Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  01:43:20

«Θέση στο Κράτος νάναι, όπου νάναι.....». Πρόεδρος ΑΣΕΠ: Όλοι θέλουν πρόσληψη στο Δημόσιο. Οι αλλαγές με το παρελθόν. Κύριο

Απογοητευτικά στοιχεία από το ΣΕΒ: Για κάθε κενή θέση εργασίας στην Ελλάδα αντιστοιχούν 50 άνεργοι.

«Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι πόσοι προσλήφθηκαν αλλά πόσοι συμμετείχαν» και αυτό διότι «ενώ η αναλογία παλιά, ήταν ένας προς τέσσερις ή ένας προς πέντε, για μια θέση, τώρα είχαμε φαινόμενα να έρχονται 20 με 30 άτομα για μια θέση». Επιπλέον θέλουν διορισμό σε όποιο σημείο της Ελλάδος.

Για την ετήσια έκθεση του 2016, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Ιωάννης Καραβοκύρης, με αξιοσημείωτες παρατηρήσεις και προτάσεις..

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καραβοκύρης, το 2016 έγιναν περί τις 5.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα και 12.000 προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Όπως ωστόσο έσπευσε να υπογραμμίσει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, «εκείνο που έχει σημασία δεν είναι πόσοι προσλήφθηκαν αλλά πόσοι συμμετείχαν» και αυτό διότι «ενώ η αναλογία παλιά, ήταν ένας προς τέσσερις ή ένας προς πέντε, για μια θέση, τώρα είχαμε φαινόμενα να έρχονται 20 με 30 άτομα για μια θέση».

Ενδεικτικά, ο κ. Καραβοκύρης ανέφερε ότι σε πρόσφατο διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι σε εξέλιξη, για 404 θέσεις προσήλθαν 31.000 υποψήφιοι. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά το ΑΣΕΠ βρίσκεται αντιμέτωπο και προ ενός καινούργιου φαινομένου.

«Συνήθως οι υποψήφιοι δήλωναν στην περιοχή τους ή σε κάποιο όμορο νομό την προτίμησή τους. Είχαν μια δύο, τρεις προτιμήσεις. Τώρα οι περισσότεροι προκειμένου να βρουν μια θέση, δηλώνουν 40 ή και 50 προτιμήσεις και αυτό κάνει το έργο της Αρχής δυσκολότερο. Το πληροφοριακό σύστημα είχε κάποιες αντοχές και λόγω της υπερφόρτωσης έπεφτε με συνέπεια να δίνεται παράταση ώστε να μην στερηθεί κάποιος πολίτης του δικαιώματος», είπε ο κ. Καραβοκύρης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος προκειμένου να είναι δυνατό να ανταποκριθεί ιδίως σε μεγάλους διαγωνισμούς, όπως διαγωνισμούς για προσλήψεις στην Υγεία ή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη θέση που εξέφρασε ο κ. Καραβοκύρης, η απαγόρευση των προσλήψεων και οι περιορισμοί οδηγούν σε φαινόμενα δυσλειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε το πρόβλημα να λυθεί με την κινητικότητα αν υπάρχουν φορείς με πλεονάζον προσωπικό.
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, απαντώντας σε θέματα που έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ανέφερε ότι το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών αποτελεί στοίχημα της σύγχρονης Πολιτείας που θέλει να φύγει από παλιό του πελατειακού κράτους και να περάσει σε ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα με στελέχη που να έχουν υποδομή. Μέχρι χθες είχαν καταθέσει αιτήσεις 1.451 άτομα και ο κ. Καραβοκύρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περισσότεροι που έχουν καταθέσει αιτήσεις είναι στελέχη ήδη της διοίκησης.

Ο κ. Καραβοκύρης ερωτηθείς για τους γραπτούς διαγωνισμούς, είπε πως το ΑΣΕΠ θεωρεί ότι ειδικά για τους εκπαιδευτικούς πρέπει να αποτελεί πάγιο κριτήριο, πολύ περισσότερο που σήμερα στερείται η εκπαίδευση αριστούχους πτυχιούχους. «Ο γραπτός διαγωνισμός είναι ένα από τα στοιχεία αξιοκρατίας», είπε ο κ. Καραβοκύρης ενώ για τη συνέντευξη ανέφερε ότι «το ΑΣΕΠ έχει εγκαινιάσει τη δομημένη συνέντευξη, τη συνέντευξη με επιστημονικά κριτήρια, για προσλήψεις προσωπικού αυξημένων προσόντων, για προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού».
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ανέφερε επίσης ότι η Πολιτεία πρέπει με ένα κεντρικό όργανο να κάνει έναν προγραμματισμό των προσλήψεων, προκειμένου και να μην υπάρχει ζήτημα προϋπολογισμού και να μην έχει ελλείψεις το Δημόσιο.

Ο κ. Καραβοκύρης αναφέρθηκε και στο «προσοντολόγιο» σημειώνοντας ότι απαιτείται να επανεξεταστεί με βάση τις σημερινές συνθήκες, και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης.
Ειδικά για το εποχικό προσωπικό, είπε ότι στο στενό δημόσιο τομέα είναι περισσότερο πειθαρχημένη η κατάσταση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με φορείς που μπορεί να κάνουν και ευκαιριακές προσλήψεις.

Για το ζήτημα των συμβασιούχων και της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Καραβοκύρης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το Σύνταγμα, σημείωσε όμως και ότι «εμείς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις περιπτώσεις που τελικά συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Για δε τη διάκριση εργατών και υπαλλήλων, ο κ. Καραβοκύρης είπε πως είναι καλό όλες οι προκηρύξεις να περνούν από το ΑΣΕΠ, έστω και αν είναι επείγουσες, ώστε να προστατευθεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Απογοητευτικά στοιχεία: Για κάθε κενή θέση εργασίας στην Ελλάδα αντιστοιχούν 50 άνεργοι

Για κάθε κενή θέση εργασίας αντιστοιχούν περισσότεροι από 50 άνεργοι στην Ελλάδα ενώ την ίδια ώρα στην ΕΕ-28 η αντιστοιχία είναι 10 άνεργοι για κάθε μία κενή θέση.
Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ, ο ο οποίος ζητά τη διατήρηση των κανόνων που τέθηκαν σε εφαρμογή στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες αυτοί μείωσαν το άνοιγμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας, όπως αποτυπώνονται στο ποσοστό των κενών, ως προς το σύνολο των κενών και των κατειλημμένων, θέσεων εργασίας.
«Είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί ξανά η ισορροπία που έχει βρεθεί στην αγορά εργασίας καθώς η απορρόφηση των μακροχρόνιων ανέργων, που κινείται ήδη με πολύ αργούς ρυθμούς, μπορεί και να αναστραφεί καθώς οι εργοδότες θα στραφούν προς εργαζομένους νεότερων ηλικιών», υποστηρίζει ο ΣΕΒ.

Για τα ειδικότερα θέματα της αγοράς εργασίας οι θέσεις του Συνδέσμου προβλέπουν τα εξής:
-Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα να εκκινούν από το επίπεδο του κατώτατου μισθού, όπως καθορίζεται από το κράτος.
-Nα διατηρηθεί η δυνατότητα υπερίσχυσης των συμβάσεων που συνάπτονται πιο κοντά στο επίπεδο της επιχείρησης.

-Τo συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία πρέπει να ασκείται λαμβάνοντας αυστηρά υπόψη τους κανόνες που θέτουν οι διεθνείς συμβάσεις εργασίας.
O ΣΕΒ απευθύνει επίσης πρόσκληση στους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους για διάλογο για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, το οποίο - όπως αναφέρει - πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικής παρουσίας των επιχειρήσεων της χώρας μας στη διεθνή αγορά.

Για αυτό μεταναστεύουν οι Ελληνες εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο δελτίο, για κάθε κενή θέση εργασίας αντιστοιχούν σήμερα περισσότεροι από 50 άνεργοι στην Ελλάδα και λιγότεροι από 10 άνεργοι στην ΕΕ-28, πράγμα που εξηγεί και την μετακίνηση Ελλήνων εργαζομένων προς την Ευρώπη.

Τα τελευταία τρία χρόνια μέχρι το Δεκέμβριο του 2016, που το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά 3,9 π.μ. περίπου, έχει μειωθεί κυρίως ο παρανομαστής δηλαδή ο ενεργός πληθυσμός, ενώ το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας έχει παραμείνει σχεδόν στάσιμο, κυρίως λόγω των μεγάλων αβεβαιοτήτων που εμποδίζουν την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
«Όσο περισσότερο ενισχύονται οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, και όσο περισσότερο ευέλικτη είναι η αγορά εργασίας, τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι «κενές» θέσεις εργασίας (θέσεις που έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί ή δεν είναι κατειλημμένες, ή πρόκειται να κενωθούν προσεχώς, και τις οποίες ο εργοδότης προτίθεται να καλύψει με νέες προσλήψεις)», καταλήγει η ανάλυση του ΣΕΒ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline