Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018  12:12:34

Υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης με την πολυεθνική TOTAL για το βόρειο Ιόνιο. Θα ακολουθήσει κατακύρωση της σύμβασης από τη Βουλή. Κύριο

Υπεγράφη την Τρίτη το μεσημέρι η σύμβαση μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνα και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο Πέλαγος.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ Γ. Σταθάκης, ο αντιπρόεδρος του ομίλου TOTAL για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη κ. Μπερνάρ Κλεμάν, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος έρευνας και παραγωγής του ομίλου Edison κ Μαουρίσιο Κορατέλα και ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ Ανδρέας Σιαμίσης.

Θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα κατακύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

Το στάδιο της έρευνας διαρκεί 8 έτη με δυνατότητα παράτασης και διαιρείται σε 3 διαδοχικές ερευνητικές φάσεις.

Το Ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει κατά τη φάση της έρευνας 500.000 με την υπογραφή της σύμβασης και χρηματικές αποζημιώσεις 1,5 εκατ. ευρώ συνολικά κατά τις 3 φάσεις της έρευνας ( 8 έτη).

Στη δημοσιότητα οι χάρτες για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Ποια είναι τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Λευκάδας και της Κέρκυρας, καθώς και νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης - Ποιοι πετρελαϊκοί «κολοσσοί» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

Αναρτήθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι χάρτες με τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τις δύο σχετικές αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, παραχωρούνται συνολικά τρεις θαλάσσιες περιοχές, με σύμβαση μίσθωσης. Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας στο Ιόνιο και για δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

Για τις συγκεκριμένες περιοχές έχει προκηρυχθεί προ δεκαημέρου διεθνής διαγωνισμός, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους εντός τριών μηνών.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης μίσθωσης, το μίσθωμα θα κυμαίνεται από ένα κατώτερο όριο 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων, σε χρήμα ή σε είδος. Η μισθώτρια εταιρεία υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20% και σε περιφερειακό φόρο της τάξης του 5%.

Όσον αφορά στη διάρκεια του σταδίου των ερευνών, που διαιρείται σε τρεις φάσεις, μπορεί να φτάσει και τα οκτώ έτη. Για τις προς παραχώρηση περιοχές είναι διαθέσιμη δισδιάστατη σεισμική έρευνα 12.347 χιλιομέτρων νέων σεισμικών γραμμών, που καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Ιόνιο πέλαγος και το οικόπεδο νοτίως της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν από την Petroleum Geoservices(PGS) το διάστημα 2012-2014.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να έχουν πρόσβαση και στα σεισμικά δεδομένα 9.727 χιλιομέτρων ιστορικών σεισμικών γραμμών, τα οποία έχουν υποστεί επαναεπεξεργασία και προσαρμοστεί στα στοιχεία των διαθέσιμων θαλάσσιων γεωτρήσεων.

Ήδη από τον περασμένο Μάιο έχουν εκδηλώσει στο αρμόδιο υπουργείο το ενδιαφέρον τους για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης(εμβαδού περί τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκαστη) οι εταιρείες «Total E&P Greece B.V», «ExxonMobil Exporation and Production Greece(Crete) B.V» και «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε».

Αντίστοιχα, για το θαλάσσιο οικόπεδο εμβαδού 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Δυτική Ελλάδα, η «Energean Oil & Gas-Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων» έχει ενημερώσει για το ενδιαφέρον της τόσο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

H πολυεθνική και η εμβέλεια της

Η Total είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, με δραστηριότητα σε περισσότερες από 150 χώρες. Το Group της Total είναι πρώτο στον τομέα των χημικών. Περισσότεροι από 97.000 εργαζόμενοι της εταιρείας θέτουν καθημερινά την πείρα τους και εργάζονται σε κάθε τομέα της βιομηχανίας – της εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου, διύλισης και εμπορίας, αέριων και νέων μορφών ενέργειας, εμπορίου και χημικών προϊόντων. Η Τotal εργάζεται για να μπορέσει να ικανοποιήσει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας, σήμερα και αύριο.

Στον τομέα των λιπαντικών, η Τotal προσφέρει μια τεράστια σειρά προϊόντων κυρίως λόγω:

• Των τομέων δραστηριοποίησής της
Exploration & Production – Αναζήτηση, ανάπτυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και παραγωγή LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου)
Marketing & Services – Διύλιση, προώθηση και εμπορία πετρελαϊκών παραγωγών της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ναυτιλίας, καθώς και καυσίμων και άλλων ειδικών προϊόντων
Χημικά – Βασικά χημικά, όπως τα πετροχημικά, λιπάσματα και ειδικά προϊόντα
• Των τμημάτων της αγοράς στα οποία απευθύνεται
Αυτοκινητοβιομηχανία, Βιομηχανία, Ναυτιλία
• Της σύνδεσης πολλαπλών χρήσεων – Λάδι κινητήρα, λάδι κιβωτίων ταχυτήτων, αντιψυκτικά, προϊόντα για την κατεργασία μετάλλων, υδραυλικά, υγρά φρένων κ.α.
Πέρα από τα προϊόντα, η Total μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας.
Τα προσφερόμενα προϊόντα πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές και απαιτήσεις των κατασκευαστών μέσα από παγκόσμιες συνεργασίες, ακόμη και στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα