Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018  13:09:58

Συντάξεις χηρείας «ανατροπή» : από τα ξεφτιλισμένα 184 ευρώ του νόμου Γ. Κατρούγκαλου έως τα διπλάσια. Με κριτήριο και όριο τα 20 ή 15 χρόνια ασφάλισης του νεκρού. Κύριο

Ξεμπλοκάρει και βελτιώνεται η έκδοση των συντάξεων χηρείας που είχε «παγώσει» από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, οι νέες συντάξεις χηρείας δεν ξεπερνούν τα 180 ευρώ.

Σύνταξη εξευτελιστική, χωρίς καμία κοινωνική και εθνική ευαισθησία για νεκρούς στο καθήκον λχ,. αξιωματικούς, ασυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς. Και πάλι οι νέες διατάξεις είναι αρκετά απάνθρωπες και καταδικάζουν σε φτώχεια τις άτυχες οικογένειες. Σε επίπεδα σύνταξης ανασφάλιστου ή παλαιής του ΟΓΑ.

Μετά τη συμφωνία με το κουαρτέτο, το υπουργείο Εργασίας προωθεί την ερχόμενη εβδομάδα νέα ρύθμιση που θα ορίζει κατώτατο πλαφόν στις συντάξεις.

Ειδικότερα προβλέπεται:

-Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους €384 για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον €384 για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Ορος απαράβατος.
-Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360. Δηλαλή τα 15 χρόνια απαραίτητα για δικαίωμα συνταξιοδότησης, ακόμα και για οικογένεια θανόντος εν υπηρεσία, όπως οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες.

-Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

-Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

-Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Επίσης, άμεσα θα υλοποιηθούν και τα εξής μέτρα ενίσχυσης:

- Ειδική μοριοδότηση σε όλα τα κοινωφελή προγράμματα.
- Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, για πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα του ανέργου επιζώντα ή διαζευγμένου συζύγου, εφόσον προβλέπεται η καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, για χρονικό διάστημα συνολικά δύο (2) ετών, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους έχει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ο δικαιούχος. Ωφελούμενοι: ο άνεργος επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος, εφόσον προσληφθεί ως μισθωτός ή προχωρήσει σε έναρξη οικονομικής δραστηριότητας εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών από την πρώτη καταβολή της σύνταξης.
- Διευκολύνσεις για τα δάνεια του τ. ΟΕΚ με εκπτώσεις, διαγραφή τόκων και τόκων υπερημερίας και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Μετά τις απάνθρωπες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου –που κατά τά άλλα δήλωνε ότι δεν έχει κάνει καμία μείωση στις συντάξεις- η κοινωνική πίεση ακόμα και μέσα στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε αυτά τα μπαλώματα, απλά βοηθήματα για οικογένειες και περιπτώσεις κοινωνικά αδύναμων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα