Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:35:24

Oι υπηρεσίες μας στον Τουρισμό έχουν βελτιωθεί αλλά δεν λείπουν οι σκόπιμες και οι μίζερες καταγγελίες. Ο κατάλογος από παράλογες απαιτήσεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα. Κύριο

Οι αγωγές εκ των υστέρων από «δυσαρεστημένους» Άγγλους τουρίστες, νέο φαινόμενο.

Η διαπίστωση είναι γενική και ευχάριστη, από πολλές χώρες., Το επίπεδο της τουριστικής εξυπηρέτησης και συνείδησης έχει ανεβεί πολύ στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών μας φεύγει ικανοποιημένο (και το δηλώνει σε ρεπορτάζ, σε δηλώσεις, σε επιστολές του) και συχνά κάτι περισσότερο. Από τις συνθήκες διαμονής και την καθαριότητα, από τις εξυπηρετήσεις, το πνεύμα φιλοξενίας, την ποιότητα του φαγητού και του πρωινού κλπ. Φυσικά χωρίς να λείπουν ταλαιπωρίες στα Μουσεία, ασυνείδητοι ταξιτζήδες, ασυνείδητοι ταβερνιάρηδες και ιδιοκτήτες καφεμπάρ, αλλά υπάρχει ένα γενικό πνεύμα καταγγελίας και όχι συγκάλυψης , όπως παλαιότερα. Γιατί γνωρίζουν ότι η κάθε αρνητική συμπεριφορά διώχνει τους τουρίστες-πελάτες από όλους για τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο κάποια αντίθετα φαινόμενα αρχίζουν να εμφανίζονται στο χώρο των τουριστών, φαινόμενα ασυνειδησίας και συκοφαντίας από μέρους τους, όπως αποκάλυψε η Μ. Κακαουνάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ..Η Κάρολιν και ο Σον είχαν αγοράσει ένα πακέτο διακοπών στην Κρήτη μέσω ενός μεγάλου ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Αγγλία. Το ξενοδοχείο τους ήταν επάνω στη θάλασσα, πεντάστερο, και λόγω της χαμηλής περιόδου που θα το επισκέπτονταν (αρχές Οκτωβρίου) το έκλεισαν σε μια ιδιαίτερα καλή τιμή. Ηταν το τρίτο τους ταξίδι στο ίδιο ξενοδοχείο και ήταν ενθουσιασμένοι. Ο καιρός εκείνο τον μήνα στην Κρήτη ήταν καλός, σχεδόν καλοκαιρινός. Εμειναν συνολικά μία εβδομάδα μαζί με τη μικρή τους κόρη και μέσα Οκτωβρίου επέστρεψαν στην επαρχιακή πόλη του Darlington στην ΒΑ Αγγλία όπου ζουν.

Είχαν περάσει κάτι λιγότερο από τρία χρόνια από εκείνο το ταξίδι όταν ήρθαν σε επαφή με μια εταιρεία που ειδικεύεται σε τουριστικές αποζημιώσεις. «Επέστρεψες από διακοπές "πακέτο" και έπαθες δηλητηρίαση; Επικοινώνησε μαζί μας. Δικαιούσαι αποζημίωση», είχαν διαβάσει στην ιστοσελίδα τους. Μιλώντας μαζί τους, αποφάσισαν να διεκδικήσουν 8.000 λίρες για την «πολύ βαριάς μορφής γαστρεντερίτιδα» που, όπως κατέθεσαν, έπαθαν και οι τρεις όσο έμειναν στο ξενοδοχείο. Η όλη διαδικασία δεν θα τους κόστιζε τίποτα, τέτοιες εταιρείες έχουν τη λεγόμενη «no win-no fee» πρακτική, δηλαδή μόνο εάν κέρδιζαν θα έπρεπε να δώσουν το 25% του ποσού ως αμοιβή.

Ετσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έφτασε στον ταξιδιωτικό πράκτορα η καταγγελία, και από εκεί στην εταιρεία που έχει κατά το ήμισυ την ιδιοκτησία και εξολοκλήρου το management του ξενοδοχείου. Εξαρχής, τους έκανε εντύπωση πως είχαν περάσει τρία χρόνια από το επίμαχο ταξίδι, όταν το έψαξαν λίγο παραπάνω βρήκαν από τα αρχεία τους αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως το ζευγάρι τις ημέρες που υποτίθεται πως ήταν άρρωστο απολάμβανε τα γεύματά του καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. «Είναι πανέμορφα εδώ», έγραφε στο Facebook η Κάρολιν σε μια φίλη της την ημέρα που έφευγε από το ξενοδοχείο.

Με αυτά τα στοιχεία, η διοίκηση του ξενοδοχείου, σε συνεργασία με τον ταξιδιωτικό πράκτορα, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση. Εκαναν εκείνοι μήνυση στο ζευγάρι για συκοφαντική δυσφήμηση ζητώντας αποζημίωση 170.000 λίρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η υπόθεση θα δικαστεί στην Αγγλία τους επόμενους μήνες και η απόφαση προβλέπεται να είναι σταθμός στην προσπάθεια των τουριστικών επιχειρήσεων να πολεμήσουν αυτό το νέο φαινόμενο. Ηδη, σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου, έχουν αποσυρθεί εκατοντάδες αντίστοιχες –προφανώς ψευδείς– καταγγελίες.
Η ιστορία αυτή δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, από το 2013 υπάρχει 500% αύξηση στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας... αποκλειστικά σε Βρετανούς τουρίστες.

Και μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, οι βρετανικές αρχές εντόπισαν και έχουν ήδη κλείσει 34 εταιρείες που όπως αποδείχθηκε ενεθάρρυναν τους υποψήφιους πελάτες τους να πουν ψέματα. Χαρακτηριστικός ο διάλογος που κατέγραψε Αγγλος δημοσιογράφος με εκπρόσωπο μιας τέτοιας εταιρείας: «Θα σου κάνουν μόνο έξι ερωτήσεις: εάν έτρωγες αποκλειστικά στο ξενοδοχείο, εάν πήγες κάποια εκδρομή κ.λπ. Ασχέτως με το τι έκανες, εσύ θα πεις πως δεν βγήκες ποτέ από το ξενοδοχείο», εξηγεί. «Και εάν δεν ήμασταν καν άρρωστοι;», ρωτάει ο υποτιθέμενος τουρίστας. «Απλά δεν θα το πεις. Θα σου πω αναλυτικά τα συμπτώματα: ναυτία, πονοκέφαλος, εμετοί και διάρροια. Δεν χρειάζεται καν ιατρική βεβαίωση, ο λόγος σου αρκεί. Μην ανησυχείς, οι περισσότεροι πελάτες μας δεν αρρώστησαν ποτέ!», καταλήγει.

Τα πιο παράλογα και φαιδρά παράπονα τουριστών στην Κρήτη

Tα πιο περίεργα και "τρελά" παράπονα των τουριστών στα ξενοδοχεία της Κρήτης συνέλλεξε η "Πατρίς" του Ηρακλείου. Το πρωτότυπο ρεπορτάζ ακολουθεί:
"Διώξτε τα τζιτζίκια από το δέντρο κάνουν πολλή φασαρία και με ενοχλούν", "θέλω αποζημίωση, τα ψάρια της θάλασσας τρομάζουν τα παιδιά μου", "ωραίο βέβαια το δωμάτιο που μου δώσατε αλλά ο φοίνικας εμποδίζει τη θέα στη θάλασσα", "γιατί έχετε κλειδωμένες τις πόρτες της τουαλέτας"... "Μα κύριε αυτή δεν είναι η τουαλέτα, είναι το... ασανσέρ".

Αμέτρητα και συχνά απίστευτα είναι τα ευτράπελα που ζουν καθημερινά ιδιοκτήτες, διευθυντές και εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία με πρωταγωνιστές τουρίστες που κάνουν μόνο παράπονα και δεν είναι ικανοποιημένοι με τίποτα.
Όπως μας είπαν διευθυντές ξενοδοχείων, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι πελάτες τούς έφεραν και φέτος σε δύσκολη θέση με τα παράλογα παράπονα και αιτήματά τους.
"Θέλω αποζημίωση, τα ψάρια τρομάζουν τα παιδιά μου"

Ο διευθυντής ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης μάς μίλησε για την περίπτωση μιας Αγγλίδας που έκανε διακοπές στη Χερσόνησο και παραπονέθηκε έντονα για τα... ψάρια που βρίσκονται στη θάλασσα.
"Ήλθε και μας είπε ότι τα ψάρια τρομάζουν τα παιδιά της και μας ζήτησε αποζημίωση για ψυχική οδύνη".
"Διώξτε τα τζιτζίκια, κάνουν φασαρία"
"Άλλος πελάτης ζήτησε από το προσωπικό να φροντίσει να απομακρύνει τα τζιτζίκια από ένα δέντρο γιατί έκαναν φασαρία και του χαλούσαν την ηρεμία".

Ο ίδιος θυμάται ακόμη την περίπτωση πελάτισσας από την Ουγγαρία που έκανε παράπονα εγγράφως ζητώντας αποζημίωση γιατί τη θέα της θάλασσας από το δωμάτιό της, την μισοέκρυβε ένας...φοίνικας.

Αμέτρητες είναι οι περιπτώσεις παραπόνων τουριστών που θυμούνται οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία.
Πελάτης γλίστρησε κι έπεσε βγαίνοντας από την πισίνα του ξενοδοχείου και έξαλλος ζήτησε αποζημίωση για την πτώση του.
Άλλος τουρίστας διαμαρτυρήθηκε γιατί το φαγητό είναι πολύ ζεστό και άλλος γιατί τα κρύα πιάτα είναι... κρύα.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι λένε ότι στους απαιτητικότερους πελάτες συγκαταλέγονται οι Άγγλοι, οι Ισραηλινοί, οι Ρώσοι αλλά και οι Έλληνες.
Το πιο συνηθισμένο τους παράπονο είναι ότι δεν τους έδωσαν καλύτερο δωμάτιο.
Παράπονα για τον... άσχημο ξεναγό και τους χοντρούς στην παραλία

Τα παράπονα...διεθνώς

Τα ευτράπελα και τα τρελά παράπονα των τουριστών κατέγραψε σε ρεπορτάζ της η Telegraph συγκεντρώνοντας τα πιο αστεία και παράξενα από αυτά:

• «Δεν μπορούσαμε να απολαύσουμε την ξενάγηση γιατί ο ξεναγός μας ήταν πολύ άσχημος. Πώς να θαυμάσουμε μία όμορφη θέα όταν βλέπεις ένα τέτοιο πρόσωπο;»
• «Η παραλία ήταν γεμάτη χοντρούς ανθρώπους. Ηταν αηδιαστικό».
• Ενας άνδρας ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να αποδώσει σεξουαλικά γιατί η καμαριέρα τους έπιασε στα... πράσα και γέλασε για τα προσόντα του πριν φύγει από το δωμάτιο.
• «Τα ζώα στο ζωολογικό κήπο έδειχναν πολύ λυπημένα και έκαναν τα παιδιά να κλαίνε. Δεν μπορούν να τα εκπαιδεύσουν να χαμογελούν;».
• «Οι πινακίδες στους δρόμους δεν ήταν στα αγγλικά. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κυκλοφορεί ο κόσμος».
• «Δεν υπήρχε ταμπέλα που να σε προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να μπεις σε αερόστατο αν φοβάσαι τα ύψη».
• «Οι ντόπιες ήταν πολύ όμορφες και με έκαναν να νιώθω άσχημα για τον εαυτό μου».
• Ανδρας παραπονέθηκε ότι η Disneyworld είναι πολύ τουριστική.
• «Πέρασα μία εβδομάδα σε σαφάρι και δεν είδα καθόλου καλά ζώα. Υπήρχαν μόνο πολλές αντιλόπες».
• «Είπατε ότι η πόλη βρισκόταν δίπλα σε ηφαίστειο, αλλά δεν υπήρχε λάβα. Είμαι σίγουρος ότι ήταν απλώς ένα βουνό».
• Ενας άνδρας που έκανε καλοκαιρινή κρουαζιέρα στην Αλάσκα παραπονέθηκε ότι ο καιρός δεν ήταν όσο ζεστός περίμενε.
• Γυναίκα σε κρουαζιέρα στη Μεσόγειο διαμαρτυρήθηκε ότι η θάλασσα έκανε... φασαρία και πρότεινε οι καμπίνες να έχουν καλύτερη ηχομόνωση.
• Κάποια απείλησε να καλέσει την αστυνομία καθώς ισχυριζόταν ότι την είχε κλειδώσει μέσα το προσωπικό. Στην πραγματικότητα, είχε ερμηνεύσει το ταμπελάκι «μην ενοχλείτε» στην πόρτα ως προειδοποίηση για να παραμείνει στο δωμάτιό της.
• «Ο αρραβωνιαστικός μου και εγώ κλείσαμε δωμάτιο με δύο κρεβάτια, αλλά μας έβαλαν σε ένα με διπλό κρεβάτι. Τώρα είστε υπεύθυνοι γιατί έμεινα έγκυος. Δεν θα είχε συμβεί αν μας είχατε βάλει στο δωμάτιο που κλείσαμε».
• «Πρέπει να απαγορευθεί η ηλιοθεραπεία τόπλες. Οι διακοπές μου καταστράφηκαν γιατί όλη την ημέρα ο σύζυγός μου κοίταζε άλλες γυναίκες».
• «Κανείς δεν μας είπε ότι θα υπήρχαν ψάρια στη θάλασσα. Τα παιδιά τρόμαξαν».
• «Η παραλία είχε πολλή άμμο».
• «Μας πήρε εννιά ώρες να επιστρέψουμε σπίτι από την Τζαμάικα στην Αγγλία. Οι Αμερικανοί έφτασαν σπίτι τους σε τρεις ώρες».
• «Κλείσαμε εκδρομή σε water park αλλά κανένας δεν μας είπε να φέρουμε τα δικά μας μαγιό και τις πετσέτες μας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline