Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρέχουν για να προλάβουν το «έξυπνο εισιτήριο»

Εντός του μήνα θα ανοίξουν να εκδοτήρια καρτών - Επεσε η σελίδα Athena.card μόλις βγήκε στον «αέρα». Με το «ανάγκα και θεοί πείθονται» ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση των χάρτινων καρτών και εισιτηρίων των μέσων μεταφοράς της πρωτεύουσας.

Μπορεί η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη για έκδοση από εχθές μόνο «έξυπνων» καρτών να έκανε τους πάντες να τρέχουν για να προλάβουν, όμως οι αρρυθμίες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ ήταν περιορισμένες. Συγκεκριμένα, σε 200.000 ηλεκτρονικά εισιτήρια, πρόβλημα σημειώθηκε σε 100, το οποίο και επιλύθηκε.

Παρόλα αυτά, κενό εντοπίζεται στην ενημέρωση του επιβατικού κοινού για τη διαδικασία έκδοσης των «έξυπνων» καρτών και εισιτηρίων, μόλις ένα μήνα πριν την κατάργηση, κατά τη χθεσινή απόφαση του υπουργού, των χάρτινων προϊόντων κομίστρου. Έτσι, εχθές το απόγευμα βγήκε στον «αέρα» η σελίδα της ATHENA.CARD, η οποία βέβαια «έπεσε» λίγες ώρες μετά.

Όπως διαβεβαιώνουν πηγές του ΟΑΣΑ στο «Βήμα», σταδιακά εντός του μήνα θα ανοίγουν να εκδοτήρια καρτών, ενώ και οι ηλεκτρονικές κάρτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης. Παράλληλα, άμεσα ο Οργανισμός θα προμηθευτεί 2,5 εκατ. «έξυπνων» καρτών και 25 εκατ. «έξυπνων» εισιτηρίων, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ανάδοχος του έργου έχει υποχρέωση επίλυσης των τεχνικών προβλημάτων που ανακύπτουν, μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, όπως ορίζεται στη σύμβαση του έργου. Επίσης, για δέκα χρόνια τα ανταλλακτικά και οι όποιες συντηρήσεις πληρώνονται από την ανάδοχο κοινοπραξία.

Πώς εκδίδονται «έξυπνες» κάρτες;

Τα νέα «έξυπνα» εισιτήρια αποτελούνται από το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket) και την απρόσωπη και προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card). Η προσωποποιημένη ATH.ENA Card πρόκειται να υποκαταστήσει τις υφιστάμενες χάρτινες μηνιαίες, 3μηνιαίες, 6μηνιαίες κι ετήσιες κάρτες, καθώς κι εκείνες των ειδικών κατηγοριών (πχ. ΑμεΑ, άνεργοι). Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι καρτών μπορούν να αντικαταστήσουν τη χάρτινη κάρτα τους και δε χρειάζεται να περιμένουν το τέλος του μήνα, οπότε και γίνεται η ανανέωση.

Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από Τερματικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) απαιτείται ο επιβάτης να προσκομίσει στον υπάλληλο επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ, την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, για μη Έλληνες υπηκόους, διαβατήριο, καθώς και η εισαγωγή ενός 8ψήφιου κωδικού (επιλογής του επιβάτη). Ο δικαιούχος μειωμένης ή δωρεάν μετακίνησης θα πρέπει να προσκομίσει και το σχετικό αποδεικτικό.

Ο εκδότης προχωρά σε λήψη φωτογραφίας του επιβάτη (μέσω της φωτογραφικής μηχανής που διαθέτει το ΤΕΚ ή μέσω σάρωσης προεκτυπωμένης φωτογραφίας) και εκδίδει την έξυπνη κάρτα.

Η έκδοση της προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας γίνεται στους σταθμούς Σύνταγμα, Αγία Μαρίνα, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ελληνικό, Ανθούπολη, Πειραιάς, Κηφισιά, Ομόνοια και Αττική. Επίσης, σε δυο σταθμούς του τραμ (Αγία Φωτεινή και Σύνταγμα) και στο εκδοτήριο της Ο.ΣΥ. στην Όθωνος (Πλατεία Συντάγματος).

Σε περίπτωση απώλειας προσωποποιημένης έξυπνης κάρτας, ο κάτοχος οφείλει να προσκομίσει στο εκδοτήριο ένα επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον ΑΜΚΑ του, καθώς και προσωπικό του κωδικό μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο. Ο εκδότης εισάγει στην εφαρμογή του ΤΕΚ τον ΑΜΚΑ και ζητά από τον επιβάτη να εισάγει τον κωδικό. Η εφαρμογή συνδυάζει τα δύο αυτά στοιχεία και παράγει ένα hashed value. Εφόσον αυτά ταυτίζονται με ενεργή έξυπνη κάρτα, ο εκδότης προχωρά στην επανέκδοση της κάρτας, με ταυτόχρονη μεταφορά του υπολοίπου και ακύρωση (blacklisting) της παλαιάς.

Πολυμέσα