Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:20:24

Επενδύσεις 20 εκατ. ανά έτος σχεδιάζει η Imerys Group

«Είναι αλήθεια ότι είχαμε ανησυχήσει για την επένδυσή μας στην Ελλάδα με την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, αλλά μετά μια διετία η Ελλάδα αφήνει πίσω τις δυσκολίες της και σχεδιάζουμε νέες επενδύσεις στη χώρα σας που θα αφορούν και τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου ανάπτυξης».

Αυτό δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ζιλ Μισέλ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ομίλου Imerys Group, που αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στον τομέα των εξειδικευμένων ορυκτών για τη βιομηχανία και το 2014 απέκτησε τον ελληνικό όμιλο της S&B, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Οδυσσέα Κυριακόπουλου που συμμετέχει σήμερα με 5% στον γαλλικό όμιλο. Ο κ. Ζιλ Μισέλ ανέφερε ότι ο γαλλικός όμιλος στην Ελλάδα έχει συνεισφέρει στην εγχώρια οικονομία πάνω από 120 εκατ. ευρώ σε συνάλλαγμα, θα συνεχίσει να επενδύει 20 εκατ. ευρώ κάθε έτος, ενώ η αξία των εξαγορών από το 2014 που εισήλθε στην Ελλάδα έφθασε τα 800 εκατ. ευρώ (S&B και ΕΛΜΙΝ Βωξίτες). Στην Ελλάδα, ο γαλλικός όμιλος απασχολεί 1.000 άτομα.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Imerys το 2016 ήταν 4,2 δισ. δολάρια. Απασχολεί πάνω από 18.000 εργαζόμενους και έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, με 270 μονάδες εξόρυξης-παραγωγής και 10 ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως. Η πιο πρόσφατη επένδυση του γαλλικού ομίλου είναι η δημιουργία εργοστασίου στη Σαουδική Αραβία.

Στα χρόνια της πολύχρονης κρίσης η Imerys επέλεξε να εισέλθει στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε το 2014, με την ενσωμάτωση της S&B στον όμιλο και την είσοδο της οικογένειας Κυριακόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της Imerys. Σήμερα, η Imerys Greece (πρώην S&B Greece) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενώς επεξεργασμένου περλίτη παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπεντονίτη παγκοσμίως, αξιοποιώντας τους εξαιρετικής ποιότητας ορυκτούς πόρους και τα εργοστάσια επεξεργασίας που βρίσκονται στη Μήλο. Η Imerys τον Ιούλιο του 2017 εξαγόρασε την Kerneos, παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των συνδετικών υλικών με βάση την αλουμίνα, με έσοδα 417 εκατ. δολάρια, εννέα βιομηχανικές εγκαταστάσεις και δύο μεταλλευτικά κέντρα βωξίτη στην Ελλάδα.

Μέσω της εξαγοράς της Kerneos, η Imerys απέκτησε την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες, μια εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας βωξίτη με μεγάλο αριθμό ιδιόκτητων και μισθωμένων παραχωρήσεων στην Κεντρική Ελλάδα. Η εταιρεία αυτή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη, εξάγοντας σχεδόν το 45% της παραγωγής της στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline