Σάββατο 20 Απριλίου 2024  06:16:01

ΔΝΤ με βεβαιότητα: Νωρίτερα, από το 2019, τα επιπλέον σκληρά μέτρα περικοπών και μειώσεων και πολύ αργότερα, μάλλον από το 2023, τα ευνοϊκά «αντίμετρα». Τα έχει υποσχεθεί η διακυβέρνηση Τσίπρα ως ταυτόχρονα και ολίγον ανακουφιστικά. Κύριο

Το ΔΝΤ υποστηρίζει πλέον, ότι είναι αδύνατη η –παραπλανητική- διαβεβαίωση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι θα εφαρμοσθούν, δήθεν ταυτόχρονα, από το 2020, οι νέες περικοπές και η κατάργηση του αφορολόγητου (από 8636 σε 5.700 ευρώ) και αντίστοιχα τα λεγόμενα κοινωνικά « αντίμετρα», προκειμένου να ψηφίσουν οι βουλευτές τους τα τρίτο Μνημόνιο.

=Δυσάρεστη εξέλιξη, που κάνει αδύνατη τότε την διεξαγωγή των εκλογών αλλά νωρίτερα, δηλαδή μέσα στο 2018.Ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2019, «βλέπει» το ΔΝΤ την εφαρμογή του νέου μειωμένου αφορολογήτου, που θα αφήσει «ακάλυπτο» το 20% των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ όσον αφορά στα περιβόητα αντίμετρα, το Ταμείο δεν βλέπει φως πριν από το 2023, δηλαδή πριν χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι φέτος η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ αλλά το 2018 δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ ενώ τα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά δεν θα έχει δημοσιονομικό περιθώριο να εφαρμόσει αντίμετρα μαζί με τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει . Αν δηλαδή από το 2019 έως και το 2021 εφαρμοστούν αντίμετρα τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μικρότερο από το 3,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, επισημαίνει ότι «ακόμη και αν όλες οι πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα εφαρμοστούν μαζί με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που έχουν αποφασιστεί από το Eurogroup, τώρα, η κατάσταση με το χρέος και τις ανάγκες χρηματοδότησής του γίνονται μακροχρόνια εκρηκτικές, καθώς η Ελλάδα δεν θα είναι δυνατό να αντικαταστήσει το χαμηλότοκο δανεισμό από τον επίσημο τομέα με δανεισμό από τις αγορές».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline