Σάββατο 20 Απριλίου 2024  12:07:38

Πιο απειλητικός φέτος ο ΕΝΦΙΑ. Μαζικές κατασχέσεις ακίνητων περιουσιών σε όλη την Ελλάδα, με έκρηξη οφειλών στο ανάλγητο-σπάταλο Κράτος. Σταϊκούρας: Ποιος πιστεύει τον Τσίπρα, όταν 4 εκατομμύρια Έλληνες χρωστάνε; Κύριο

Ο εφιάλτης των απλήρωτων φόρων αναδεικνύει τις πληγές στον κρατικό προϋπολογισμό και φέρνει προβλήματα στην τρίτη αξιολόγηση.

-Διαστάσεις χιονοστιβάδας έλαβαν τον Ιούλιο οι απλήρωτοι φόροι, αναδεικνύοντας πληγές στον κρατικό προϋπολογισμό, πιθανά προβλήματα στην τρίτη αξιολόγηση και εκατομμύρια «χαμογελαστών» φορολογουμένων οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων, τονίζουν ΤΑ ΝΕΑ.

Μέσα σε ένα μήνα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι μόνο οι απλήρωτοι φόροι.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πάτησε εκ νέου γκάζι στις κατασχέσεις διενεργώντας περίπου χίλιες κάθε μέρα. Εχει καταφέρει από τις αρχές του έτους να εισπράξει με το ζόρι έσοδα 2,7 δισ. ευρώ. Η υπερφορολόγηση όμως έχει ήδη διαβρώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού και τις προσδοκίες επανάληψης του περσινού φαινομένου με το υπερπλεόνασμα.

Τον Ιούλιο, οι εισπράξεις δεν πήγαν καλά. Φάνηκε στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού με «τρύπα» 563 εκατ. ευρώ και οι διαστάσεις του προβλήματος επαναβεβαιώθηκαν με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Από τις αρχές του έτους 5,723 δισ. ευρώ φόρων έχουν μείνει απλήρωτα (το αντίστοιχο μέγεθος τον Ιούλιο ήταν 4,282 δισ. ευρώ) και οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν κάνει άλμα στα 97 δισ. ευρώ. Ζήτημα είναι αν από αυτό το ποσό 20 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν.

Το ρεκόρ των απλήρωτων υποχρεώσεων του Ιουλίου προς το Δημόσιο (2 δισ. ευρώ εάν συνυπολογιστούν και φόροι υπέρ τρίτων, δάνεια, πρόστιμα, παράβολα κ.λπ. τα οποία δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους) σε ένα σημαντικό ποσό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ οφείλεται στην εγγραφή οφειλών τριών πτωχευμένων επιχειρήσεων στα βιβλία. Οι φόροι αυτοί χαρακτηρίζονται ως «ακραίες τιμές βεβαίωσης σε τρεις υποθέσεις ελέγχου χαμηλής εισπρακτικής απόδοσης».
Μια άλλη όψη του φορολογικού success story. Η υπερφορολόγηση δεν συνθλίβει μόνο την ικανότητα διαχείρισης των οικονομικών βαρών των φυσικών προσώπων, τσακίζει και επιχειρήσεις με τη βοήθεια ενίοτε «ακραίων τιμών βεβαίωσης».

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ. Ο εισπρακτικός μηχανισμός επιχειρεί με κάθε μέσο να βάλει στο ταμείο τους φόρους που έχουν επιβληθεί. Οσο διαρκούν τα capital controls, η διαδικασία είναι απλούστερη.
Σε καθημερινή βάση, τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια τα οποία εκδίδονται ξεπερνούν τα 5.000. Στο τέλος της ημέρας σε περίπου 1.000 τραπεζικούς λογαριασμούς η Εφορία έχει καταφέρει να απλώσει χέρι με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων, με ακατάσχετο όριο φυσικών προσώπων (εφόσον ο λογαριασμός είναι προστατευμένος) 1.250 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις, ακατάσχετο όριο δεν υπάρχει. Είναι μια από τις περσινές πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ η οποία έμεινε στα χαρτιά.

Η επιτάχυνση των ρυθμών διενέργειας κατασχέσεων φαίνεται από την εξέλιξη των στοιχείων των τελευταίων μηνών. Τον Ιανουάριο, 851.818 φορολογούμενοι βρίσκονταν υπό μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Τον Μάρτιο έφτασαν σε 889.455 και στο τέλος Ιουλίου μια ανάσα από το ένα εκατομμύριο ή 971.429.
Μέχρι τον Ιούνιο καταγράφεται αισθητή μείωση του πλήθους των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Οι κατασχέσεις αποδίδουν. Από 4.173.206 τον Ιανουάριο, τον Ιούνιο ο συνολικός αριθμός οφειλετών περιορίστηκε σε 3,8 εκατομμύρια.
Τον Ιούλιο, όμως, η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, η οποία έμεινε απλήρωτη από τρεις στους δέκα υπόχρεους, στάθηκε ικανή για να αντιστρέψει την εικόνα. Οι κατασχέσεις δεν μπόρεσαν να σώσουν τα έσοδα και το πλήθος των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε κατά 172.704, προσεγγίζοντας και πάλι τα 4 εκατομμύρια. Ληξιπρόθεσμα στην Εφορία έχει ένας στους δύο φορολογουμένους και εκτεθειμένοι στον κίνδυνο κατασχέσεων είναι 1.678.160 πολίτες.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των δανειστών, με τα τεχνικά κλιμάκια να επιχειρούν να διαβλέψουν εάν η υστέρηση έχει μόνιμα ή συγκυριακά χαρακτηριστικά. Στην πρώτη περίπτωση, η συνέχεια είναι γνωστή. Το ΔΝΤ, συνήθως, ζητά πρόσθετα μέτρα.
Επί του παρόντος, πηγές των δανειστών αλλά και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο με έκθεσή του εκτιμούν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους είναι επιτεύξιμος. Το «επιτεύξιμος» απέχει πολύ από τις προσδοκίες που επιχείρησε να καλλιεργήσει στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός αναφορικά με την προοπτική διανομής κοινωνικού μερίσματος και το 2017.

Κατά την εκτίμηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η διατήρηση του πλεονάσματος σε επίπεδα πάνω από τον στόχο του Μνημονίου οφείλεται στη συγκράτηση των δαπανών (1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερες σε σχέση με τις προβλέψεις), η οποία εκτιμάται πως έχει συγκυριακό χαρακτήρα.
Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Κυρίως ο Σεπτέμβριος, όταν στο τέλος του μήνα λήγουν οι προθεσμίες πληρωμής της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Για τον Ιούλιο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα φορολογικά έσοδα σχετικά πήγαν καλά. Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία. Η αξιολόγησή τους από τους δανειστές θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 2018, όταν ο πήχης του πλεονάσματος μπαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Σταϊκούρας: Ποιος πιστεύει τον Τσίπρα όταν 4 εκατομμύρια Έλληνες χρωστάνε;

Οι Έλληνες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υπερφορολόγηση και τα εξοντωτικά εισπρακτικά μέτρα που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Το αφήγημα του κ. Τσίπρα συγκρούεται με την ίδια την πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που είναι ιδιαίτερα σκληρή για τους Έλληνες πολίτες, σχολιάζουν οι δύο βουλευτές, μετά τη νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Τον Ιούλιο προστέθηκαν 2 δισεκατομμύρια ευρώ χρεών προς την Εφορία και το Δημόσιο, με αποτέλεσμα, σωρευτικά, τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο να υπερβαίνουν πλέον τα 97 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν οι δύο βουλευτές, κατά 200.000 αυξήθηκαν οι πολίτες που δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος.

Συγκεκριμένα, το 30% των πολιτών δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, γεγονός που σε συνδυασμό με την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποδεικνύει ότι έχει «εξαντληθεί» η φοροδοτική ικανότητά τους.

«Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή εικόνα, η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι οι κατασχέσεις», σημειώνουν οι κύριοι Σταϊκούρας και Βεσυρόπουλος.

Μόνο τον Ιούλιο έγιναν 20.000 κατασχέσεις, ενώ από την αρχή του χρόνου ο συνολικός αριθμός τους έχει υπερβεί τις 970.000, με 700.000 επιπλέον πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με «τον εφιάλτη των κατασχέσεων» το επόμενο διάστημα.

«Ποιος αλήθεια πιστεύει τον κ. Τσίπρα όταν 4.000.000 Έλληνες χρωστάνε στην εφορία;», αναρωτιούνται οι δύο βουλευτές, καταλήγοντας πως η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση γιατί «ούτε ξέρει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί».

«Απαιτείται πολιτική αλλαγή, γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», σημειώνουν οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline