Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  13:32:02

Γαλλία: Ο νέος υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνει με επιμονή ότι θα ενισχύσει τη διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών. Η Κυβέρνηση Μακρόν τις θεωρεί γλώσσες υποδομής όλου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Κύριο

Ποια μεγάλη αξία και σπουδαιότητα αποδίδει στα Αρχαία Ελλάδα και Λατινικά.

Φαίνεται ότι αποτελεί κορυφαία επιλογή εθνικής πολιτικής. Να είναι σταθερή αλλά και φιλόδοξη προτεραιότητα στο χώρο της Παιδείας, με την πεποίθηση ότι έχει ευνοϊκή απήχηση στον χώρο της Γαλλίας, μεγάλης προστάτιδας της αρχαίας Γραμματείας και των κλασσικών σπουδών. 
Σε αντίθεση με τη διακυβέρνηση Τσίπρα, η οποία συρρικνώνει τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και γενικότερα υποβαθμίζει την κλασική Παιδεία, αντί να καταστήσει τη χώρα κέντρο ανάλογων σπουδών για τη Φιλοσοφία, τη Λογοτεχνία, το Θέατρο.

H ενίσχυση της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών στα γαλλικά σχολεία, θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες του νέου υπουργού Παιδείας της Γαλλίας Ζαν Μισέλ Μπανκέρ, διαβεβαίωσε και πάλι, όπως δήλωσε σε συνεντεύξεις του στη Le Monde και το κανάλι BFMTV.
«Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι αυτές οι σπουδές (σ.σ. η εκμάθηση των λατινικών και των αρχαίων ελληνικών) σκληραίνουν τις κοινωνικές διαφορές. Αυτά είναι εργαλεία χρήσιμα για όλους», τόνισε ο Γάλλος υπουργός που σκοπεύει να επαναφέρει τις δίγλωσσες τάξεις.

Δεν θεωρεί δηλαδή τα σημαντικά αυτά μαθήματα αυτά των Λατινικών και των Αρχαίων Ελληνικών είτε ως δείγματα καθυστέρησης στις ανάγκες της σύγχρονης παιδείας (όπως πιστεύουν κάποιοι ανόητοι αριστεροί στην Ελλάδα και αγράμματοι) είτε ως μαθήματα κοινωνικής διαφοράς και διάκρισης, δηλαδή ότι καλλιεργούν νοοτροπία αριστοκρατική..

Γαλλία: Eνισχύουν το μάθημα λατινικών και αρχαίων ελληνικών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τα καταργήσει!

Ερωτηθείς από την εφημερίδα Le Monde και το κανάλι BFMTV, ο νέος Γάλλος υπουργός Παιδείας Jean-Michel Blanquer μίλησε για τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου του.(23.5.2017).

Οπως εξήγησε, θέλει να επαναφέρει τις «δίγλωσσες τάξεις», να επαναφέρει τα μαθήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και «να αξιοποιηθούν περισσότερο τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά, από τα οποία κατάγεται ο πολιτισμός μας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Δεν θεωρεί τα σημαντικά μαθήματα αυτά είτε δείγμα καθυστέρησης στις ανάγκες της σύγχρονης παιδείας παιδεία είτε κοινωνικής διαφοράς και διάκρισης, δηλαδή νοοτροπία αριστοκρατική..

«Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι σπουδές βαθαίνουν τις κοινωνικές διαφορές. Είναι εργαλεία προώθησης για όλους», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι μαθητές που επιθυμούν να παραμείνουν στο παρόν πλαίσιο επιλογής μαθημάτων θα μπορούν να το κάνουν...

Ο Jean-Michel Blanquer υπήρξε πρώην πρύτανης και πρώην διευθυντής της μεγαλύτερης σχολής εμπορίου στον κόσμο, της ESSEC. Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, μιλάει αγγλικά, ισπανικά και είναι μέλος της Ακαδημίας Λατινικών.
Η εκπαίδευση και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μακρόν. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευθεί προσωπικά ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017 θέλει 12 μαθητές το πολύ σε κάθε τάξη και αυτό θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 2.200 τάξεις του δημοτικού. Για να ακολουθήσει μέχρι το νέο εκπαιδευτικό έτος άλλες μειώσεις μαθητών ανά τάξη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline