Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:03:47

Μετά τους Ευρωπαίους, τώρα Κινέζοι, Ρώσοι και Τούρκοι αγοραστές ακινήτων, κυρίως κατοικιών στην Ελλάδα. Κατέβαλαν 1,1 δισ. ευρώ για τις αγορές τους. Κύριο

Με δέλεαρ την απόκτηση «Χρυσής Βίζας» για μακρά διαμονή στην Ελλάδα (οικογενειακώς μάλιστα) και επιπλέον με την προσδοκία για αύξηση της αξίας των ακινήτων τα επόμενα χρόνια.

Προηγήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, στα Ιόνια και την Κρήτη κυρίως συνταξιούχοι, καλλιτέχνες και δημιουργικοί άνθρωποι από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία, το Βέλγιο και τις Σκανδιναβικές Χώρες. Ορισμένες χιλιάδες αλλοδαποί, μάλιστα, έως τώρα, που αυξάνονται συνεχώς..
Τελευταία οι εθνικότητες διευρύνθηκαν,που προτιμούν είτε τη μόνιμη, άνετη εγκατάσταση στην Ελλάδα είτε την εμπορική αξιοποίηση.
Κεφάλαια που ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν εισρεύσει στην ελληνική αγορά από τις αγορές ακινήτων που ξεκίνησαν από το 2013 με βάση το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα».

Το εν λόγω πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε επενδυτές που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ να αποκτήσουν άδεια παραμονής αν αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον οργανισμό Enterprise Greece, που παρουσιάζει η «Καθημερινή», από το 2013 όταν και ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα έως τον Σεπτέμβρη του 2017 χορηγήθηκαν 2.014 άδεις σε ξένους επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι μέσα στο 2017 έλαβαν άδειες παραμονής 464 πολίτες που προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε., ενώ εκκρεμούν και οι αιτήσεις που έγινα το καλοκαίρι.
Άδειες παραμονής φυσικά έχουν χορηγηθεί και στα μέλη των οικογενειών των επενδυτών, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία υπολογίζονται σε 2.948.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επενδυτές ξεπερνούν κατά πολύ στις αγορές τους το όριο των 250.000 ευρώ καθώς η μέση δαπάνη των αγορών τους υπολογίζεται στα 550.000 με 600.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι προτιμούν πολυτελή ακίνητα και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες.

Τέλος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι περισσότεροι επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα προέρχονται από την Κίνα, ενώ πρόσφατα σημειώθηκε και μία απότομη αύξηση στις αγορές από Τούρκους πολίτες η οποία εξηγείται λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη γείτονα χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

• Κίνα με 850 άδειες παραμονής
• Ρωσία με 388 άδειες παραμονής
• Τουρκία με 161 άδειες παραμονής
• Αίγυπτος με 98 άδειες παραμονής
• Λίβανος με 85 άδειες παραμονής
• Ουκρανία με 73 άδειες παραμονής
• Ιράκ με 62 άδειες παραμονής
• Συρία με 48 άδειες παραμονής
• Ιορδανία με 46 άδειες παραμονής
• Σαουδική Αραβία με 18 άδειες παραμονής
• ΗΠΑ με 18 άδειες παραμονής

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline