Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  05:33:54

Συνεχίζουν να χάνουν διαρκώς έδαφος τα tablets - Επιστρέφουν τα πολύ λεπτά laptops- Αυξάνονται οι πωλήσεις των smartphones. Κύριο

Τρεις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και πληροφόρησης.

Η αγορά των tablet τα τελευταία χρόνια δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή θέση και αυτό φαίνεται από τις πωλήσεις σχεδόν όλων των κατασκευαστών. Για το πρώτο τρίμηνο του 2017, η Apple σημείωσε πτώση 13% στις πωλήσεις των iPad σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι.
Ωστόσο το iPad παραμένει το πιο δημοφιλές tablet στον κόσμο. Οι αποστολές του για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 8.9 εκατ. κομμάτια, ενώ το ίδιο διάστημα του 2016, ο αριθμός ήταν στα 10.3 εκατ.

Το iPad αυτή τη στιγμή έχει το 24.6% της παγκόσμιας αγοράς tablet. Για την Apple είναι το 13ο συνεχόμενο τρίμηνο που οι πωλήσεις του iPad είναι χαμηλότερες από την προηγούμενη χρονιά.
H Samsung είναι δεύτερη με 6 εκατ. αποστολές tablet στο πρώτο τρίμηνο και πτώση 1.1% από πέρσι. Έχει στην κατοχή της το 16.5% της αγοράς, βρίσκεται 8.1 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την Apple, ενώ πέρσι η διαφορά ήταν στο 10.7%.

Ο κατασκευαστής που τα πήγε καλύτερα ήταν η Huawei. Καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 2.7 εκατ. αποστολές και 31.7% αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2017. Στην Huawei ανήκει το 7.4% της παγκόσμιας αγοράς tablet.
Η Amazon είναι τέταρτη με μερίδιο 6% και 2.2 εκατ. αποστολές και η πεντάδα συμπληρώνεται με την Lenovo (2.1 εκατ. αποστολές και 5.7% μερίδιο αγοράς).
Συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου απεστάλησαν 36.2 εκατ. tablets, 8.5% πτώση από τα περσινά 39.6 εκατ. Η αγορά συνεχίζει να πέφτει για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο.

Πολλοί χρήστες φορητών συσκευών «διαπιστώνουν πλέον ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς τα tablet τους», εξυπηρετούμενοι εν κινήσει από τα smartphones του και τους νέους, πάρα πολύ λεπτούς φορητούς υπολογιστές

Υποχωρεί σταδιακά η προτίμηση για τα tablets, με τις πωλήσεις της κατηγορίας να παρουσιάζουν σταθερά καθοδική πορεία τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, που παρατηρεί μία «επιστροφή» των χρηστών σε κινητά μεγάλης διαγωνίου και υπερ-λεπτους φορητούς υπολογιστές.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου πωλήθηκαν παγκοσμίως «μόλις» 36,2 εκατομμύρια tablets, σημειώνοντας πτώση 10% (πηγή: Strategy Analytics). Πρόκειται για το δέκατο συνεχόμενο, καθοδικό τρίμηνο στην αγορά των tables ύστερα από την «ακμή» που γνώρισαν την περίοδο 2010-2013, μετά το λανσάρισμα του πρώτου iPad από τον ίδιο τον συνιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς, στις 27 Ιανουαρίου του 2010.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής της εταιρείας ερευνών IDC, πολλοί χρήστες φορητών συσκευών «διαπιστώνουν πλέον ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς τα tablet τους», εξυπηρετούμενοι εν κινήσει από τα smartphones του και τους νέους, πάρα πολύ λεπτούς φορητούς υπολογιστές, που έχουν πάντα ενσωματωμένο πληκτρολόγιο και μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας.

Επιστρέφουν τα phablets και τα λεπτά laptos

Πρώτη στις πωλήσεις των tablets παραμένει η Apple με μερίδιο αγοράς 24,6% που είδε ωστόσο τα στατιστικά της να πέφτουν κατά 13%, ενώ ακολουθεί η Samsung με ποσοστό 16,5%. Η μόνη εταιρεία που είδε τις πωλήσεις των tablets της να ανεβαίνουν κατά 31,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ήταν η κινεζική Huawei που βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση με συνολικό μερίδιο 7,4%. Ακολουθούν η Amazon (6%) και η Lenovo (5,7%).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline