Σάββατο 20 Απριλίου 2024  16:28:47

Παράπονα και απορίες των Γάλλων επιχειρηματιών προς τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στην κλειστή τους σύσκεψη. Κύριο

Το πραγματικό ενδιαφέρον για σοβαρές επενδύσεις αλλά με επιφυλάξεις και κακή εμπειρία έως τώρα.

Ανοικτό το πεδίο αλλά με σοβαρές εξηγήσεις .«Είμαστε ανοιχτοί για επενδύσεις» διαμήνυσε η ελληνική πλευρά. «Εμείς είμασταν μαζί σας στις δύσκολες στιγμές», ήταν η απάντηση της γαλλικής πλευράς που μπορεί να εκληφθεί και ως υπονοούμενο για τη συνέχεια. Και βεβαίως με επιφυλάξεις και κακές εμπειρίες, που δεν έκρυψαν.

Αυτό ήταν το κλίμα που επικράτησε στο σημερινό ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ στο ίδρυμα Νιάρχος παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και περίπου 100 εκπροσώπων από γαλλικούς και επιχειρηματικούς ομίλους.

Την παράσταση έκλεψε ο πρόεδρος της Total κ. Patrick Pouyanne ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενεργοποίηση της σύμβασης για έρευνες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 2 στην Κέρκυρα από την κοινοπραξία Total, Edison και Ελληνικά Πετρέλαια. Για να κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή χρειάζεται πρώτα η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο όμως έχει θέσει ορισμένες παρατηρήσεις που καθυστερούν σημαντικά όλη τη διαδικασία.

Ο ισχυρός άντρας της Total ρώτησε τον Ελληνα πρωθυπουργό αν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα επεκταθούν εκτός από το Ιόνιο και νότια της Κρήτης που είναι σήμερα και σε άλλες περιοχές εννοώντας το Αιγαίο με τον Πρωθυπουργό να του απαντά πως πρέπει να γίνονται προσεχτικά βήματα αφού έχουμε και «ευέξαπτους γείτονες». Υπενθυμίζεται πως η Total μαζι με την Exxon Mobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια θα υποβάλει προσφορά για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα νότια της Κρήτης.

O κ. ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων της SUEZ επανέλαβε με δηλώσεις του το ενδιαφέρον της εταιρείας του να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για την απόκτηση ποσοστού σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ διευκρινίζοντας πως τους ενδιαφέρει η διαχείριση των εταιρειών καθώς εκτιμά πως σε αυτό τον τομέα θα μπορούσαν με την τεχνογνωσία τους να βοηθήσουν τις δύο ελληνικές επιχειρήσεις.

Γενικότερα από τις συζητήσεις και τις συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, ενδεχομένως να προκύψουν στο μέλλον κάποια deals καθώς ποτέ από τέτοιου είδους forum δεν προκύπτουν άμεσα αποτελέσματα.

Χρειάζεται προπαρασκευή όπως συνέβη με το μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Nicolas Dufourq.

Ο κ. Dufourq μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση ολοκλήρωσαν και τη συμφωνία για συμμετοχή της τράπεζας στο Ταμείο Συμμετοχών EquiFund, με 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης, όπως έγραψε νωρίς το πρωι το vima.gr υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της γαλλικής ENGIE για τη σύσταση joint venture, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο κοινές πρωτοβουλίες, στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια.

Παράλληλα, οι δύο εταιρίες θα προχωρήσουν στη λειτουργία αιολικού πάρκου στην Κρήτη.

Total-Suez: Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα

Το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων εκφράζουν εκπρόσωποι των κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων, Total και Suez με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως επεσήμαναν στο περιθώριο του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργανώθηκε σήμερα με την παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμ.Μακρόν και του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα, υπάρχει σαφές έδαφος συνεργασίας σε αμφότερους τους τομείς.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Patrick Pouyanne, CEO της TOTAL, «το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα εντοπίζεται σε 4 τομείς. Ο πρώτος εντοπίζεται στην διανομή των πετρελαϊκών μας προϊόντων και ειδικά στην ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς έχουμε ευρύ πελατολόγιο εδώ και είμαστε προμηθευτές σε τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να επιδοθούμε σε έρευνες (σ.σ. υδρογονανθράκων)».

Όπως πρόσθεσε, «έχουν υπάρξει ανακαλύψεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και θέλουμε να κάνουμε έρευνες στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει αίτηση εξασφάλισης των σχετικών αδειών και για αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα».

Αναφερόμενος σε ζητήματα ερευνών, ο επικεφαλής της TOTAL δήλωσε ότι «η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη. Δραστηριοποιούμεθα σε κάθε χώρα σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας. Εάν η Κύπρος επιθυμεί να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Κύπρο. Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Ελλάδα. Είμαστε μία δημόσια (εισηγμένη) εταιρία, μία εμπορική εταιρία και όχι μία διπλωματική εταιρία. Δεν χρειάζεται να επιλύσουμε κάτι. Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να διερευνήσουμε το δυναμικό (υδρογονανθράκων) της Ελλάδας, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μίας νέας βιομηχανίας», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Έχουμε έναν ακόμη λόγο (δραστηριοποίησης στην Ελλάδα). Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Αιολικής και ηλιακής. Ο τέταρτος λόγος αφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένα είδος ενεργειακού κόμβου. Με φυσικό αέριο να μεταφέρεται από την Αίγυπτο, από την Ρωσία, από την Τουρκία η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για φυσικό αέριο. Βλέπετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την παρουσία μας στην Ελλάδα, κατέληξε.

Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όμως, εξέφρασε και ο κ.Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου SUEZ.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιριών διαχείρισης ύδατος, επεσήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιριών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% - 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ, (την διαχείριση) αυτό στο οποίο είμαστε καλοί. Αυτό λοιπόν που θέλουμε από τους Έλληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε.
Είναι κάτι που είναι σημαντικό. Το να μπορείς να φέρεις τεχνολογία, νέα τεχνολογία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του μάνατζμεντ, του δικτύου διανομής, της σχέσης με τους πελάτες, όπως κάνουμε παντού και είμαστε καλοί σε αυτό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε».
Παντελής απουσία τραπεζιτών από τους επενδυτές. Λογικό , ύστερα από τις τεράστιες ζημιές της Credit Agricole (Εμπορική Τράπεζα) και Societe Generale (Γενική Τράπεζα).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline