Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:23:55

Μετά το ΣΔΟΕ και τις Εφορίες, στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και η ΕΛΑΣ. Οι παρανομίες που βρήκε σε Ζάκυνθο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Αργολίδα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία. Κύριο

Παράλληλα, μόνο την 1η εβδομάδα του Ιουλίου η ΥΕΔΔΕ σε 270 ελέγχους που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι στις 100 επιχειρήσεις, οι 66 φοροδιαφεύγουν. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στο Ηράκλειο Κρήτης, με τα ποσοστά παραβατικότητας να ανέρχονται σε 77,5% και ακολουθεί η Αττική με 73%, η Θεσσαλονίκη με 61% και η Πάτρα με 50%.

Αποτελεσματικοί ειδικοί, ξεχωριστοί έφοδοι της Αστυνομίας κατά της φοροδιαφυγής, με καλά αποτελέσματα: 80 παραβάσεις σε 119 επιχειρήσεις που ελέγχθησαν -Μπήκαν 8 «λουκέτα»

Σε Ζάκυνθο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Αργολίδα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία επικεντρώθηκαν τον τελευταίο μήνα οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, για την τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε τουριστικές περιοχές της χώρας.Πέρα από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και των εφοριακών, όπως αναφέρονται στη συνέχεια..

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το δελτίου Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το χρονικό διάστημα από 17 Ιουνίου έως 16 Ιούλιου ελέγχθηκαν συνολικά 119 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν συνολικά 80 παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, για τις οποίες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, Δ.Ο.Υ. για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και για τη διαδικασία της 48ωρης αναστολής της λειτουργίας σε 8 καταστήματα.
Αναλυτικότερα, ως προς τα αποτελέσματα των ελέγχων:

Στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 45 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 27 παραβάσεις. Σε 4 νυχτερινά κέντρα και 2 σνακ μπαρ – εστιατόρια διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και ενημερώθηκαν οι οικείες Δ.Ο.Υ. για τη διαδικασία της 48ωρης αναστολής της λειτουργίας τους. Επιπλέον για 2 νυχτερινά κέντρα υποβλήθηκαν Εκθέσεις Αρχής για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δεσμεύτηκαν φιάλες αλκοολούχων ποτών για να ελεγχθεί η νομιμότητα διακίνησης τους στη χώρα μας.
Στην Μύκονο πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 14 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις, ενώ σε ένα από τα ελεγχθέντα καταστήματα (ταβέρνα) διαπιστώθηκαν παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας και ενημερώθηκε η οικεία Δ.Ο.Υ. για τη διαδικασία της 48ωρης αναστολής της λειτουργίας του.
Στη Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 6 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις. Και σε αυτή την περίπτωση σε ένα εστιατόριο διαπιστώθηκαν παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας και ενημερώθηκε η οικεία Δ.Ο.Υ. για τη διαδικασία της 48ωρης αναστολής της λειτουργίας του.

Στην Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 9 επιχειρήσεις, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις. Οι αρχές μάλιστα προχώρησαν σε ένα από τα καταστήματα στα οποία πραγματοποίησαν έλεγχο, σε κατάσχεση αδήλωτης ταμειακής μηχανής για τη διερεύνηση τυχόν φορολογικών παραβάσεων.
Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αργολίδας διενεργήθηκαν 10 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 3 από αυτές.
Στο νομό Θεσσαλονίκης ελέγχθησαν 20 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 19 παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας.
Στο νομό Χαλκιδικής, ελέγχθησαν 10 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας.
Στο νομό Πιερίας, ελέγχθησαν 5 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν ισάριθμες παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας.
Όπως τονίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό όλη την καλοκαιρινή περίοδο».

- ΥΠΟΙΚ :Πανικός για το ρεκόρ φοροδιαφυγής ποσοστά άνω του 77%. Οι πόλεις-πρόκληση ανομίας και κλοπής ΦΠΑ.

Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των πλαστών αποδείξεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει μία ειδική εφαρμογή που μέσω των κινητών τηλεφώνων οι καταναλωτές όταν θα λαμβάνουν μία απόδειξη θα μπορούν να διαπιστώσουν αν έχει εκδοθεί από νόμιμη - δηλωμένη ταμειακή μηχανή

Μπαράζ ελέγχων και επιβολή λουκέτων με στόχο να πιαστούν οι προβλέψεις των εσόδων του προϋπολογισμού πραγματοποιούν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά τη διαπίστωση ότι η φοροδιαφυγή έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το Πάσχα έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.500 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί 150 λουκέτα, ενώ η παραβατικότητα από ελέγχους των ΔΟΥ ανέρχεται σε 25%. Πολύ υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας καταγράφουν οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων λόγω του ότι πραγματοποιούν στοχευμένες «επιθέσεις».

40.000 έλεγχοι

Για παράδειγμα, μόνο την 1η εβδομάδα του Ιουλίου η ΥΕΔΔΕ σε 270 ελέγχους που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι στις 100 επιχειρήσεις οι 66 φοροδιαφεύγουν ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στο Ηράκλειο Κρήτης, με τα ποσοστά παραβατικότητας να ανέρχονται σε 77,5% και ακολουθεί η Αττική με 73%, η Θεσσαλονίκη με 61% και η Πάτρα με 50%. Σημειώνεται ότι τους 4 κρίσιμους μήνες (Ιούνιο έως Σεπτέμβριο) συνολικά οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσουν συνολικά 40.000 ελέγχους, εκ των οποίων οι 35.000 θα πραγματοποιούνται από τις εφορίες και οι 5.000 από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
Σημαντικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής αναμένεται να παίξει, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, η νέα απόφαση για αυστηροποίηση των προστίμων και επιβολή λουκέτων σε όσους καταστρατηγούν τη φορολογική νομοθεσία και δεν κόβουν αποδείξεις.

Διασταυρώσεις

Για τον λόγο αυτόν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει μια ειδική εφαρμογή που θα είναι προσβάσιμη μέσω των κινητών τηλεφώνων όπου οι πολίτες όταν θα λαμβάνουν μια απόδειξη θα μπορούν να διαπιστώσουν σε χρόνο μερικών δευτερολέπτων αν έχει εκδοθεί από νόμιμη - δηλωμένη ταμειακή μηχανή, αν η εταιρεία υφίσταται ή πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα.

Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα μέσω ειδικών διασταυρώσεων να ελέγχεται μια εταιρεία εξ αποστάσεως για τις ροές εσόδων και εισπράξεων μέσω πλαστικού χρήματος. Αυτό θα διευκολύνει σημαντικά το έργο των φοροελεγκτών καθώς θα βλέπουν, για παράδειγμα, ότι την ημέρα που εμφανίστηκε ελεγκτής στο συγκεκριμένο μαγαζί αυξήθηκε απότομα ο τζίρος του, ενώ τις προηγούμενες ή επόμενες ημέρες που δεν του έγινε έλεγχος οι εισπράξεις πέφτουν απότομα.
Και τα «όπλα» αυτά είναι μερικά μόνο από όσα θα χρησιμοποιούν οι ελεγκτές για τον εντοπισμό φαινομένων φοροδιαφυγής.

Τα 48ωρα ή 96ωρα λουκέτα αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας, ειδικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, φαίνεται να αποτελούν ένα πρώτο βήμα στο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Ομως είναι κοινό μυστικό ότι σε ορισμένες περιοχές όπου οι καθημερινές εισπράξεις των καταστημάτων ξεπερνούν κάθε φαντασία, ακόμη και αυτά τα λουκέτα φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα ρίξει το βάρος της όχι μόνο στον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων αλλά και στην πάταξη του λαθρεμπορίου.

Ο σκύλος... φερμάρει

Πρόσφατα ο κ. Πιτσιλής βρέθηκε στη Θράκη όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στα μεγάλα συνοριακά τελωνεία. Ως το 2020 αναμένεται να έχουν εξοπλιστεί με 15 υπερσύγχρονα συστήματα Xray για τον εντοπισμό λαθραίων τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών αλλά και παραποιημένων προϊόντων.

Επίσης, ειδικά μηχανήματα θα υπάρχουν σε κινητές μονάδες ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σκύλος με το όνομα Μπαρτ όπου μέσα σε έναν μήνα έχει εντοπίσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περισσότερα από 200.000 ευρώ που τα είχαν κρυμμένα σε αποσκευές ή πάνω τους αρκετοί ταξιδιώτες κατά παράβαση των νόμων.

Νέο μισθολόγιο

Στην καθιέρωση νέων, καλύτερων μισθών μέσα από εξοικονόμηση δαπανών πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ για τους υπαλλήλους εφοριών, τελωνείων, ελεγκτών κ.τ.λ. καθώς από τη δική τους απόδοση κρίνεται εν πολλοίς η αύξηση των Δημοσίων Εσόδων και η επίτευξη πλεονασμάτων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καθοριστεί το νέο πλαίσιο το οποίο σε κάθε περίπτωση θα συμφωνηθεί πρώτα με τους δανειστές.

Εγιναν καπνός 825 εκατ. ευρώ από τα τσιγάρα

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα τελωνειακά έσοδα από τα καπνικά προϊόντα το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου, ενώ συνολικά τα έσοδα από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης όλων των προϊόντων που εκτελωνίζονται στην Ελλάδα είναι μειωμένα κατά 247 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, τα έσοδα τελωνείων από ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 ανήλθαν σε 333 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 84 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η ποσοστιαία μεταβολή άγγιξε το +33,9%.

Πολύ μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα τελωνειακά έσοδα από ΦΠΑ και τέλη ταξινόμησης οχημάτων. Το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 ανήλθαν σε 265 εκατ. ευρώ με τα αντίστοιχα περυσινά να διαμορφώνονται σε 152 εκατ. ευρώ (ποσοστιαία μεταβολή +74,4%). Είναι ενδεικτικό ότι οι αυξήσεις στις πωλήσεις των αυτοκινήτων απεικονίζονται πλέον ξεκάθαρα στα τελωνειακά έσοδα του κράτους.

Εκεί όμως που σημειώνεται μεγάλος όγκος συναλλαγών και κατ' επέκταση το κράτος προσδοκά τα υψηλότερα έσοδα είναι από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων. Και πράγματι έτσι είναι, καθώς τους πρώτους 6 μήνες του έτους τα έσοδα ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αυτό σημαίνει ότι σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση ανήλθε σε 338 εκατ. ευρώ ή ποσοστό μεταβολής +12,7%.
Αντίθετα, πατατράκ έχουν σημειώσει τα τελωνειακά έσοδα στον ΦΠΑ και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καπνικών προϊόντων.

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου παρουσίασαν πτώση 42,9%, αφού από 1,92 δισ. ευρώ που ήταν το 2016, το 2017 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 1,09 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν κατά 825 εκατ. ευρώ.

Το στοιχείο αυτό έχει θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναζητεί τρόπους να αντιστραφεί η εν λόγω εικόνα.

Οι νέες υψηλές τιμές σαν αποτέλεσμα της τελευταίας αύξησης της φορολογίας από 1ης Ιανουαρίου 2018 και η επακόλουθη πτώση στην κατανάλωση, το λαθρεμπόριο, αλλά και η περυσινή αποθεματοποίηση λόγω της επικείμενης τότε αύξησης των φόρων έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην αρνητική αυτή εξέλιξη των εσόδων.

Συνολικά τα τελωνειακά έσοδα το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 διαμορφώθηκαν σε 5,88 δισ. ευρώ έναντι 6,13 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δηλαδή υπήρξε μείωση κατά 4%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline