Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  07:23:33

Πρώτα μεγάλα θύματα οι συνταξιούχοι γιατροί, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, Ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ. Κύριο

900.000 με παλαιά κύρια σύνταξη και 100.000 με επικουρική. Τελικά πώς και πόσο θα περικοπούν οι παλιές συντάξεις.

Μεγάλες περικοπές στις υψηλές συντάξεις (γιατρών, δικηγόρων ΤΕΒΕ, πανεπιστημιακών) που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές θα υποστούν δραματικές μειώσεις Μεγάλες επίσης οι νέες απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (κυρίως διευθυντές), Ένστολους όλων των κλάδων, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς καθώς και τους παλαιούς συνταξιούχους του ΤΕΒΕ.

Απώλειες διαφορετικών ταχυτήτων θα υποστούν για πολλοστή φορά 840.000 κύριες συντάξεις που εμφανίζουν προσωπικές διαφορές ενώ για να μοιραστεί το βάρος των περικοπών, το «μαχαίρι» θα αγγίξει και τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με άλλους οι απειλούμενες κύριες συντάξεις όλων των παλαιότερων χρόνων ξεπερνούν τις 900.000. Παράλληλα, στην πρώτη γραμμή κινδύνου θα βρεθούν περίπου 100.000 επικουρικές συντάξεις, που είχαν «γλιτώσει» από νέες περικοπές το περασμένο καλοκαίρι.

ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας συνταξιούχος του Δημοσίου που λαμβάνει συνολικά 1.050 ευρώ (900 ευρώ κύρια σύνταξη και 150 επικουρική) μετά τον επαναυπολογισμό των συντάξεων εμφανίζει προσωπική διαφορά 180 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 28,61 στην επικουρική. Σύνολο 208.61.
Με την εφαρμογή του πλαφόν προστασίας 18% θα χάσει 162 ευρώ από την κύρια σύνταξη και 27 από την επικουρική. Σύνολο 182 ευρώ. Επομένως η συνολική απώλεια ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο της επικουρικής του. Δηλαδή το μέτρο που θα ισχύσει από το 2019 έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σταδιακά στον μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων.

= Επώδυνες περικοπές και στην επόμενη περίπτωση. Συνταξιούχος που εισπράττει 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική (σύνολο 1.600) θα χάσει 252 ευρώ από την κύρια σύνταξη και έως 36 ευρώ από την επικουρική του. Επομένως η συνολική απώλεια (288 ευρώ) ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο της επικουρικής του. Οι υψηλοσυνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα χάσουν κατά μέσο όρο 100 έως 250 ευρώ καθαρά το μήνα.

Εκατοντάδες χιλιάδες τα θύματα, όλη η ραχοκοκκαλιά της μεσαίας τάξης, που συνεχώς υποβαθμίζεται. Μεγάλες οι νέες απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (κυρίως διευθυντές), ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς καθώς και τους παλαιούς συνταξιούχους του ΤΕΒΕ.

Σύμφωνα με άλλο υπολογισμό, εκείνο του ΒΗΜΑΤΟΣ, περισσότερες από 900.000 κύριες συντάξεις που είχαν απονεμηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 και είναι υψηλότερες από τις νέες συντάξεις - με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις - όπως αυτές προκύπτουν από το σφαγιαστικό και παραπλανητικό«νόμο Κατρούγκαλου», βρίσκονται στην μεγάλη κατηγορία των περικοπών, που αποδέχτηκε η Κυβέρνηση Τσίπρα και προσωπικά ο Ε. Τσακαλώτος στο ΧΙΛΤΟΝ.

Οι συντάξεις αυτές εμφανίζουν προσωπικές διαφορές που θα προσδιορισθούν επακριβώς μετά τον επανυπολογισμό τους από τον ΕΦΚΑ και θα περικοπούν από τον Ιανουάριο του 2019. Σημειώνεται ότι η περικοπή αφορά στην προσωπική διαφορά και δεν θα υπερβαίνει το 18% της κύριας σύνταξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το ποσοστό αυτό περικοπής, δηλαδή το 18%, ορίστηκε ως «ταβάνι προστασίας» προκειμένου οι απώλειες να μην είναι μεγάλες στις υψηλές συντάξεις που εμφανίζουν και τις μεγαλύτερες προσωπικές διαφορές από τις νέες συντάξεις.
Αυτό το ποσοστό στις υψηλές συντάξεις μπορεί να αντιστοιχεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε μείωση έως και 330 ευρώ.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, άρα αν δεν αλλάξει κάτι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ οι οποίες εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης των 45 ευρώ.
Στον αντίποδα οι υψηλές συντάξεις (γιατρών, δικηγόρων ΤΕΒΕ, πανεπιστημιακών) που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές θα υποστούν δραματικές μειώσεις, τις μεγαλύτερες και σε ποσοστά πάνω από 20-25% είτε σε κύριες είτε σε επικουρικές είτε και στις δύο συντάξεις..
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου εργασίας οι μεσοσταθμικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα ανέλθουν στο 9%.

Το βάρος των μειώσεων θα μοιραστεί και στις επικουρικές συντάξεις μειώσεις οι οποίες θα υποστούν εκ νέου περικοπή έως και 18%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline