Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:23:06

Περισσότερο από την ανεργία, διώχνει τους νέους επιστήμονες η αναξιοκρατία και μετά η διαφθορά. Γιατί ρίχνουν μαύρη πέτρα στην μητέρα-πατρίδα. Μια εντυπωσιακή έρευνα της ICAP. Κύριο

Δεν είναι μόνο μεγάλος ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν, κατά δεκάδες χιλιάδες τα τελευταία χρόνια, αλλά και ότι φεύγουν οικογενειακώς, με μηδαμινές ελπίδες να επιστρέψουν πίσω.

Δυσάρεστο το όλο φαινόμενο αλλά γίνεται θλιβερό, γιατί συνδέεται με την εθνική ευαισθησία και τους δεσμούς με την πατρίδα.Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός εκείνων των Ελλήνων που αφού έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, δηλώνουν ότι δεν σκέφτονται την επιστροφή τους στην πατρίδα. Ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους, καθώς σε μια ηλικία, συνήθως γύρω στα 28-30 οι νεώτεροι, φεύγουν για πολύχρονη καριέρα στο εξωτερικό.Κυρίως ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία, Γερμανία.

Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι το γεγονός ότι στην τρίτη κατά σειρά έρευνα της ICAP για το φαινόμενο του brain drain στην Ελλάδα το ποσοστό όσων ρίχνουν «μαύρη πέτρα» αυξήθηκε από το 35% στο 42%.

Ως κυριότεροι λόγοι μετανάστευσης αναδείχθηκαν όχι η ανεργία και οι λιγοστές δυνατότητες απασχόλησης αλλά βαθειές ασθένειες, θεσμικές και πολιτικές, όπως η μειώμενη αξιοκρατία, η ρουσφετολογία και η διαφθορά και προσωπική συναλλαγή στην Ελλάδα (41%),. Ενοχλούν ασφαλώς αλλά δεν είναι οι πρώτες αιτίες της μετανάστευσης οι οικονομικοί λόγοι, όπως οι χαμηλές αμοιβές και απολαβές, η οικονομική κρίση και αβεβαιότητα (34%) και οι προοπτικές στις χώρες του εξωτερικού (33%).

Τρεις στους 10 απαντούν, δε, ότι η επιστροφή στα πάτρια εδάφη συνδέεται αποκλειστικά με το ύψος του μισθού καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το 35% των Ελλήνων του εξωτερικού αμείβεται από 21.000 έως 41.000 ευρώ το χρόνο ενώ σχεδόν το 20% βγάζει από 41.000 έως 60.000 ευρώ.

Το δεύτερο ανησυχητικό στοιχείο από τη φετινή έρευνα είναι το γεγονός ότι αυξάνεται τόσο ο αριθμός των 40αρηδων που επέλεξαν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό (14%) όσο και εκείνων που δηλώνουν παντρεμένοι με παιδιά (24% το 2017) έναντι 19% το 2016.

Παρόλα αυτά πρώτη ηλικιακή ομάδα που έχει μεταναστεύσει παραμένουν είναι οι 31-35 ετών (35%) και ακολουθούν οι νέοι 26-30 ετών (28%).

Σε επίπεδο σπουδών το 55% διαθέτει μεταπτυχιακό, το 20% πτυχίο ΑΕΙ, το 10% πτυχίο ΤΕΙ, το 9% διδακτορικό και μόλις το 6% δεν διαθέτει πτυχίο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.268 Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 185.388 Ελληνες πτυχιούχοι έφυγαν από τη χώρα από το 1990 έως σήμερα. Από αυτούς οι 139.041 έφυγαν από το 2010, οπότε υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα.

Διαστάσεις εθνικής αιμορραγίας προσλαμβάνει πλέον η φυγή των νέων επιστημόνων της χώρας μας στο εξωτερικό, προς αναζήτηση μιας αξιοπρεπούς εργασίας και ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος. Τα φωτεινά μυαλά της Ελλάδας δραπετεύουν καθημερινά και η Πολιτεία δείχνει αδύναμη να τα συγκρατήσει, μην έχοντας τίποτα πειστικό για να τα δελεάσει. Εκτιμάται ότι τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης περίπου ένα εκατομμύριο Ελληνες εγκατέλειψαν τη χώρα. Από αυτούς, ένα μεγάλο κομμάτι είναι νέοι από 18 έως 30 ετών που αναζητούν πρώτα μια αξιόπιστη κατάρτιση και στη συνέχεια μια δουλειά με εγγυημένες αποδοχές, έστω κι αν αυτό τους αναγκάζει στην ξενιτιά και την αποκοπή από την οικογένεια και τους φίλους.

Το μόνο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια είναι όλη αυτή η επιστημονική αφρόκρεμα διαφόρων ειδικοτήτων να στελεχώσει όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες. Οι Ελληνες επιστήμονες είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό. Οι Ευρωπαίοι μάλιστα κάνουν λόγο για «εξαγωγή ανθρώπινου κεφαλαίου», η αξία του οποίου δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί, αλλά ούτε και να εκτιμηθεί, ενώ την ίδια στιγμή αναφέρονται σε μια «χρυσή περίοδο επενδύσεων ξένων κεφαλαίων».

Η μετανάστευση είναι στη μοίρα του Ελληνα. Ωστόσο το σημερινό μεταναστευτικό ρεύμα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα προηγούμενα. Την πρώτη μετανάστευση τη συναντάμε την περίοδο από το 1903 έως το 1917 και τη δεύτερη από το 1960 έως το 1972. Το τρίτο κατά σειρά κύμα μετανάστευσης ξεκίνησε με το που εμφανίστηκε η οικονομική κρίση το 2008, και από τότε έως σήμερα ο εξαγωγικός δείκτης του φαινομένου «brain drain» διαρκώς αυξάνεται.

Σήμερα η μετανάστευση των Ελλήνων έχει τη μορφή εξαγωγής «προϊόντων αρίστης ποιότητας». Σύμφωνα με έρευνες, το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών έχει πάνω από ένα πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Συγκεκριμένα, το 73% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51% διδακτορικό και το 41% τουλάχιστον έναν τίτλο σπουδών από ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline