Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  20:02:02

Πρωτομαγιά με την Κυβέρνηση Τσίπρα να συμφωνεί στο «Χίλτον» σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, επιδομάτων. Κύριο

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις πορείες, φώναξαν «όχι» στα νέα μέτρα.

Παρότι χθες Δευτέρα ήταν ημέρα αφιερωμένη απεργίας-τιμής των εργατών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Τρόικα έκλεισαν ραντεβού για μετά τις πέντε το απόγευμα (αρχικώς έλεγαν μετά τη μία, ακολούθως μετέθεσαν την ώρα έναρξης των συζητήσεων για τις τρεις) της Πρωτομαγιάς με στόχο τη συρραφή των κειμένων που θα οδηγήσουν στην τεχνική συμφωνία (staff level agreement) η οποία αναζητείται από τα μέσα Οκτωβρίου του 2016.

Παρά τον συμβολισμό της ημέρας -ιδιαίτερα για την Αριστερά- τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη συμφωνίας φέρνουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αν δεν αλλάξει κάτι, την ώρα που τα συνδικάτα θα διαδηλώνουν στους δρόμους Αθήνας, στο Hilton θα αποφασίζονται τα τελευταία μέτρα.

Στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας επικρατούν πλέον υπερεντατικοί ρυθμοί και ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται να έχει πάρει πάνω του το κλείσιμο της συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στο Hilton από τις 10:30 το πρωί έως τις 02:00 τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς με ένα μικρό διάλειμμα για φαγητό μετά το μεσημέρι.

Παρά τις επιμέρους εκκρεμότητες, κάποιες από τις οποίες έχουν πολιτικό χαρακτήρα και μπορούν να χαρακτηριστούν σοβαρές, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία -ακόμη κι αν μείνουν λίγα ζητήματα που θα ρυθμιστούν έξ' αποστάσεως.

Τα ξημερώματα λίγο μετά τις 02:00 κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε: «Τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει. Τώρα οι θεσμοί θα καθαρογράψουν όσα έχουμε συμφωνήσει. Ως τη 1 θα έχουμε στα χέρια μας τα κείμενα των θεσμών. Άρα σήμερα στη 1 θα συζητήσουμε τα κείμενα που έχουμε διαφορά. Υπάρχουν 4- 5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια). Υπάρχουν τέσσερα με πέντε αρκετά σημαντικά ζητήματα και τέσσερα, πέντε μικρότερης σημασίας. Σε κάθε μεγάλο τομέα ένα θέμα είναι σημαντικό. Τα πρωτογενή μετά το 2018 είναι κενό, γιατί θα γίνει πακέτο με το χρέος».

Νωρίτερα στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε σταθεί στα ζητήματα του δημοσίου τομέα: «Υπάρχουν 2- 3 σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, που θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω e-mails. Αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, κινητικότητα, αξιολογήσεις, τα πάντα. Υπάρχουν και σημεία που έχουν λίγο πολιτική χροιά και δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Για τα υπόλοιπα θέματα κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν τα εξής το απόγευμα της Κυριακής:

-Δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές αλλά βάλαμε στο τραπέζι τις τουριστικές περιοχές και τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται η συμβιβαστική λύση συζητώντας δύο θέματα: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα (και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, μέσα Μαΐου με μέσα Οκτωβρίου) και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός της τουριστικής περιοχής αφορά και την Αθήνα για παράδειγμα τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα όχι ωστόσο για παράδειγμα γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη.

-Για τις αγορές προϊόντων έμειναν ένα με δύο εκκρεμότητες ενώ στο ζήτημα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, το οποίο υπάρχει σε παλαιότερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, επιτεύχθηκε συμβιβασμός.

-Παρέλυσε το κέντρο της Αθήνας, καθώς πραγματοποιήθηκαν οι πορείες των ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την εργατική Πρωτομαγιά.
Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν και φώναξαν κατά των νέων «βάναυσων» -όπως τα χαρακτήρισαν- μέτρων που ετοιμάζεται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν μαζική, με πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών να δίνει το «παρών». Κατά τη διάρκεια της πορείας είχαν κλείσει η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Ακαδημίας, η Αμαλίας, η Οθωνος και η Φιλελλήνων.

Στο μήνυμά του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες να ξεκινήσουν με αφετηρία την Πρωτομαγιά νέες μεγάλες δυναμικές κινητοποιήσεις για να «πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης, για να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, για να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να διαγράψουμε μονομερώς αυτό το χρέος και βεβαίως για να ανοίξουμε τον δρόμο της κοινωνκοποίησης της οργάνωσης της παραγωγής, των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας με κεντρικά επεξεργασμένο επιστημονικό σχέδιο έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία του λαού μας πραγματικά, ενάντια σε πολέμους, με ειρήνη, με την εργατική τάξη, τον λαό στην εξουσία. Αυτός ο δρόμος και μπορεί και πρέπει να ανοίξει από σήμερα, από εδώ και πέρα, κάθε μέρα, κάθε ώρα».

Από την Κλαυθμώνος στη Βουλή

Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά. Στις ομιλίες που έγιναν, επισημάνθηκε πως η φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς αποκτά ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση νέα μνημονιακά μέτρα.
«Μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών. Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση των εργαζομένων είναι ξεκάθαρη, ενωτική και αγωνιστική», τόνισαν οι συνδικαλιστές, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους και στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Nωρίτερα, αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κατέθεσαν στεφάνι μνήμης και τιμής στον χώρο των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή και στο μνημείο του Σταύρου Καλλέργη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline