ενέργειας» επιμένουν οι Βρυξέλλες. Κύριο

«Δεν αναμένουμε απόφαση στο Eurogroup της Παρασκευής, μάλλον θα καθυστερήσουμε».

Δεν αναμένει μια απόφαση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, καθώς η συζήτηση πλέον έχει γίνει αρκετά πολιτική, με διαφορετικά ανοιχτά θέματα-αγκάθια.

Αναλυτικά, ο αξιωματούχος τόνισε πως το Eurogroup θα διαρκέσει από τις 9 μέχρι τις 12, καθώς είναι ημέρα με μεγάλο φόρτο εργασίας και η συζήτηση για την Ελλάδα θα πρέπει να χωρέσει σε αυτό το διάστημα.

«Σε σχέση με την Ελλάδα θα γίνει μια καταγραφή της προόδου, αναφορικά με την 2η αξιολόγηση του προγράμματος. Υπάρχει μεν σημαντική πρόοδος σε σχέση με ένα μήνα πριν, όμως πιστεύω πως είναι δυνατό και εύκολο να κλείσει τεχνικά η αξιολόγηση. Η σημερινή καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα, δηλαδή το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό που θεωρούσα πως είχε κλείσει, αλλά όπως ξέρετε αν δεν κλείσουν όλα, τίποτα δεν έχει κλείσει», είπε ο αξιωματούχος.

Χαριτολογώντας ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο «όπου καταγράφουμε την πρόοδο της προόδου».

Συνεπώς τα ανοιχτά θέματα, οι διαπραγματεύσεις στο φορολογικό, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η αγορά ενέργειας μπορούν μεν να κλείσουν άμεσα από τεχνικής άποψης, όμως η συζήτηση πάντως μεταξύ Ελλάδος και θεσμών έχει γίνει πλέον πολιτική.

Σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς ποιοι έρχονται στις Βρυξέλλες, όμως είναι ευπρόσδεκτοι.

Πάντως ο αξιωματούχος θεωρεί μεν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών, όμως το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας είναι ευαίσθητο και δεν αποτελεί κάτι το οποίο μπορούν να κλείσουν οι τεχνοκράτες των θεσμών.

Το ζήτημα του χρονικού προσδιορισμού μιας συμφωνίας είναι επίσης δύσκολο, με τον αξιωματούχο να ξεκαθαρίζει πως ο «χρόνος είναι προβληματικός» καθώς έχουμε και τις διακοπές του Πάσχα αλλά και τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ, όπου όλοι οι κύριοι παίκτες θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα για την Ουάσιγκτον, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν θαύματα, καθώς και η χρονική διάρκεια της όλης συνόδου και οι ίδιες οι συναντήσεις των διαφορετικών πλευρών «είναι πολύ σφιχτά και αυστηρά καθορισμένες».

Επιτακτική είναι πάντως η ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης διότι η αβεβαιότητα πλήττει την οικονομία και μια μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της σε μια πιθανή προσπάθεια εύρεσης πόρων από τη κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τις πληρωμές του Ιουλίου, θα ήταν «καταστροφή οικονομική , φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Τέλος ο αξιωματούχος χαρακτήρισε σπέκουλα τη προσπάθεια σύνδεσης της συνεχούς διαπραγμάτευσης σε Αθήνα και Βρυξέλλες με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Μαξίμου: «Ο Τσίπρας μίλησε με Μέρκελ και Λαγκάρντ», αλλά χωρίς αλλαγές στα ως τώρα δεδομένα.

Επιβεβαιώνεται ανεπισήμως ότι ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τη καγκελάριο της Γερμανίας και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Τις ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαιώνουν ανεπισήμως κυβερνητικές πηγές.

Στο ερώτημα πότε έγιναν οι επικοινωνίες του κ. Τσίπρα με τις κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, απάντηση που να προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο δεν δίνεται. Σιγή ασυρμάτου υπάρχει και για το περιεχόμενο των συνομιλιών, όπως και για το αν στις τριγωνικές συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ βρέθηκε κοινός τόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

«Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα. Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις» αναφερόταν σε non paper που διακινήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας.
Ενώπιον αδιεξόδου οι συνομιλίες

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται σαν αντίδωρο για τη ρύθμιση του χρέους, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στον Σκάι.

Ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε αποδεχόμενη νέα μέτρα ύψους 2%του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2018. «Ναι μεν υποχώρηση όσον αφορά το δημοσιονομικό μείγμα αλλά και μία ρύθμιση για το ελληνικό χρέος...» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline