Σάββατο 20 Απριλίου 2024  10:49:40

Πως και γιατί έχασε- και δικαίως- τον διαγωνισμό για το Ελληνικό ο Ντ. Τραμπ το 2012. Δεν ήταν μόνο θέμα γραφειοκρατίας. Κύριο

Ούτε χαμένη καλή επένδυση ήταν, ούτε έφταιγε η εκπρόσωπος τότε του ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Ηταν υπόθεση επένδυσης τις αρχές του 2012 στην Ελλάδα του τότε μεγαλοκατασκευαστή Ντ. Τράμπ ( αφού είχε κλείσει δουλειές με μεγάλες κατασκευές κτιρίων στη Τουρκία με ο Ερντογκάν) αλλά δεν είπε όλη την αλήθεια στον Ελληνα Πρωθυπουργό δήθεν αδικηθείς και παραπονούμενος ή με απορίες για την απόρριψη της πρότασής του.«Είχα προσπαθήσει να κάνω επενδύσεις στην Ελλάδα, είχα κάνει μια μεγάλη προσφορά που δεν καρποφόρησε» είπε στον πρωθυπουργό, όταν αποχώρησαν οι κάμερες και ξεκίνησε η συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών και συνέχισε θέλοντας να μάθει τι δεν είχε κάνει καλά...

«Εγώ όταν έκανα αυτή την πρόταση δεν κατάφερα να συνεννοηθώ με την ελληνική δημόσια μηχανή και θέλω να μου πεις ποια είναι τα κομμάτια που έχετε αλλάξει» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα για να του απαντήσει εκείνος πως προχωράει η επένδυση του Ελληνικού, πως πλέον έχουν γίνει εκείνες οι αναγκαίες αλλαγές στο πλαίσιο της ίδρυσης των νέων επιχειρήσεων, στα κίνητρα που υπάρχουν πια με τον αναπτυξιακό νόμο, για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και το σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΩΣ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΑΜΠ

Όχι μόνο ο Ομιλος Τράμπ είχε εμφανιστεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στον διεθνή διαγωνισμό και ενώ οι προσφορές είχαν σχεδόν κλείσει, αλλά ακόμα και τότε - έστω και εκπρόθεσμος - είχε προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα που παρουσίαζε ο φάκελός του, ζητώντας να του δοθεί νέα ειδική προθεσμία-εξαίρεση-παράταση , δηλαδή η δυνατότητα να προσκομίσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά για να περάσει στη δεύτερη φάση, με τις προσπάθειες του να πέφτουν στο κενό. Επιπλέον αξίωνε να του δοθεί άδεια Καζίνο(και όχι να γίνει διεθνής διαγωνισμός, όπως συμβαίνει τώρα με τον Όμιλο για το Ελληνικό Λάτση- Αράβων) και άλλες διευκολύνσεις τύπου Λας Βέγκας. Για όλους αυτούς τους λόγους η πρόταση Τράμπ απορρίφθηκε από όλο το Συμβούλιο και όχι εξαιτείας ενός μέλους γυναίκας.

Λίγους μήνες αργότερα, ισχυρίζεται ένα ρεπορτάζ ανακριβώς .ο Ντόναλντ Τραμπ μάθαινε ότι μία κυρία, η Άννα Ζωηρού, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ - του κόμματος του Γιώργου Καρατζαφέρη - στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είχε «παγώσει» τα όνειρα του Αμερικανού μεγιστάνα, ζητώντας να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες λόγω των επικείμενων εκλογών του 2012.(που έγιναν Μάιο με Κυβέενηση Λουκά Παπαδήμο και μετα τον Ιούνιο και αποκλείστηκε από τη Βουλή το ΛΑΟΣ και ο Γ. Καρατζαφέρης).

Ήταν η χρονική περίοδος όπου οι εκπρόσωποι του Tramp International ζητούσαν πίστωση χρόνου και υπόσχονταν να βρουν και να φέρουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που έλειπαν από τον φάκελο τους και σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής, ο Ντόναλντ Τραμπ ονειρευόταν να μεταφέρει στο Ελληνικό την... ελληνική εκδοχή του Λας Βεγκας.

-Άννα Ζωηρού: «Δεν έκοψα εγώ τον Τραμπ για επένδυση στο Ελληνικό». Γιατί ήταν ομόφωνη η απόφαση.

«Αυτό που ξέρω και θα σας πω είναι, ότι ούτε εγώ ούτε τα άλλα μέλη τότε του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ δεν γνωρίζαμε για το τι ακριβώς ήθελε να κάνει ο κ. Τραμπ στο Ελληνικό»

Ένας από τους επιχειρηματίες που είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του Ελληνικού, το 2012 ήταν και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας, ο οποίος, παρόλο που δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των τεσσάρων ομίλων που είχαν τότε προκριθεί, ανέμενε να του δοθεί η δυνατότητα να προσκομίσει επιπλέον δικαιολογητικά για να περάσει στη δεύτερη φάση. Ωστόσο, ο όμιλός του δεν τα κατάφερε, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής «έφαγε πόρτα» από μια γυναίκα, μέλος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία έβαλε φρένο στις φιλοδοξίες του κ. Τραμπ για επενδύσεις στο Ελληνικό.
Η κυρία Άννα Ζωηρού, η οποία τότε είχε προταθεί από τον Γιώργο Καρατζαφέρη και μετείχε ως μη εκτελιστικό μέλος στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, μίλησε στο protothema.gr για εκείνες τις συνεδριάσεις οι οποίες στο τέλος έβαλαν «πάγο» στις όποιες επενδύσεις ήθελε να κάνει στο Ελληνικό ο κ. Ντόναλντ Τραμπ.

Το όνομά της ακούστηκε και πάλι αυτές τις ημέρες μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου, παρόλο που η ίδια δεν μετέχει πλέον στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ καλύπτει, ύστερα από διαγωνισμό, τη θέση της αναπληρώτριας διοικήτριας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» στο Γουδί.

«Αυτό που ξέρω και θα σας πω είναι, ότι ούτε εγώ ούτε τα άλλα μέλη τότε του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ δεν γνωρίζαμε για το τι ακριβώς ήθελε να κάνει ο κ. Τραμπ στο Ελληνικό. Γιατί δεν κατατέθηκε ποτέ τόσο αναλυτική πρόταση σχετικά. Υπήρξαν διάφορες συνεδριάσεις εκ των οποίων συζητήθηκε η αξιοποίηση του Ελληνικού. Και μιλάμε για διεθνή διαγωνισμό που έχει μεγάλη βαρύτητα. Έχει κανόνες και από τη στιγμή που υφίστανται αυτοί οι κανόνες πρέπει να τους σεβόμαστε όλοι και να τους ακολουθούμε. Αυτό σας το λέω γιατί υπήρξαν αρκετές συνεδριάσεις που είχαν αντικείμενο πως θα αξιοποιηθεί αυτή η έκταση σύμφωνα με προτάσεις και εισηγήσεις που είχαμε από τους συμβούλους του κάθε έργου, του ΤΑΙΠΕΔ. Είχε γίνει συνεδρίαση και πριν τις εκλογές κα μετά τις εκλογές, όπου σύμφωνα με συγκεκριμένη εισήγηση προχώρησαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού συγκεκριμένα σχήματα. Αυτό δεν το αποφάσισε η κυρία Ζωηρού, αυτό το αποφάσισε το ΔΣ του Ταμείου. Επομένως δεν έβαλε «πάγο» στον κ. Ντόναλντ Τραμπ η Άννα Ζωηρού».

Όπως εξήγησε η κυρία Ζωηρού υπήρξε εισήγηση στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ από τους συμβούλους του Ταμείου και σύμφωνα με τις εισηγήσεις έπαιρναν τις αποφάσεις.

«Υπήρξε μια εισήγηση βάση της οποίας λήφθηκε η απόφαση στο ΔΣ. Φτάσαμε λοιπόν σε μια συγκεκριμένη συνεδρίαση που η απόφαση του ΔΣ ήταν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση συγκεκριμένα σχήματα για συγκεκριμένους λόγους. Άρα δεν ήταν η Ζωηρού που έκοψε την προσπάθεια του Τραμπ. Ήταν κάτι πολύ πιο σύνθετο».

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που είχε κατατεθεί από τους συνεργάτες και εκπροσώπους του κ. Ντόναλντ Τραμπ δεν πληρούσε βασικές προϋποθέσεις που όριζε το Ταμείο για το διαγωνισμό, όπως είχαν κάνει τα άλλα επενδυτικά σχήματα. Αυτός ήταν ο λόγος που το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να μην προχωρήσει ο φάκελος του κ. Τραμπ στην επόμενη φάση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline