Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:13:26

Βέβαιες οι πρόωρες εκλογές το 2018, το αργότερο. Οι δανειστές και το ΔΝΤ επιμένουν να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα (Συντάξεις, Αφορολόγητο, Ενέργεια, Εργασιακά) από τις αρχές του 2019. Κύριο

Παρά τις δηλώσεις Τσίπρα και υπουργών το έτος 2019 γίνεται απαγορευτικό για τη διεξαγωγή των κανονικών εκλογών το Σεπτέμβριο και το τέλος της τετραετίας. Ούτε καν από τον Ιανουάριο του 2019 όταν θα αρχίσει το μπαράζ των περικοπών και των νέων φορολογιών.

Ανέφικτη γίνεται η επιδίωξη της Κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού να μεταθέσουν τα σκληρά μέτρα σε 4 τομείς, που ζητούν οι δανειστές από το τέλος του 2019 ή καλύτερα τις αρχές του 2020 και μάλιστα σε δύο στάδια νέων περικοπών και φόρων. Με πρώτα τη μεγάλη μείωση του Αφορολόγητου και τις περικοπές σε εργασιακά δικαιώματα και σε όλες τις συντάξεις, παλαιές και νεώτερες, κύριες και επικουρικές. Οι δυσκολίες διαρκώς μεγαλώνουν και έχουν πολιτικές συνέπειες.

Καταρχήν απομακρύνεται η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup την Παρασκευής στη Μάλτα μετά και το χθεσινό δείπνο των Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου με τους Θεσμούς και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης.
"Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος" έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Twitter, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο (Τετάρτη).

Η επιθυμία της ελληνικής πλευράς τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις να εφαρμοστούν το 2020, μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2019, έπεσε σε γερμανικό τοίχο καθώς το Βερολίνο φέρεται να απορρίπτει τώρα ακόμη και τον προηγούμενο συμβιβασμό για σταδιακή εφαρμογή τη διετία 2019 - 2020 (1%+1% του ΑΕΠ στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου) και ζητεί όλα τα μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από αφορολόγητο και συντάξεις να εφαρμοστούν το 2019.

Παράλληλα το ΔΝΤ επιμένει στο πεδίο των εργασιακών και επαναφέρει ως μέσο πίεσης το θέμα των μέτρων ακόμη και το 2018. Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τη συμφωνία για να προλάβει αιτήματα για νέα μέτρα λόγω της κατακλυσμιαίας χειροτέρευσης των οικονομικών δεικτών και των προβλέψεων για το 2017 λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων.

Στο μόνο θέμα στο οποίο οι δανειστές φαίνεται να κάνουν ένα βήμα πίσω είναι ότι δέχονται η ψήφιση των μειώσεων στις συντάξεις μετά τη συνολική συμφωνία με χρέος και ΔΝΤ η οποία είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου .

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες οι πρόωρες εκλογές το 2018,το αργότερο. Οι δανειστές και το ΔΝΤ επιμένουν να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα (Συντάξεις, Αφορολόγητο, Ενέργεια, Εργασιακά) από τις αρχές του 2019,γεγονός που θα συνεχίσει την κοινωνική και δημοσκοπική καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές τον ίδιο κρίσιμο χρόνο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline