Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  18:19:06

Αυξήθηκαν κατά πολύ οι αφίξεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της FRAPORT. Πρώτευσαν Κως, Λέσβος, Ρόδος, Θεσσαλονίκη. Κύριο

Τα 14 αεροδρόμια που πέρασαν στα χέρια της Fraport είναι: Tης Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

Σημαντικότατη άνοδο των διεθνών αφίξεων στα 14 ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, στη διαχείριση της οποίας περιήλθαν τελικά τον περασμένο Απρίλιο.

Στο επτάμηνο της χρονιάς, οι διεθνείς αφίξεις κινήθηκαν με άνοδο 14,1% και την ίδια στιγμή ο Ιούλιος έκλεισε και αυτός με άνοδο 10,3%. Με προβλέψεις πιο αισιόδοξες για τους επόμενους μήνες,

Συγκεκριμένα, διακινήθηκαν 1 εκατομμύριο επιπλέον επιβάτες εξωτερικού, πάντα σε ό,τι αφορά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport φτάνοντας τους 10,662 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 9,334 εκατομμύρια επιβατών του 2016.

Τον Ιούλιο, οι επιβάτες από το εξωτερικό που διακινήθηκαν στα εν λόγω αεροδρόμια ανήλθαν σε 4,157 εκατομμύρια από 3,769 που διακινήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων για το νησί της Κω, όπου φαίνεται, πως ο σεισμός δεν επηρέασε την εξέλιξη της τουριστικής της κίνησης.\

Ήδη, το νησί του Ιπποκράτη βαδίζει για ρεκόρ αφίξεων, αφού τρέχει με άνοδο 18,8% τον Ιούλιο και 22,1% στο επτάμηνο, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, για το αεροδρόμιο του νησιού.

Σημαντική η άνοδος που αποτυπώνεται και στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, καθώς στο επτάμηνο οι διεθνείς αφίξεις έτρεξαν με άνοδο 57% και οι επιβάτες που διακινήθηκαν ανήλθαν σε 56,7 χιλιάδες.

Το νησί με τη μεγαλύτερη κίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο στο επτάμηνο του έτους ήταν η Ρόδος, καθώς οι επιβάτες εξωτερικού ανήλθαν σε 2,24 εκατομμύρια από 2 εκατομμύρια που ήσαν το 2016, σημειώνοντας άνοδο 7,7%.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, αφού οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κινήθηκαν με άνοδο 22,8% και διακίνησε 2,1 εκατομμύρια επιβάτες στο επτάμηνο του 2017.

Το τίμημα

Ο επενδυτής κατέβαλλε το εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική οικονομική συμφωνία, στο πλαίσιο του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει επιπλέον €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατά έτος 28,6% των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων των αεροδρομίων. Συνολικά το ύψος των παραπάνω εσόδων θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ στη χρονική διάρκεια της παραχώρησης.
Πλέον του ανωτέρω εφάπαξ και ετήσιου (σταθερού και μεταβλητού) τιμήματος, το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά σωρευτικά φορολογικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη ύψους μέχρι 4,6 δισ. ευρώ.

Οι όροι

Όπως ανακοινώθηκε και από το ΤΑΙΠΕΔ στον ιδιώτη επενδυτή παραχωρείται η χρήση, λειτουργία, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αεροδρομίων για περίοδο 40 ετών. Σε αεροδρόμια υψηλής στρατιωτικής δραστηριότητας (δηλαδή των Χανίων και του Ακτίου) δεν παραχωρείται ο χώρος των διαδρόμων προσγείωσης και των τροχιοδρόμων, ο οποίος και παραμένει στην Πολεμική Αεροπορία, παρά μόνο ο αεροσταθμός και ο χώρος στάθμευσης των αεροπλάνων πολιτικής αεροπορίας, ενώ ο παραχωρησιούχος θα πληρώνει το Δημόσιο για τη χρήση των κοινών υποδομών.
Παράλληλα, εντός των υποχρεώσεων της Κοινοπραξίας είναι να αναβαθμίσει τα αεροδρόμια μέσα στα 4 πρώτα χρόνια της παραχώρησης, ώστε να συμμορφώνονται με τα αντικειμενικά προσδιορισμένα κριτήρια Επιπέδου C, όπως αυτά καθορίζονται από την ΙΑΤΑ και στη συνέχεια να τα συντηρεί και να διατηρεί αυτά τα επίπεδα εξυπηρέτησης για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσει ο επενδυτές περιέρχονται και αυτές στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και επιστρέφουν σε αυτό με τη λήξη της παραχώρησης.

Τα αεροδρόμια

Τα 14 αεροδρόμια που πέρασαν στα χέρια της Fraport είναι:
Tης Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

Οι μέτοχοι της Fraport
Κύριος μέτοχος της εισηγμένης Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%) και οι λοιποί μέτοχοι (34,91%).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline