Σάββατο 20 Απριλίου 2024  17:28:03

Λιακουνάκος, Αγγελόπουλοι, Καλλιμάνης, Χαϊτογλου, Χαραγκώνης, Θεοχαράκης, Μαμιδάκης κ.α. Οι αλλαγές στις επιχειρήσεις τους. Κύριο

Η λίστα με τις 75 ελληνικές εταιρείες που αλλάζουν χέρια ή συρρικνώνονται από τις Τράπεζες.

Εμβληματικές επιχειρήσεις και γνωστά εμπορικά ονόματα συμπεριλαμβάνονται στην λίστα με τις υπερχρεωμένες εταιρείες που οι τράπεζες ετοιμάζονται να "ξεφορτωθούν", να αλλάξουν χέρια ιδιοκτησίας ή να συρρικνωθούν. Μαζί τους βγαίνουν προς πώληση από τις Τράπεζες υγιείς θυγατρικές, όπως οι ασφαλιστικές και άλλες, στις οποίες συμμετέχουν οι Τράπεζες αλλά αυτές δεν έχουν αντικείμενο τις τραπεζικές εργασίες (υγείας, τροφίμων κλπ).

Βάσει δέσμευσης που έχουν οι ελληνικές τράπεζες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάσσεται η μείωση του συνόλου των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αυτών θα προκύψουν από πώληση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων των οποίων τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Κώτσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων (NPLs) το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν στα 42,7 δισ. ευρώ. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε διατραπεζικό επίπεδο σύστησαν το NPLs Forum με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων. Έχουν μάλιστα καταρτίσει λίστα 75 επιχειρήσεων, τα "κόκκινα" δάνεια των οποίων ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 20% των NPLs. Στην λίστα αυτή έχουν μπει εταιρείες όπου έχουν κοινή έκθεση σε τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρωτοβουλίες θα ληφθούν για εταιρείες όπως

-ο ξενοδοχειακός όμιλος Μαντωνανάκη (Elounda, Grand Resort Lagonisssi),με δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ
- Ο 'Oμιλος Υπηρεσιών Υγείας, με Διαγνωστικά και Κλινικές, του υπόδικου Θωμά Λιακουνάκου με δάνεια 400 εκατ.
- η Χαλυβουργική της οικογένειας του Κων. Αγγελόπουλου με 360 εκατ. δάνεια
- η Χαλυβουργία Ελλάδος του Νίκου Μάνεση με 320 εκατ. δάνεια.
Για το χώρο της χαλυβδουργίας οι μελέτες των Τραπεζών προβλέπουν περιορισμό παραγωγής και κλείσιμο μονάδων παραγωγής.

Στην λίστα ακολουθεί μια άλλη κατηγορία επιχειρήσεων σε κρίση και μεγάλη πτώση. Συνέχεια με την παρουσία από δύο ισχυρά σήματα από τον χώρο των τροφίμων, ο όμιλος Χαϊτογλου από την Βόρεια Ελλάδα (δάνεια 150 εκατ. ευρώ) και η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας κατεψυγμένων ιχθυρών Καλλιμάνης.(δάνεια 47 εκατ).

Από τον χώρο του αυτοκινήτου, με τεράστια ανοίγματα που φτάνουν συνολικά τα 5 δις ευρώ, ξεχωρίζει η εταιρεία Agripan SA Παντελεημονίτης 9 60 ΕΚΑΤ.) ενώ η περίπτωση του ομίλου Θεοχαράκη κρίνεται από τις πιστώτριες εταιρείες στις λεγόμενες "ειδικές", για τις οποίες έχουν αποφασίσει «συντεταγμένη μείωση της δραστηριότητάς τους».

Επίσης, μεταξύ των άλλων στην λίστα συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμη ισχυροί όμιλοι, της Jetoil- Mamidoil στο χώρο των καυσίμων (της οικογένειας Μαμιδάκη), που διασώθηκε με την εξεύρεση επενδυτή,, την αυστριακή CETRACORE, που θα καταβάλει για την εξαγορά 111,5 από τα οποία 72 θα πάνε στις Τράπεζες έναντι συνολικών δανείων 138 εκατ. ευρώ. και ο Ομιλος Χαραγκιώνης στον κλάδο του real estate. estate.

Παράλληλα οι Τράπεζες, εκτός από τις επιχειρήσεις με «κόκκινα δάνεια», βρίσκονται σε διαδικασία απαλλαγής-ρευστοποίησης από συμετοχές τους σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις, όπως ιχθυοκαλλιεργειών (ΝΗΡΕΑΣ- ΣΕΛΟΝΤΑ), Υγείας (ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ) και άλλων κλάδων, αυτοκινήτων, οικοδομικών, ακτοπλοίας, τροφίμων (VIVARTIA, κατεψυγμένα ΜΠΑΡΜΠΑ Στάθης).

Σημείωση: Ο Όμιλος Μαντωνανάκη διαψεύδει τις πληροφορίες της εφημερίδος το ΒΗΜΑ. Δείτε το σχετικό link: http://nonpapernews.gr/module-styles/2012-08-14-15-12-36/item/25133-i-diapsefsi-tou-omilou-mantonanaki

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline