Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:32:05

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Τσάρο και ΥΠΕΘΑ του ΠΑΣΟΚ- Σημίτη. Δεσμεύτηκαν ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί του Γιάννου Παπαντωνίου. Κύριο

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή της φυλάκισης των 4 ετών και το χρηματικό πρόστιμό των 10.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, όπως επίσης επικύρωσε και την ίδια ποινή (και χρηματικό πρόστιμο) που έχει επιβληθεί στη σύζυγο του, Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) του οικονομικού έτους 2009.

Στο θέμα πρωτοαναφέθηκε ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος. Θοδωράκης.Iδιαίτερα σημαντική, δηλαδή θεωρήθηκε η αποκάλυψη των ελβετικών αρχών για την ύπαρξη δυο τραπεζικών λογαριασμών και ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου που φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου
Δεσμεύτηκαν με βούλευμα που εκδόθηκε από το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου, καθώς και το σπίτι του στην Κηφισιά αλλά και το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας. Η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων αφορά ακόμη και το γιο και τη σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνιου.

Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας προχώρησε στην έκδοση του βουλεύματος, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη.

Η νέα αυτή εξέλιξη για τον άλλοτε ισχυρό υπουργό του ΠΑΣΟΚ, έρχεται λίγο μετά την αιφνιδιαστική έφοδο των εισαγγελικών αρχών στο σπίτι και το γραφείο του πρώην υπουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκε έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.

Ειδικότερα, με το βούλευμά δεσμεύονται μόνο οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα ακίνητα που ανήκουν αποκλειστικά στον πρώην υπουργό και όχι σε κάποια άλλο μέλος της οικογένειας του. Η δέσμευση αφορά περιουσιακά στοιχεία του Γιάννου Παπαντωνίου που βρίσκονται εντός Ελλάδος.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, έκριναν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως τα στοιχεία που επικαλείται η κυρία Τουλουπάκη για δέσμευση της περιουσίας του πρώην υπουργού είναι επαρκή.
Υπενθυμίζεται ότι για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων επί θητείας του κ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας διεξάγεται έρευνα από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές και η δέσμευση των ακινήτων του έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για «δωροδοκίες» σε συμβάσεις εξοπλιστικών.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αποκάλυψη των ελβετικών αρχών για την ύπαρξη δυο τραπεζικών λογαριασμών και ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου που φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Για το λόγο αυτό άλλωστε και υποβλήθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τους Ελβετούς που εστάλη στις 22 Μαρτίου.

(14.2.2017)Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή φυλάκισης για το ζεύγος Παπαντωνίου

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και η σύζυγός του καταδικάστηκαν με 4 χρόνια ο καθένας και συνολικά 40.000 ευρώ πρόστιμο για το Πόθεν Έσχες του 2009
Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή της φυλάκισης των 4 ετών και το χρηματικό πρόστιμό των 10.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, όπως επίσης επικύρωσε και την ίδια ποινή (και χρηματικό πρόστιμο) που έχει επιβληθεί στη σύζυγο του, Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) του οικονομικού έτους 2009.

Ειδικότερα, από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών τόσο ο κ. Παπαντωνίου όσο και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, καταδικάστηκαν ο καθένας σε ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρέψιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως, όπως επίσης καταδικάστηκαν και σε χρηματικό πρόστιμό 10.000 ευρώ ο καθένας. Ακόμη, στο ζεύγος έχει επιδικαστεί και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση, ύψους 20.000 ευρώ για τον καθένα (σύνολο 40.000 ευρώ).

Το ζεύγος Παπαντωνίου καταδικάστηκε λόγω της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες του έτους 2009, καθώς «ξέχασε» να συμπεριλάβει (για ακόμη μια φορά) το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ περίπου το οποίο ήταν σε λογαριασμό της συζύγου του.

Οι εφέτες στην απόφασή τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ζεύγος «με πρόθεση» απέκρυψε από την δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Στην εφετειακή απόφαση καταγράφεται βήμα προς βήμα η διαδρομή της επίμαχης κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ από το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετική Τράπεζα μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κυρίας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, όπως είχε αναφέρει, ότι «υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του επίμαχου ποσού» και ότι ο Γιάννος Παπαντωνιου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος τους, επιχειρηματίας Γεώργιος Κανδαλέπας.

Πάντως, σε πρώτο βαθμό στο ζεύγος Παπαντωνίου είχε επιβληθεί η ίδια ποινή φυλάκισης, αλλά μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 50.000 ευρώ, στον καθένα.

Κατόπιν αυτών, οι αρεοπαγίτες του Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 175/2017 απόφασή τους απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνίου με τους οποίους ζητούσαν να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, επικυρώνοντας έτσι το «δια ταύτα» της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών. Να σημειωθεί ότι το ζεύγος Παπαντωνίου έχει καταδικαστεί για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες και προηγούμενων ετών, δηλαδή προ του 2009 με μικρότερες ποινές.

Όμως, για την ανακριβή δήλωση του 2009 το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή στο ζεύγος Παπαντωνίου, από ότι τα άλλα οικονομικά έτη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline