Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  13:45:30

Αποφασισμένοι τώρα να πουλήσουν και να εκχωρήσουν τα πάντα σε Λιμάνια, ΔΕΗ και Νερό, όπως συνέβη με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και το Ελληνικό. Βρήκαν την ψευτοφόρμουλα ότι θα παραμείνουν....... δημόσια. Κύριο

Σε διαδικασία πώλησης μειοψηφικού ποσοστού μπαίνουν ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ με την πρόσληψη συμβούλων. Σε εκκρεμότητα πολλών μηνών η διαδικασία για το 67% του ΟΛΘ με ενδιαφερόμενη την COSCO, μετά το λιμάνι του Πειραιά και τον ΟΛΠ.

Στον γνωστό άξονα ότι ακόμη και να πουληθούν μειοψηφικά ποσοστά των ΔΕΚΟ όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ, αυτές δεν χάνουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους κινείται η κυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Μέθοδο που αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ και θα εφαρμόσουν, χωρίς πόνο και δάκρυ, όπως στις εθνικές λεωφόρους, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και στο Ελληνικό, δηλαδή την πολύχρονη εκχώρηση.

Το εναρκτήριο λάκτισμα που έδωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ για τη διαδικασία πώλησης του 11% της ΕΥΔΑΠ (2.350 εργαζόμενοι) και του 23% της ΕΥΑΘ (230), προκηρύσσοντας τον διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, βασίζεται σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό. Το ίδιο ισχύει και για το 17% της ΔΕΗ, για την πώληση του οποίου επίσης πρόκειται να προκηρυχθεί η πρόσληψη συμβούλου.
Σε μια προσπάθεια να «πουλήσει» επικοινωνιακά στο ακροατήριο των ΔΕΚΟ, αριστερό και μη, τις εγκεκριμένες από την τρόικα αποκρατικοποιήσεις (οι προσλήψεις συμβούλων αποτελούν προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης), η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το πρόταγμα «δεν χάνεται σε καμία ΔΕΚΟ ο δημόσιος έλεγχος».

Το είπε ξεκάθαρα προχθές από την Πάτρα ο Πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε για τις προαναφερόμενες ιδιωτικοποιήσεις και επανέλαβε ότι «το νερό και η ενέργεια θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, αυτό είναι εγγυημένο όσο είμαστε εμείς εδώ».

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ 51%. Πράγματι, η πώληση των μειοψηφικών ποσοστών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν έρχεται

σε αντίθεση με τη δήλωση Τσίπρα. Ακόμη και ύστερα από πώληση του 11% στην ΕΥΔΑΠ, το Δημόσιο συνεχίζει να ελέγχει μέσω του Υπερταμείου το 50,33% στην ΕΥΔΑΠ (σήμερα κατέχει άμεσα και μέσω ΤΑΙΠΕΔ το 61,33%). Από εκεί και πέρα το 9,99% ανήκει στον επενδυτή Τζον Πόλσον και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο.
Το ίδιο ισχύει και στην ΕΥΑΘ, όπου εφόσον πουληθεί το 23%, τότε το Δημόσιο θα μείνει με 51% (επί συνόλου 74% που ελέγχει σήμερα), το οποίο επίσης θα ενταχθεί στο Υπερταμείο. Το 5% ανήκει στη γαλλική Suez Environment Company, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο.

ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ. Στην κυβέρνηση με άλλα λόγια γνωρίζουν καλά ότι ενώ το μέτωπο ΔΕΗ έχει ανοίξει, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κινητοποιήσεις σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ καθώς και σε άλλες ΔΕΚΟ που πρόκειται να ενταχθούν στο Υπερταμείο. Στα ακροατήρια αυτά απευθύνονται οι προχθεσινές δηλώσεις Τσίπρα περί προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα σε «νερά» και «ενέργεια».

Δεν σημαίνουν φυσικά τα παραπάνω ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των κρατικών ποσοστών στα «νερά» θα ξεκινήσει αύριο. Ο σύμβουλος θα εισηγηθεί εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των μεριδίων και πραγματοποίησης της συναλλαγής, τους οποίους και θα εισηγηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, εντός τεσσάρων μηνών από την ανάθεση της σύμβασης. Εν συνεχεία και εφόσον πάρει πράσινο φως από το ΤΑΙΠΕΔ, θα προετοιμάσει το χρονοδιάγραμμα, έναν οδικό χάρτη της συναλλαγής, και μετά θα πραγματοποιήσει market test προκειμένου να εντοπίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline