Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:00:35

Χωρίς προ «αέρα» η πρώτη κατοικία από την Πρωτοχρονιά του 2018

Η προστασία όσων δανειοληπτών έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και μέχρι στιγμής δεν έχει ανανεωθεί - Παράλληλα η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι στις 29 Νοεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Το καθεστώς που θα ισχύει από την Πρωτοχρονιά του 2018 για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι το μεγάλο διακύβευμα του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς που θα αρχίσει στο τέλος Νοεμβρίου.

Στις επαφές που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στο ξενοδοχείο Χίλτον καταγράφηκαν συγκλίσεις σε διάφορα θέματα ωστόσο ανοιχτό παραμένει το τι θα συμβεί με την πρώτη κατοικία με δεδομένο ότι η προστασία όσων έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη λήγει στις 31.12.2017 και μέχρι στιγμής δεν έχει ανανεωθεί.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβεβαιώνει από τον Αύγουστο ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση για την παράταση του καθεστώτος προστασίας. Ωστόσο από τις διαπραγματεύσεις του Χίλτον προκύπτει ότι οι θεσμοί πιέζουν για τον δραστικό περιορισμό των προβλέψεων που ισχύουν σήμερα, άρα και για τη μείωση του αριθμού των ιδιοκτητών που θα προστατεύονται, συνδέοντας το το όλο θέμα με την ανάγκη αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων ενόψει και των stress test των τραπεζών που αρχίζουν τον Φεβρουάριο.

Παραλλήλως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι στις 29 Νοεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων (για χρέη προς τις τράπεζες), ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί από την πλευρά τους δέχτηκαν τη διαβεβαίωση ωστόσο κράτησαν μια επιφύλαξη μέχρι να δουν πως θα «τρέξει» στην πράξη το σύστημα κατά την επόμενη επίσκεψή τους. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline