Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  03:46:13

Χιλιάρικο για χίλιους τυχερούς κάθε μήνα ανάμεσα σε .... 360-400 εκατ. αποδείξεις-λαχνούς . Αμφιβολίες για το φιλόδοξο σχέδιο Τσακαλώτου- Αλεξιάδη- Παπανάτσιου. Κύριο

Με μέτριο υπολογισμό υπάρχουν 6 εκατ. αγοραστών με μέσο όρο 60 αποδείξεις κάθε μήνα.

Αμφιβολίες για την επιτυχία του όλου φιλόδοξου μέτρου, που κατάρτισαν-μετά συνεχείς αναβολές από πέρυσι- ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και οι αρμόδιοι υφυπουργοί ,ο πρώην κ. Τρ. Αλεξιάδης και η διάδοχος του κ. Κατ. Παπανάτσιου.
Και αυτό γιατί

- υπάρχει ισχυρό το κίνητρο για να μην κόβονται αποδείξεις με τόσο υψηλό ΦΠΑ και την ασυδοσία ελέγχων,
- οι χίλιες τυχερές αποδείξεις του μήνα, σε .όλη την Ελλάδα, είναι « ψύλλος στα άχερα» για καλές ελπίδες
- και γιατί οι αποδείξεις θα έπρεπε να συνδέονται με συγκεκριμένες μειώσεις στη φορολογία,(ανάλογα με το συνολικό ύψος των αποδείξεων) με άμεσο και βέβαιο όφελος για τον κάθε πολίτη όχι με τον απίθανο τζόγ των λαχνώ. Εντός του Σεπτεμβρίου η λοταρία του ΥΠΟΙΚ, διαβεβαιώνει τώρα.

Ειδικότερα, εντός της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης, με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των κληρώσεων χρηματικών ποσών απο το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις συναλλαγές των φορολογούμενων με πλαστικό χρήμα.
Στο επιτελείο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου ( που παρέλαβε το σχέδιο αυτό από τον προκάτοχο της κ. Τρ. Αλέξιάδη και με διαρκής εποπτεία από το υπουργό κ. Ε. Τσακαλώτο) οριστικοποιούν, αυτές τις ημέρες, τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται το πλαίσιο και η διαδικασία διενέργειας της λοταρίας.

Στο επιτελείο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου οριστικοποιούν, αυτές τις ημέρες, τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται το πλαίσιο και η διαδικασία διενέργειας της λοταρίας. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη διανομή ενός ποσού γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα στους φορολογουμενους με τη μορφή των κληρώσεων που θα διενεργούνται με βάση την αξία των συναλλαγών τους με πλαστικό χρήμα και τους λαχνούς που θα αναλογούν σ΄ αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα κληρώνονται 1.000 τυχεροί το μήνα οι οποίοι θα κερδίζουν ποσό 1.000 ευρώ ο καθένας. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί οτι οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος του ποσού που θα διανέμεται αλλά και για τον αριθμό των τυχερών θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Η λοταρία, ως μέτρο, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή της φοροδιαφυγής, αφού κάθε φορολογούμενος θα έχει κίνητρο να χρησιμοποιεί την κάρτα του στις συναλλαγές. Κι αυτό, καθώς το ύψος του ποσού των συναλλαγών του με κάρτες θα αναλογεί σε έναν συγκεκριμένο αριθμό λαχνών που θα μπαίνει στην κλήρωση του υπουργείου Οικονομικών σε μηνιαία βάση. Το υπουργείο Οικονομικών θα συγκεντρώνει τα στοιχεία αυτά απο τις τράπεζες. Ετσι για κάθε ΑΦΜ θα αντιστοιχεί ένας αριθμός λαχνών.

Το μέτρο της λοταρίας έρχεται να υποστηρίξει την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση των συναλλαγών με κάρτες σε όλη την αγορά μέσω της υποχρεωτικής εφαρμογής των μηχανημάτων POS σε δεκάδες κατηγορίες επαγγελμάτων. Μάλιστα με χθεσινή απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου έγινε πιο αυστηρή η διαδικασία συμμόρφωσης των επαγγελματιών που δεν έχουν προμηθευτεί POS ενώ υποχρεούνται. Στο εξής για να αποφύγουν το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος θα πρέπει εντός 30 ημερών απο την καταγγελία ή την κοινοποίηση του ελέγχου να αποδείξουν ότι έχουν εγκαταστήσει το ειδικό μηχάνημα για τις συναλλαγές των φορολογούμενων με κάρτες. Η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε ότι στο διάστημα των 30 ημερών θα έπρεπε να αποδείξουν ότι το έχουν παραγγείλει από την τράπεζα.

Ενα εκατομμύριο ευρώ τον μήνα σε 1.000 τυχερούς

Το βασικό σενάριο προβλέπει τη διανομή ενός ποσού γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα στους φορολογούμενους με τη μορφή των κληρώσεων που θα διενεργούνται με βάση την αξία των συναλλαγών τους με πλαστικό χρήμα και τους λαχνούς που θα αναλογούν σ΄ αυτήν.
Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα κληρώνονται 1.000 τυχεροί το μήνα οι οποίοι θα κερδίζουν ποσό 1.000 ευρώ ο καθένας.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί οτι οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος του ποσού που θα διανέμεται αλλά και για τον αριθμό των τυχερών θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Η λοταρία, ως μέτρο, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή της φοροδιαφυγής, αφού κάθε φορολογούμενος θα έχει κίνητρο να χρησιμοποιεί την κάρτα του στις συναλλαγές.

Πως θα γίνεται η διαδικασία

Κι αυτό, καθώς το ύψος του ποσού των συναλλαγών του με κάρτες θα αναλογεί σε έναν συγκεκριμένο αριθμό λαχνών που θα μπαίνει στην κλήρωση του υπουργείου Οικονομικών σε μηνιαία βάση.
Το υπουργείο Οικονομικών θα συγκεντρώνει τα στοιχεία αυτά από τις τράπεζες. Έτσι για κάθε ΑΦΜ θα αντιστοιχεί ένας αριθμός λαχνών.

Επέκταση των συναλλαγών με κάρτες

Το μέτρο της λοταρίας έρχεται να υποστηρίξει την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση των συναλλαγών με κάρτες σε όλη την αγορά μέσω της υποχρεωτικής εφαρμογής των μηχανημάτων POS σε δεκάδες κατηγορίες επαγγελμάτων.
Μάλιστα με χθεσινή απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου έγινε πιο αυστηρή η διαδικασία συμμόρφωσης των επαγγελματιών που δεν έχουν προμηθευτεί POS ενώ υποχρεούνται.

Στο εξής για να αποφύγουν το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος θα πρέπει εντός 30 ημερών απο την καταγγελία ή την κοινοποίηση του ελέγχου να αποδείξουν ότι έχουν εγκαταστήσει το ειδικό μηχάνημα για τις συναλλαγές των φορολογούμενων με κάρτες.
Η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε ότι στο διάστημα των 30 ημερών θα έπρεπε να αποδείξουν ότι το έχουν παραγγείλει από την τράπεζα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline