Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  09:15:40

Συμφώνησε στη Μάλτα αλλά δεν έδειξε ευτυχής ο Ε. Τσακαλώτος για τις πολιτικές του υποχωρήσεις και όσα φόρτωσε στο Λαό. Κύριο

Μαζεμένη για τις μεγάλες υποχωρήσεις που έγιναν και η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου. «Πανηγύρια» από τους σχολιαστές της ΕΡΤ και της επιρροής Μαξίμου.

Μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν τώρα - Τα θετικά θα ισχύσουν αν είμαστε εντός στόχων - Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, που δήλωνε ότι παραιτηθεί εάν μειωθεί το Αφορολόγητο κάτω από 9.100 ευρώ το χρόνο, ενώ ο ίδιος αποδέχθηκε τεράστια μείωσή του κάτω από 6.000 ευρώ στη Μάλτα.

Αχτσιόγλου: Με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαικό κεκτημένο

Ανακοίνωσε ότι τα μέτρα θα νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα ενώ τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν «αν είμαστε εντός των στόχων» - Συμφωνήσαμε για τα μεγάλα, για να έρθουν οι θεσμοί στην Αθήνα για τα μικρά
Για συμβιβασμούς και πράγματα που δεν μας ικανοποιούν όπως είναι στη φύση κάθε συμφωνίας έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του Eurogroup και την ανακοίνωση της επιστροφής το συντομότερο δυνατόν των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

«Υπάρχουν πράγματα που θα στενoχωρέσουν όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, αλλά θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό» σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος κάνοντας αναφορά και στην τακτική του Φεβρουαρίου στο Eurogroup που ήταν «αντί να μιλάμε για τα μικρά και να μείνουν τα μεγάλα, να αντιστρέψουμε τη διαδικασία». Ετσι, εξήγησε, καταφέραμε να συμφωνήσουμε για τα μεγάλα, ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να κλείσουμε και για τα μικρά θέματα. Πρόσθεσε ότι στη συμφωνία υπάρχουν συμβιβασμοί και πράγματα που δεν μας ικανοποιούν, σχολιάζοντας ότι «αυτό είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας».

Μιλώντας για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «στις επόμενες εβδομάδες θα νομοθετηθούν, τα θετικά μέτρα και αυτά τώρα και θα υπάρξουν αν είμαστε εντός των στόχων».

Οπως είπε: «Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Λίγο πριν θα αποφασιστεί ένας μηχανισμός για μετά το 2018».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα λέγοντας ότι θα αντιμετωπίζουν τη παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, της νέας γενιάς για την απασχόληση, για τη συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα και τέλος ένα επενδυτικό πακέτο. «Το 2020 τα μέτρα θα είναι για τους φόρους με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος. Οπως σχολίασε, τα αντίμετρα αντισταθμίζουν τα μέτρα και δημιουργούν κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα εργασιακά, είπε ότι δεν θα αυξηθούν οι ομαδικές απολύσεις και δεν θα εφαρμοστεί το λοκ-άουτ, υπογραμμίζοντας ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 και οι συλλογικές συμβάσεις θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα. Είπε δε ότι τα εργασιακά «ήταν από τα δύσκολα ζητήματα, αλλά συμφωνήσαμε».

Η Εισήγηση Τσακαλώτου

Σήμερα είχαμε μία συμφωνία όπως είπαν και οι τέσσερις εκπρόσωποι που μίλησαν νωρίτερα (Eurogroup, EKT, Ευρ. Επιτροπή, ESM) στη συνέντευξη τύπου για τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας. Με λίγα λόγια αυτό το οποίο συμφωνήθηκε ως στρατηγική τον Φεβρουάριο στο Eurogroup πραγματοποιήθηκε. Δηλαδή αντί να μιλάμε για όλα τα μικρά θέματα και κάποια στιγμή να μείνουν τα μεγάλα, αντιστρέψαμε τη διαδικασία ώστε να υπάρχει συμφωνία στους βασικούς πυλώνες για να μπορούν να επιστρέψουν οι θεσμοί για τις λεπτομέρειες σε πιο μικρά ζητήματα.

Όπως σε όλες τις συμφωνίες υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μας ικανοποιούν και άλλα που δεν μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση μίας συμφωνίας να περιέχει και συμβιβασμούς αλλά και πράγματα που στενοχωρούν τον ελληνικό λαό. Νομίζω όμως ότι η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντιμέτρα. Όπως ακούσατε και από τον πρόεδρο του EG θα υπάρξουν:

Θετικά μέτρα, 1% 2019 και 1% 2020 και μέτρα πιο περιοριστικά για τις συντάξεις 1 % το 2019 και 1% για τη φορολογία το 2020. Η συμφωνία είναι ότι τα περιοριστικά θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες και τα θετικά θα νομοθετηθούν επίσης τώρα και θα εφαρμοστούν εάν είμαστε εντός των στόχων.

Και επειδή οι έλληνες δημοσιογράφοι δεν έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα θετικά μέτρα, επιτρέψτε μου να πω κάποιες λεπτομέρειες. Το 2019 τα θετικά μέτρα θα αφορούν τον τομέα των δαπανών και θα είναι ένα συνολικό πακέτο ύψους €1,8 δις:

- Ένα πακέτο θα αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρό τρόπο την παιδική φτώχεια,
- ένα άλλο τα ζητήματα στέγασης,
- ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, με μέτρα και ενέργειες που συνδυάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης,
- ένα πακέτο το οποίο θα αφορά την μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στην αγορά των φαρμάκων τους
- και τέλος ένα πακέτο επενδυτικό.

Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι πιο πολύ από τη μεριά των φόρων με αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος.

Θεωρούμε ότι αυτά τα αντιμέτρα κατά κάποιον τρόπο αντισταθμίζουν τα μέτρα και κυρίως δημιουργούν τη βάση για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Είναι ένα εγχείρημα το οποίο πάει πέρα και πάνω από την δαπάνη των 740 εκ ευρώ που έχουμε κάνει φέτος, για πρώτη φορά για την ανακούφιση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Συγχρόνως έχει συμφωνηθεί και ο μηχανισμός που θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα και πρέπει να σας πως και για τα εργασιακά, όπου δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις, δεν θα υπάρχει νομοθέτηση του lock out, αντιθέτως θα αρχίσουν οι συλλογικές συμβάσεις να επιστρέφουν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα τον Σεπτέμβριο του 2018 και με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Όλο αυτό το πακέτο θα ισχύσει όταν ξέρουμε και τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία μετά από το 2018 και συγχρόνως βέβαια τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 εάν και μόνο εάν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος με το τέλος του προγράμματος.

«Δίνεται ένας καθαρός διάδρομος μετά την σημερινή συμφωνία στα βασικά θέματα», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Η κα Αχτσιόγλου μιλώντας στον ΑΝΤ1 εκτίμησε ότι «είναι πιθανό να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup για να υπάρξει μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους». Σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου τα μέτρα για το χρέος είναι μέρος του πακέτου που βρίσκεται στο τραπέζι.
Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά, παραδέχτηκε. Το πλαίσιο ήταν συγκεκριμένο, ότι δηλαδή θα υπάρξει μια συμφωνία μέτρων «μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου».
Σε ότι αφορά τα εργασιακά είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει περαιτέρω απορρύθμιση. Στις ομαδικές απολύσεις δεν θα υπάρξει αλλαγή ούτε στο όριο του 5%, ούτε στον απόλυτο αριθμό (30). Δεν θα υπάρξει ούτε lock out, ενώ στον συνδικαλιστικό νόμο θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές που αφορούν τα «συνδικαλιστικά δικαιώματα».
Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις είπε ότι με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Για τις συντάξεις η υπουργός Εργασίας είπε ότι το συμφωνημένο πλαίσιο προβλέπει η παρέμβαση να γίνει εφάπαξ. Είναι αρνητικό ότι θα υπάρξει περικοπή στις προσωπικές διαφορές. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση.
Στα θετικά μέτρα στάθηκε στο επίδομα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, την επιδότηση ενοικίου, την κάλυψη για βρεφονηπιακούς σταθμούς και προγράμματα εργασίας για τους νέους ανθρώπους.

Δύσκολο» Πάσχα προβλέπει για τους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

«Δύσκολο» Πάσχα προβλέπει για τους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Κι αυτό -συνέχισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ- γιατί θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες στις περιφέρειές τους πώς «η αύξηση των συντάξεων και του αφορολόγητου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση, περικοπές και φτώχεια».

Δείτε παρακάτω τη δήλωση του Βασίλη Κικίλια:

«Η παράσταση της Κυβέρνησης έπεσε με μία δήλωση: "Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τα μέτρα θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό".

Τόσοι χαμένοι μήνες, που κόστισαν δισ. στην πραγματική οικονομία, για να ομολογήσει κυνικά η Κυβέρνηση των κ. Τσίπρα – Καμμένου, ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο.

Καλό Πάσχα στους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ας πάνε τώρα στις περιφέρειές τους, να εξηγήσουν στους Έλληνες πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολόγητου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση, περικοπές και φτώχεια».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline