Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018  21:59:23

Ε. Τσακαλώτος μετά την κρυφή ψυχρολουσία του στις Βρυξέλλες, με δέσμευση : Θα προστατεύσουμε αμέσως τους συμβολαιογράφους για να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Κύριο

Γιούν Νταισελμπλουμ και Μάριο Ντράγκι την ελληνική Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό. Δυσάρεστος αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση από την εξέλιξη με τους πλειστηριασμούς και τις διαρκείς αναστολές και εμπόδια από μικροομάδες.

Γύρισε από τις Βρυξέλλες σιωπηλός σκοπίμως , μετά τον πάγο που του έβαλαν για ασυνέπεια της Κυβέρνησης. Υποσχέθηκε διόρθωση αλλά τον εξέθεσαν δημόσια στις δηλώσεις τους.

Και αυτό διότι η ελληνική πλευρά κατάφερε να μετατρέψει ένα θεωρητικά ανώδυνο Eurogroup σε θρίλερ πρώτου μεγέθους, καθώς ξαφνικά ξαναμπήκαν στο κάδρο οι ελληνικές τράπεζες!

Πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων που έγιναν στην Αθήνα για το θέμα των πλειστηριασμών, δεν κρύβουν την έκπληξη τους για την τροπή που έχει πάρει το θέμα, αναφέροντας στο iefimerida ότι οι υπουργοί στις επαφές που είχαν με τους Θεσμούς, διαβεβαίωσαν ότι όλα βαίνουν καλώς. Η πραγματικότητα ήρθε να τους διαψεύσει.

ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Πέρα από τις καθυστερήσεις στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που είχαν προκαλέσει σχετική δυσφορία στους Ευρωπαίους και ειδικά στους τεχνοκράτες της ΕΚΤ, τα βίαια πολλές φορές επεισόδια σε βάρος συμβολαιογράφων, προκειμένου να ματαιωθούν πλειστηριασμοί ακόμα και βάρος μεγαλοοφειλετών- όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιούν κάθε εβδομάδα οι συμβολαιογράφοι- δημιούργησαν εκνευρισμό στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΚΤ. Εξ ου και η μάλλον αιφνίδια παρέμβαση του ίδιου του Μ. Ντράγκι στο Eurogroup, ο οποίος κάλεσε τον Έλληνα υπουργό ενώπιον των έκπληκτων ομολόγων του, να πράξει το αυτονόητο. Να εφαρμόσει τους νόμους.

Ο Ε. Τσακαλώτος ανέλαβε δέσμευση να τακτοποιήσει το θέμα, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό αν ο υπουργός Οικονομικών είχε υπόψιν του ότι την ώρα που το Eurogroup μας κουνούσε το δάκτυλο για τους πλειστηριασμούς, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών καλούσε ή μάλλον εγκαλούσε τους συμβολαιογράφους για την απόφαση τους- μένει να εξειδικευθεί σήμερα από το Διοικητικό τους Συμβούλιο- να απέχουν από τους πλειστηριασμούς ως το τέλος του έτους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις που δέχονται.

Αφήνοντας κανείς στην άκρη ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να πιει όλο το πικρό ποτήρι των διατάξεων που ψήφισε για τη διενέργεια πλειστηριασμών σε κατοικίες και άλλα ακίνητα, θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα πριν ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που τρεκλίζει υπό το βάρος περίπου 105 δισ ευρώ προβληματικών δανείων. Στην πραγματικότητα, η ανακίνηση του θέματος και οι όποιοι προβληματισμοί για το κατά πόσο μπορούν ή δεν μπορούν οι τράπεζες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της ΕΚΤ και του SSM για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, λειτουργούν ως βούτυρο στο ψωμί του ΔΝΤ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΝΤ

Ποιές είναι οι διαπιστώσεις- εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που ήδη έχουν κινητοποιήσει τα επιτελεία των συστημικών τραπεζών; Κατ' αρχάς ότι είναι αισιόδοξες όλες οι παραδοχές για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να διαχειριστούν άμεσα το οξύ πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων. Επί της ουσίας, οι τεχνοκράτες του Ταμείου θεωρούν ότι νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει ως τώρα- εξωδικαστικός, πλαίσιο πώλησης προβληματικών δανείων, νομική προστασία τραπεζικών στελεχών που "τρέχουν" αναδιαρθρώσεις δανείων- είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να περιορίσουν δραστικά τον όγκο των δανείων που έχουν συσσωρευθεί τα χρόνια της κρίσης και απειλούν όχι μόνο τον τραπεζικό τομέα αλλά συνολικά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση τα στοιχεία του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που επικαλείται το ΔΝΤ, προβλέπεται μια πολύ μικρή μείωση του αριθμού των "κόκκινων" δανείων ως το τέλος του 2018 και συγκεκριμένα από το 49% στο 42%, διατηρώντας την Ελλάδα στο υψηλότερο σκαλοπάτι της Ευρωζώνης. Αυτό που πολλαπλασιάζει, δε, τους προβληματισμούς του ΔΝΤ, είναι το ιστορικό προηγούμενο 26 χωρών, που βρέθηκαν σε κρίση μετά από το 1960 και χρειάστηκαν κατά μέσο όρο μια ολόκληρη 7ετία για να περιορίσουν τον όγκο των "κόκκινων" δανείων τους και μάλιστα από πολύ χαμηλότερο ύψος.

Ε.Τσακαλώτος μετά την ψυχρολουσία του στις Βρυξέλλες, με δέσμευση που απέκρυψε: Θα προστατεύσουμε αμέσως τους συμβολαιογράφους για να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί.

Να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς ζήτησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, σε παρέμβαση του στο Eurogroup, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ελληνικού θέματος.

Το κλίμα πάντως για την Ελλάδα ήταν θετικό στη συνεδρίαση, αν και επισημάνθηκε ο μεγάλος όγκος δουλειάς που απομένει για τις ελληνικές αρχές και η ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με τον ίδιο εντατικό ρυθμό.

Παράλληλα, το Eurogroup επεσήμανε τον αρκετά μεγάλο όγκο δουλειάς που απομένει για τις ελληνικές αρχές και την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες με τον ίδιο εντατικό ρυθμό.

Η παρέμβαση Ντράγκι

Εξάλλου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στη συζήτηση για την Ελλάδα, το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς ο Γερούν Ντάισελμπουμ δήλωσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς το θέμα, το άκουσε για πρώτη φορά σήμερα που τέθηκε στο Eurogroup.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως θα αναλάβει άμεση δράση για να προστατεύσει τους νόμους και τους συμβολαιογράφους που απειλούνται ότι αν συμμετάσχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα δεχτούν επίθεση, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σε ότι αφορά το χρέος υποστήριξε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος. Μεταξύ του σήμερα και τους τέλους του προγράμματος θα δούμε τον γαλλικό μηχανισμό που προβλέπει μεγαλύτερη ή μικρότερη ελάφρυνση ανάλογα με την πορεία του χρέους, τόνισε. Η συζήτηση για τον μηχανισμό αυτό θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα