Σάββατο 20 Απριλίου 2024  11:04:49

Με πολλές σκιές η αναδρομική τροπολογία των 36 εκατ. ευρώ, χάρισμα στην φαύλη ΣΕΚΑΠ και στον νέο ιδιοκτήτη Ιβάν Σαββίδη από το... 2013. Κύριο

Η σύγκρουση Μητσοτάκη- Τσίπρα για την όλη υπόθεση και τον επενδυτικό φίλο του ΣΥΡΙΖΑ Ιβάν Σαββίδη.

Με 149 «ναι» από την κυβερνητική πλειοψηφία, και 97 «όχι» από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, με την οποία διαγράφονται τεράστια ποσά από λαθρεμπόριο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας Ιβαν Σαββίδη.

Η τροπολογία προβλέπει την απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για λαθρεμπόριο, υπό προϋποθέσεις.

Όπως φωτογράφησε με την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, και παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, η τροπολογία άφορα τον Ιβάν Σαββίδη και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Μετά από έντονη αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή ο πρωθυπουργός απέρριψε την συμβιβαστική πρόταση του πρόεδρου της ΝΔ να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητριάδης.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να αποσύρει τώρα η τροπολογία και να έρθει ως υπουργική, με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να μην υπάρχουν σκιές ότι χαρίζονται πρόστιμα σε επιχειρηματίες για λαθρεμπόριο.

«Εγείρει πολλά ερωτηματικά που διαγράφονται πρόστιμα από λαθρεμπόριο, γιατί εν πάση περιπτώσει η τροπολογία γίνεται αποδέκτη χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον κ. Τσιπρα να μην παίζει κρυφτούλι και να βάλει τον υπουργό Οικονομίας, που αποδέχτηκε την βουλευτική τροπολογία να πει ξεκάθαρα ποιόν επιχειρηματία αφορά, σημειώνοντας μάλιστα ότι κατά το Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει δέκτη τροπολογία χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκηςδιασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για την τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η τροπολογία αφορά τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη, από τη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι «έσυραν» τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και τον ανάγκασαν να ομολογήσει ότι πρόκειται για φωτογραφική τροπολογία που διαγράφει πρόστιμα στον Σαββίδη.

ΝΔ: Σύραμε τον πρωθυπουργό στην ομολογία

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση: «Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου, σας καλώ να πείτε στον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία».

Χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και όπως είπε «αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα ευθύνης, μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς. Καλώ την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει εξηγήσεις ποιον ευνοεί» είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και όπως είπε «αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα ευθύνης, μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς. Καλώ την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει εξηγήσεις ποιον ευνοεί» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε, δε, στον πρόεδρο της Βουλής την επίσκεψή του την Πέμπτη για τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας κοινοβουλίου. «Στάθηκα ιδιαίτερα στο ζήτημα των εκπρόθεσμων τροπολογιών υπουργικών και βουλευτικών που γίνονται αποδεκτές χωρίς καμία εξήγηση από υπουργούς. Μισή ώρα μετά πήγατε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και συμφωνήσατε ότι υπάρχει ζήτημα με εκπρόθεσμες τροπολογίες. Μια ώρα μετά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογία ίδια με αυτή που κατατέθηκε πριν από ένα χρόνο που είχε απορριφθεί και γίνεται αποδεκτή από υπουργούς. Εγείρει πολλά ερωτηματικά γιατί διαγράφονται προστίματα από λαθρεμπόριο, ποια η επιβάρυνση για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και γιατί αυτή η ανησυχία. Γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση».

«Σας καλώ να προστατεύσετε το κύρος του κοινοβουλίου. Να το αποσύρετε με δική σας παρότρυνση. Είναι απαράδεκτοι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Βουλή. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί. Αν δεν μπορείτε να λειτουργήσετε με αίσθηση καθήκοντος μην κρύβεται το άγχος εκείνων να γίνουν καλώ τον πρωθυπουργό να αποσύρει ή να δώσει εξηγήσεις για το ποιους αφορά η τροπολογία».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αφού παρατήρησε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν είναι ανέφελη, ζήτησε τα ρέστα από τη ΝΔ λέγοντας ότι εσείς θα έπρεπε να την υπερασπιστείτε γιατί κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα.

Κάλυψε, δε, και τους χειρισμούς Παπαδημητρίου λέγοντας ότι «χθες το βράδυ στη συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή από τον υπουργό».

«Αν έχετε το θάρρος να συζητήσετε την ουσία και όχι τη διαδικασία. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξη του βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου, όταν έκλεισε η πολιτική και τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία. Η αμηχανία και η αγωνία σας είναι έντονη. Μην έχοντας άλλο να πείτε δημιουργείτε θέματα επί της διαδικασίας και αποφεύγετε την ουσία. Είχα πει ότι όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και η τρομολογανεία θα γίνει γραφική σας προκαλώ να μιλήσετε επί της ουσίας και όχι της επί της διαδικασίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «είχε σκοπό η τροπολογία να προστατεύσει επενδυτές; Γιατί έρχεται η τροπολογία ως βουλευτική;»

«Θα την αποσύρετε, θα την καταθέσετε ξανά ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όπως επιτάσσει το σύνταγμα και θα συζητήσουμε επί της ουσίας» έκλεισε αυτό το γύρο ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι θεμιτό για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και θέλει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Μπορεί για κόμματα της τάξης του 3-5% να είναι θεμιτό και όχι για εσάς. Λυπάμαι για τη συμπεριφορά σας κ. Μητσοτάκης. Κάποιο βουλευτές της ΝΔ μπορεί να μην ψηφίσουν αλλά τι να κάνουμε συμβαίνουν αυτά» επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας.

Άμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος υπενθύμισε την πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού «όταν κλείνατε την ομιλία σας συγκινημένος λέγοντας ότι είστε μέρος του Συντάγματος. Απαντήστε τώρα, το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να κατατίθεται τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ; Που είναι η επιχείρηση αυτή; Είναι στην Κοζάνη; Ούτε ο βουλευτής της περιοχής στην οποία ανήκει η εταιρεία δεν είχε το θάρρος να την υποστηρίξει. Αν θέλετε να βελτιωθεί το ύφος, τότε αποσύρετε την τροπολογία αλλιώς θα είστε υπόλογος για τα ερωτήματα που θα δημιουργηθούν».

Καμμένος σε ΝΔ: Εσείς φιλούσατε κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη

Στην κόντρα των δύο παρενέβη ο Πάνος Καμμένος ο οποίος αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη υποδηλώνοντας εμμέσως ότι η τροπολογία αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο.

«Εκπλήσσομαι από τη θέση της ΝΔ. Είναι μικρός ο κόσμος. Θα του έλεγα να ρωτήσει τους βουλευτές ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ρωτήστε τον κ. Κεδίκογλου που εκλιπαρούσε να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη. Τότε η ΝΔ είχε υποσχεθεί όχι μόνο διαγραφή παλιών προστίμων αλλά και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα απελευθερώνονταν χωρίς πρόστιμα. Καταθέτει ονομαστική για όσα έπρεπε να κάνει όταν ήταν στην κυβέρνηση Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα φέρουμε τροπολογία και όπου υπάρχουν επενδύσεις σε επιχειρήσεις που πάνε να κλείσουν. Πράττετε αντεθνικά όπως οι ευρωβουλευτές σας. Εμποδίζετε επενδύσεις ακόμα και εκείνες που εσείς φέρατε φιλώντας κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη».

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την απόσυρση της τροπολογίας, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να γίνονται διαγωνισμοί και να χρεώνονται οι επενδυτές πρόστιμα των προηγούμενων διοικήσεων». «Δεν μπορεί να σταθεί αυτό... Η ΝΔ γίνεται κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς εναλλακτική πρόταση» δήλωσε. «Να γίνει κανονικά η διαδικασία, και θα αναλάβουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση Μητσοτάκη είναι σε βάρος του Κοινοβουλίου γιατί ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει το κύρος του βουλευτή. Είπε μάλιστα ότι η ΝΔ θα έπρεπε πρώτη να υπερασπιστεί την τροπολογία επειδή είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας. «Η τροπολογία δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο και δεν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση... Πρόστιμα διαγράφετε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός των Οικονομικών... Έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή» δήλωσε.

«Αν θέλετε να εφαρμόσετε μεθόδους Μαδούρο, να πατέ στην Βενεζουέλα» ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου.

«Τσακώνεστε για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, ποιος τα υπηρετεί καλύτερα τη στιγμή που και η ΝΔ ως κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ως κυβέρνηση τσακίζετε τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους» κατηγόρησε συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Ο κ. Καμμένος μάς αποκάλυψε ποιον επιχειρηματία αφορά τροπολογία.. Η ΕΡΤ έχει κόψει την μετάδοση... Αν θέλουμε από Πανελευσινιακός να γίνουμε Μπαρτσελόνα πρέπει να αλλάξετε τακτική» δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είπε ότι η κυβερνητική τροπολογία έχει μια λογική και αναρωτήθηκε πως ένας επενδυτής που κάνει μια επένδυση, να επιβαρυνθεί για πράξεις της παλαιάς διοίκησης. Είπε όμως ότι πρέπει να εξηγηθεί ποιος θα μπαίνει σε ένα ευεργετικό καθεστώς, διότι αιωρούνται υποψίες στην κοινωνία. «Ποιος θα απαλλάσσει από χρέη κάποιον που επενδύει και δεν γνωρίζει αυτά τα χρέη; Δικαστήριο; Υπουργός; Πρωθυπουργός; Η Βουλή; Ποιος θα τον απαλλάσσει; Ανοίγουμε ένα πολύ κακό παράθυρο στη Βουλή αυτή» σχολίασε ο κ. Λεβέντης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για να προστατέψει το κύρος του κοινοβουλίου. «Αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα καθήκοντος τουλάχιστον μην κρύβετε τον αυταρχισμό αυτών που επιλεγούν να γίνουν καθεστώς». Καλώ την κυβέρνηση, και τον πρωθυπουργό προσωπικά, είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ποιον άφορα αυτή η διάταξη επισήμανε.

«Ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ Παπαδημητρίου) έδωσε σαφείς εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό αποδέχεται την τροπολογία... Δεν ήταν η καλύτερη δυνατή διαδικασία από πλευράς κλίματος. Η συνεδρίαση χθες έκλεισε με δήλωση του προεδρεύοντος που έκανε άψογα τη διαδικασία (σ.σ Κρεμαστινός). Η διαδικασία έχει περαιωθεί, πρόκειται για πολίτικο ζήτημα» απάντησε ο Νίκος Βούτσης.

Θεοδωράκης για ΣΕΚΑΠ: Σβήνουν το λαθρεμπόριο, κερδίζουν σε MME
Για ανταλλάγματα κάνει λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού

Καυστικός κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας την προώθηση και ψήφιση αμφιλεγόμενης τροπολογίας που διαγράφει πρόστιμα στο λαθρεμπόριο.

Όπως φωτογράφησε με την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, και παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, η τροπολογία άφορα τον Ιβάν Σαββίδη και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

«Δεν είναι για την ΣΕΚΑΠ. Σβήνουν το λαθρεμπόριο και αυτοί ως αντάλλαγμα θα αγοράσουν εφημερίδες & άλλα ΜΜΕ στην υπηρεσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ανέφερε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Θεοδωράκης.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη τροπολογίας διαγράφει πρόστιμα για λαθρεμπόριο σε επιχειρηματία επενδυτή που συμμετέχει στην αποκρατικοποίηση εταιρείας του Δημοσίου η οποία αποκρατικοποιήθηκε. Η τροπολογία προβλέπει την απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για λαθρεμπόριο, υπό προϋποθέσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline