Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  10:22:16

Το τέλος της πλαστικής σακούλας, με πρώτο στάδιο τον περιορισμό της αποφάσισαν οι αλυσίδες Σκλαβενίτης- Μαρινόπουλος, Βασιλόπουλος, και Μασούτης. Το μέγεθος του προβλήματος. Κύριο

Εις το εξής οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένες να χρεώνουν στους καταναλωτές τη χρήση της πλαστικής σακούλας με το κόστος να κυμαίνεται από 5 έως 10 λεπτά ανά σακούλα.

Τις δυνάμεις τους ένωσαν τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών με στόχο να περιορίσουν την χρήση της πλαστικής σακούλας και να ευαισθητοποιήσουν τους Έλληνες καταναλωτές για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την χρήση της πλαστικής σακούλα.

Με μια καμπάνια που έχει έως σύνθημα «Νοιαζόμαστε σήμερα ζούμε καλύτερα αύριο» οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος, Μασούτης , Σκλαβενίτης- Μαρινόπουλος και My Market (Μασούτης) εγκαινιάζουν σειρά προωθητικών ενεργειών ώστε να σταματήσει η χρήση της πλαστικής σακούλας και να στραφούν οι καταναλωτές στις χάρτινες σακούλες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από έρευνα του ΙΕΛΚΑ συνολικά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 4,3 δις πλαστικές σακούλες ετησίως με μόλις το 1 % να ανακυκλώνεται.

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε χρόνο 363 χρησιμοποιούνται ανά άτομο κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη με την κατά κεφαλήν χρήση της πλαστικής σακούλας να ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που φθάνει τις 175. Ο ένας στους δυο Έλληνες δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενη ή χάρτινη σακούλα γιατί ξεχνάει.

Μάλιστα από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι σε κάθε επίσκεψη ο Έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μέσο όρο 4 σακούλες και από αυτές γεμίζει μόνο το 50% ενώ οι 8 στους 10 τις χρησιμοποιούν στην συνέχεια για την μεταφορά των απορριμμάτων τους.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η Ελλάδα όπως και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν μείωση τη χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 90% έως το 2020. Η κοινοτική οδηγία την οποία πρέπει να εφαρμόσει και η Ελλάδα δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:

- Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025

- Την Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Η Ελλάδα αναμένεται να χρησιμοποιήσει την δεύτερη λύση και σύμφωνα με έρευνα σε περίπτωση χρέωσης μόλις 1 στους 10 καταναλωτές δηλώνει πως θα πληρώνει για πλαστική σακούλα ενώ το 57% ότι θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα.

Έχει υπολογιστεί ότι μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα που χρησιμοποιείται συστηματικά μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αντικαταστήσει 100 πλαστικές σακούλες το χρόνο.Μεγάλη μείωση ρης μόλυνσης, δτην Εκλάδα από πλαστικέςσακκούλες μαστιγα πραγματική σε ορεινές περιοχές αλλά και σε θαλάσιες, ιδιαίτερα σε παραλίες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline