Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:14:50

Σκουριές: Απολυμένοι έως τα Χριστούγεννα οι εργαζόμενοι, ενώ οι επενδυτές για το Ελληνικό χαλαρώνει το ενδιαφέρον Ομίλου Λάτση- Αράβων επενδυτών. Κύριο

Η ενημέρωση που έχουν τα σωματεία από την εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold είναι ότι ώς τον Μάρτιο θα έχουν απομείνει στο εργοτάξιο πέντε όλα κι όλα άτομα.

Προβλήματα σοβαρά για τις δύο , από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα, μετά από εκείνη της COSCO στον Πειραιά.
Σκουριές: Απολυμένοι έως τα Χριστούγεννα οι εργαζόμενοι, ενώ οι επενδυτές για το Ελληνικό χαλαρώνει το ενδιαφέρον Ομίλου Λάτση- Αράβων επενδυτών, ίσως μέχρι πλήρους αδιαφορίας-απόσυρσης, εάν μάλιστα δοθεί σε άλλους το Καζίνο της περιοχής.

Ζήτημα μερικών ημερών είναι η έναρξη των πρώτων απολύσεων εργαζομένων στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης της Eldorado Gold για αναστολή εργασιών στο εργοτάξιο εξόρυξης χρυσού, έπειτα από την επίμονη άρνηση του ΥΠΕΝ να της χορηγήσει την άδεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, η εταιρεία ενημέρωσε προ ημερών τα σωματεία εργαζομένων ότι από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η μείωση προσωπικού.

Πρώτα, όπως λένε πηγές της εταιρείας στα «ΝΕΑ», θα καταγγελθούν οι συμβάσεις των 460 ατόμων που απασχολούνται στις εργολαβίες του εργοταξίου και αμέσως μετά θα απολυθούν και οι 60 υπόλοιποι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.

Τις ημέρες αυτές προετοιμάζονται τα σχέδια κλεισίματος του εργοταξίου και στα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να αποχωρούν οι πρώτοι από τους απασχολουμένους στις εργολαβίες. Ο σχεδιασμός προβλέπει ώς τα τέλη του έτους να έχει αποχωρήσει η συντριπτική πλειονότητα και των 520 εργαζομένων που δουλεύουν στο εργοτάξιο.

Τα έργα συντήρησης

Οι Σκουριές, παρότι έχουν γίνει αρκετές πρόδρομες εργασίες και έχουν αδειοδοτηθεί σε ποσοστό 60%, προβλέπεται να έχουν κλείσει εντελώς ώς τα τέλη Δεκεμβρίου, εκτός και αν απαιτηθούν επιπλέον έργα συντήρησης για λόγους ασφάλειας. Η ενημέρωση που έχουν τα σωματεία είναι ότι ώς τον Μάρτιο θα έχουν απομείνει στο εργοτάξιο πέντε, όλα κι όλα, άτομα. Και αυτό προκειμένου να παρακολουθούν και να συντηρούν τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, απαραίτητα σε κάθε διακοπή λειτουργίας εξορυκτικής εγκατάστασης (διευθετήσεις ρεμάτων, γαλαρίες, απάντληση υδάτων από το πρόφραγμα κ.ο.κ.). Ουδείς γνωρίζει πότε θα ξανανοίξουν οι Σκουριές. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να συμβεί μετά το πέρας της διαιτησίας, όπου προσέφυγε τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο. Κανονικά, η διαδικασία της διαιτησίας έχει μέγιστη διάρκεια τρεις μήνες, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι θα παραταθεί για άγνωστο διάστημα.

Το κυριότερο ωστόσο ζήτημα είναι ότι η διαιτησία δεν αφορά την επίμαχη άδεια, παρά τις διαφορές ανάμεσα σε Δημόσιο και Eldorado Gold σχετικά με την τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας στον Μαντέμ Λάκκο. Δηλαδή της μονάδας που θα επεξεργάζεται τα συμπυκνώματα χρυσού και από τα τρία ορυχεία που εκμεταλλεύονται οι Καναδοί (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Σκουριές). Το μόνιμο επιχείρημα των Καναδών είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί προσχηματικά τη διαδικασία της διαιτησίας για να καθυστερεί την ανανέωση της άδειας, που έχει λήξει από τον περασμένο Μάρτιο και η οποία αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου με βάση τη μεταξύ τους συμφωνία.

Ξανά στην Αθήνα

Στη Χαλκιδική οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό. «Εχουμε ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων, προσφύγαμε στο ΣτΕ για τη μη χορήγηση της άδειας και σύντομα θα ξανακατέβουμε στην Αθήνα» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων «Αγία Βαρβάρα» Δημήτρης Παπαγεωργίου - ενός εκ των τριών συνολικά σωματείων μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής. Επισημαίνει ότι υπό κανονικές συνθήκες, αν δηλαδή έτρεχαν σήμερα τα έργα στις Σκουριές, θα είχαν προσληφθεί επιπλέον 600 εργαζόμενοι, μιλά για πολιτικούς λόγους, και όχι τεχνικούς, που βρίσκονται πίσω από την κυβερνητική κωλυσιεργία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline