Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:16:07

Mε πέλαγος εξαγγελιών για τα επόμενα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Μετά την επίσκεψη Μακρόν, το Σαββατοκύριακο 15-16 Σεπτεμβρίου. Κύριο

Σκοπό θα έχουν να διαμορφώσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας για επενδύσεις και επιτυχίες στα δημοσιονομικά και τα οικον0μικά της χώρας αλλά και να διορθώσουν τις παλαιότερες εξαγγελίες και υποσχέσεις στη ΔΕΘ, που αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρυσμα, δηλαδή ψευδείς.


Με πολλαπλό όραμα, πολλών « σταθμών και επιτυχιών» για το τέλος της τρίτης διαπραγμάτευσης, για την έξοδο στις αγορές με δύο τουλάχιστον νέους δανεισμούς,, για την έξοδο από τα Μνημόνιο τον Ιούλιο του 2018, επίσης για τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 και με οραματικούς στόχους ακόμα και για το 2021, θα κινηθεί εις το εξής η προπαγάνδα του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα αληθινό πέλαγος εξαγγελιών για τα επόμενα χρόνια θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ .Μετά την επίσκεψη Μα-κρόν στις 7-8, του μηνός, δηλαδή το επόμενο Σαββατοκύριακο 15-16 Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια σε κλίμα πανηγυρικό και με νέες- διορθωτικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Σκοπό θα έχουν να διαμορφώσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας για επενδύσεις και επιτυχίες στα δημοσιονομικά και τα οικον0μικά της χώρας αλλά και να διορθώσουν τις παλαιότερες εξαγγελίες και υποσχέσεις στη ΔΕΘ, που αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρυσμα, δηλαδή ψευδείς.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

Εβδομάδα χαμηλών τόνων, όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση, είναι η τρέχουσα για την κυβερνητική ηγεσία, μετά το μπαράζ νομοθετημάτων, τα πιο πολλά στο γόνατο, δήθεν για μεγάλες αλλαγές στους « κοινωνικούς πυλώνες» της Υγείας και της Παιδείας και με αλλαγές στα ΜΜΕ.. Επί της ουσίας, ωστόσο, πρόκειται για μια εβδομάδα έντονων ζυμώσεων σε επίπεδο κυβερνητικής ηγεσίας, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις που θα διευκολύνουν τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει αμέσως μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου να αποκτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων και να ξεδιπλώσει το δικό της αφήγημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει τις ημέρες αυτές, μέχρι την αναχώρησή του στο τέλος της εβδομάδας για διακοπές, για να προετοιμάσει έναν συνεκτικό και ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την πορεία ολοκλήρωσης της διαδικασίας πλήρους απεμπλοκής της χώρας από τα μνημόνια, σε περίπου έναν χρόνο από τώρα. Αυτό επιβάλλει συναντήσεις, συσκέψεις και συνεννοήσεις με μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη και, σε ένα παράλληλο επίπεδο, την οριστικοποίηση των αποφάσεών του για τον χρόνο και την έκταση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, για τις οποίες έχει δεχθεί εισηγήσεις.

Ο πρώτος κρίσιμος σταθμός στον πρωθυπουργικό οδικό χάρτη είναι η παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η μετάβαση του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα αναμένεται αμέσως μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επενδύουν στην επικοινωνιακή αξιοποίηση στη Θεσσαλονίκη της θετικής δυναμικής που θα έχει η επίσκεψη Μακρόν. Δεν κρύβουν, μάλιστα, τις προσδοκίες, εκτός από τη θετική δημοσιότητα, η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου να προσθέσει και κάτι πιο απτό, που θα βοηθήσει την πρωθυπουργική παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Την παρουσίαση μιας σημαντικής επένδυσης, με καλά πληροφορημένες πηγές να παραπέμπουν σε γαλλικά σχέδια για αναμόρφωση του λιμανιού της συμπρωτεύουσας. Και επιπλέον με έμφαση στα τελευταία «κοινωνικά νομοσχέδια» για την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Πρόνοια και τα ΜΜΕ,που συζητήθηκαν και ψηφίσθηλαν, κυριολεκτικά, στο πόδι στη Βουλή. Σκοπό θα έχουν να διαμορφώσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας για επενδύσεις και επιτυχίες στα δημοσιονομικά και τα οικον0μικά της χώρας αλλά και να διορθώσουν τις παλαιότερες εξαγγελίες και υποσχέσεις στη ΔΕΘ, που αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρυσμα, δηλαδή ψευδείς.

Πέραν της παρουσίασης επενδυτικών σχεδίων άμεσης υλοποίησης, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να συμπεριλάβει στις εξαγγελίες του ορισμένα μέτρα για τη διευκόλυνση της λειτουργίας της αγοράς για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρα εστιασμένα στην πρόσβαση σε ρευστότητα και σε διευκολύνσεις για εξόφληση οφειλών προς Ταμεία. Επιπλέον, έχει ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο που θα αφορά διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών επένδυσης και ανάπτυξης επιχειρηματικών δράσεων. Ολες αυτές οι παράμετροι έχουν μια κοινή συνισταμένη και αυτή είναι ότι, εφόσον λειτουργήσουν συνδυαστικά, θα προσθέσουν στο πρωθυπουργικό αφήγημα την υπόσχεση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Κοινωνικό κράτος

Σημαντικό μέρος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη Θεσσαλονίκη θα καλύψουν οι δράσεις που αφορούν το κοινωνικό κράτος, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην πρόνοια, στην Υγεία και την Παιδεία. Τους τομείς όπου ο πρωθυπουργός θέλει να αναδείξει ότι η κυβέρνηση κινήθηκε αυτόνομα, έξω από το μνημονιακό πλαίσιο, διαμορφώνοντας το «αποτύπωμά της», σε αντίστιξη με τις πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων ή το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι συσκέψεις αυτών των ημερών επικεντρώνονται στα εν λόγω ζητήματα και ο βαθμός ανταπόκρισης των κυβερνητικών στελεχών στο νέο μοτίβο που ο κ. Τσίπρας θέλει να βάλει την κυβέρνησή του –αυτό του σχεδιασμού και ταχείας υλοποίησης πολιτικής έναντι της διαπραγματευτικής αδράνειας που είχε επιβληθεί σε πρόσωπα και καταστάσεις όσο η αξιολόγηση ήταν ανοικτή– είναι αυτός που σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσει ποιοι είναι εκείνοι που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τον νέο πολιτικό σχεδιασμό. Πολιτικό σχεδιασμό, στον οποίο θα κάνει εκτενή αναφορά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και θα αφορά στο πρώτο σκέλος του την ολοκλήρωση της πορείας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την πολιτική που θα εφαρμοσθεί στη μετά μνημονιακή εποχή.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline