Σάββατο 20 Απριλίου 2024  03:16:32

Για τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό φταίνε οι .... «Ανεξάρτητες Αρχές», δηλαδή το Δασαρχείο και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, που είναι απλές δημόσιες υπηρεσίες Υπουργείων. Κύριο

Δημαγωγικές δικαιολογίες, πολιτικές ψευδολογίες του Ευκλ. Τσακαλώτου για τις συστηματικές καθυστερήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού στην επένδυση του Ομίλου Λάτση. Και τούτο προκειμένου να ικανοποιήσει τοπικούς φορείς και παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ και να παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο την μεγάλη επένδυση.

Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 7 Ιουνίου 2016, υπογραφτηκε η συμφωνία για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στην Lamda Development. Ένα σχεδόν χρόνο πριν ,μετά από συζητήσεις και συνεννοήσεις που είχαν ξεκινήσει από το 2013. Με πανηγυρισμούς, δηλώσεις και ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή. Όμως τίποτα δεν προχωρά.
Οι δύο πλευρές τότε υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την επικαιροποίηση της σύμβασης αγοραπωλησίας του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ».

Ωστόσο, εννέα μήνες μετά την έγκριση από την Βουλή της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού, η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για τις καθυστερήσεις στην προώθηση του έργου. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλου, «αυστηρό χρονοδιάγραμμα όταν κάποια πράγματα είναι εκτός ελέγχου της κυβέρνησης δεν μπορεί να υπάρχει».

Παρά ταύτα, σημείωσε σχετικά με το «αν υπάρχει δέσμευση να προχωρήσει η επένδυση όσο γίνεται πιο γρήγορα», ότι «βεβαίως υπάρχει αυτή η δέσμευση».

Ωστόσο, οι εκκρεμότητες ακόμα δεν έχουν επιλυθεί. Ακόμα και για την στελέχωση του Γραφείου Ελληνικού είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να εντοπιστούν οι ανάγκες στελέχωσής του.

Δεσμεύθηκε πάντως ότι «το θέμα με το δασαρχείο θα λυθεί πάρα πολύ γρήγορα, όπως και με την αρχαιολογική υπηρεσία». Ψευδώς ισχυρίσθηκε ότι πρόκειται για ανεξάρτητες αρχές, ενώ είναι απλές υπηρεσίες Υπουργείων.

«Προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις, μερικές είναι στο χέρι μας και μερικές όχι» είπε ο κ. Τσακαλώτος, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στους φορείς που εμπλέκονται.

«Όταν υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές ή θα υπάρχουν ή θα έχεις αποφάσεις των υπουργών» είπε, τονίζοντας ότι οι Αρχές αυτές «δουλεύουν με τον δικό τους τρόπο και την δική τους κρίση». Για να καθησυχάσει πάντως τις ανησυχίες που υπάρχουν είπε ότι «στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η οριστική επίλυση του ζητήματος».

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι «από την στιγμή που ψηφίσαμε όλοι την επένδυση, υπάρχει ένα ερώτημα που αφορά 70.000 νέους που θέλουν να δουλέψουν σε αυτό το μεγάλο εμβληματικό έργο».

Όπως σημείωσε εξάλλου «γιατί το δασαρχείο χρειάζεται οκτώ μήνες για να αποφανθεί, όταν το θέμα έχει τελειώσει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;».

«Όταν υπάρχει απόφαση που λέει ότι δεν προϋπήρχε δάσος, γιατί δεν προχωράει η διαδικασία;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι έχουν περάσει εννέα μήνες και ακόμα υπάρχουν άλυτα θέματα, ενώ υπενθύμισε ότι θα χρειαστούν και 6-7 μήνες για την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για την παράδοση του έργου στον επενδυτή.

«Δεν θα προλάβετε ούτε σε ένα χρόνο να προχωρήσετε» επισήμανε στον υπουργό Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης ανέφερε πως όλοι γνωρίζουμε πως τέθηκαν εμπόδια πρώτα από το Δασαρχείο Πειραιά – που θέλει να πει πως το αεροδρόμιο ήταν δάσος – και στη συνέχεια από την υπουργό Πολιτισμού που υπέγραψε την αναπομπή της απόφασης για το μη χαρακτηρισμό κτισμάτων ως διατηρητέων – υπογραφή την οποία ανακάλεσε ευτυχώς, μάλλον γιατί κατάλαβε το λάθος της.
Η επίμονη, ανεύθυνη πολιτικά απάντηση του κ. Τσακαλώτου ήταν πως καμία πρόοδος σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο δεν έχει υπάρξει και κανένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για το μέλλον δεν μπορεί να προσδιοριστεί.
«Αυστηρό χρονοδιάγραμμα, όταν κάποια πράγματα είναι εκτός ελέγχου της κυβέρνησης, δεν μπορεί να υπάρχει», ξεκαθάρισε.

7.6.2016 ΤΑΙΠΕΔ: Η επένδυση θα σφραγίσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε:
«Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας για το Ελληνικό δρομολογείται η υλοποίηση μιας επένδυσης, η οποία θα σφραγίσει τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η ουσιαστική βελτίωση της προϋπάρχουσας σύμβασης επιλύει τα προβλήματα που αποτέλεσαν τη βάση για τη διατύπωση ενστάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο.

ΤΑΙΠΕΔ: Θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη

Τα επόμενα χρόνια θα υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Πάνω απ΄ όλα όμως, η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας που αυτή τη στιγμή αποτελεί το μέγα ζήτημα για τον ελληνικό λαό».

Lamda: Επένδυση-ορόσημο

Υπεγράφη σήμερα 7 Ιουνίου 2016, μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., της HELLINIKON Global I. S.A. και της Lamda Development S.A. Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding). Το Μνημόνιο Συναντίληψης αποτελεί επικαιροποίηση της υφιστάμενης από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», μέσω της οποίας οριοθετούνται ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της αξιοποίησης του έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με γνώμονα την πλήρη ευθυγράμμιση του Έργου με τις προσδοκίες των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και της ευρύτερης περιοχής της μητροπολιτικής Αθήνας.

Η σημερινή συμφωνία, που συγκεκριμενοποιεί βασικές σχεδιαστικές προδιαγραφές και οικονομικές παραμέτρους του Έργου, αποτελεί ορόσημο, καθώς δίνει το έναυσμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης του Έργου, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση, που θα πραγματοποιείται τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπτυξη, που θα σέβεται το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα διαχέει τα οφέλη του σε ευρύτερες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής και θα χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα λόγω του ισορροπημένου μείγματος χρήσεων γης, όσο και λόγω της διαμόρφωσης ενός διαμπερούς μητροπολιτικού πόλου, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους.

Ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει αναβάθμιση της παραλίας, οικιστικές αναπτύξεις, υπερ-τοπικό και τοπικό εμπόριο, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής κοινού, αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων χώρων άθλησης, νέο γήπεδο γκολφ, χώρους ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ερευνητικά κέντρα, κλπ.
Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου, το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει τη δημιουργία, χρηματοδότηση και συντήρηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύπτουν έκταση 2.600.000 τ.μ., ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline