Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018  05:35:44

Τρεις δηλώσεις φθοράς. Καταγγελία Φίλη κατά του μόνιμου εχθρού Καμένου. Αυτοειρωνείες Τσακαλώτου για τον Προϋπολογισμό και τους υψηλούς φόρους. Κύριο

Επιπολαιότητες της υφυπουργού Φωτίου για το όριο της μεσαίας τάξης τα 7.500 ευρώ.

1.Καταγγελία του Νίκου Φίλη για τους κακούς χειρισμούς του μόνιμου αντιπάλου του Παν. Καμμένου: Η κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Με μια δήλωση αιχμηρή και καταδικαστική για τους χειρισμούς του μεγάλου αντιπάλου του στον κυβερνητικό χώρο Παν. Καμμένου ο πρώην υπουργός Παιδείας (που τόσο πολέμησε για την πολιτική του εκεί ο αρχηγός των ΑΝΕΛ) βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης παρεμβαίνει δημόσια στην ακραία αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ.Φίλης αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου, εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στη Βουλή.

Ομως σε μια κριτική εξ αριστερών, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακύρωση την πώληση πολεμικού υλικού, Οπως σημειώνει, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι αυτό γίνεται σε μία στιγμή που οι αεροπορικής δυνάμεις αυτής της χώρας μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

Η κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία
Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες.

Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Κι όλα αυτά με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές αυτές εξελίξεις, είναι σε μεγάλο βαθμό, μεταγενέστερες του χρόνου λήψης της απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Είναι, λοιπόν, καλό, που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων.

2. Ο κ.Τσακαλώτος κάνει χιούμορ: Ο προϋπολογισμός δεν είναι δίκαιος -Θα έπρεπε και εμείς να τον καταψηφίσουμε!

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός που καταθέτει για συζήτηση και ψήφιση κυβέρνηση στην Ολομέλεια δεν είναι δίκαιος.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές αναρωτήθηκε:
«Είναι δίκαιος ο προϋπολογισμός; Δίκαιος με απόλυτο τρόπο όχι δεν είναι. Είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Είναι ένας προϋπολογισμός που ανοίγει το δρόμο να βγούμε από τα μνημόνια. Είναι τόσο δίκαιος όσο επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες. Προσπαθούμε να τις αλλάξουμε και εντός και εκτός Ελλάδας».
Ο κ. Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένοι από τα πράγματα να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό διότι η άλλη επιλογή θα ήταν να μην τον ψηφίσουν ούτε οι ίδιοι να προκηρυχθούν εκλογές και να έρθει στα πράγματα ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

«Θα μπορούσαμε να πούμε και μεις δεν είναι δίκαιος, δεν τον ψηφίζουμε, πάμε σε εκλογές, να έρθει να κυβερνήσει ο συνασπισμός της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε επιλέξει όμως αυτόν τον δρόμο» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα η αναφορά του αυτή από βουλευτές της Αντιπολίτευσης ερμηνεύτηκε ως έμμεση παραδοχή ότι όποτε γίνουν οι εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

Ο υπουργός οικονομικών απάντησε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλει υπερβολική φορολογία λέγοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών από πλευράς φορολογίας
«Είμαστε λίγο πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης στη φορολογία. Υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ περισσότερα φορολογικά βάρη» .
Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι με βάση το πρόγραμμα της για την μείωση των δαπανών του κράτους θα προχωρήσει είτε σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είτε σε οριζόντια μείωση μισθών.
«Τι μας προτείνετε να κάνουμε εσείς της ΝΔ; Λέει η ΝΔ ότι θα μείωνε τους μισθούς αντί να τους αύξανε. Κατά 1δις. Θα απολύσετε έναν στους δέκα δημόσιους υπαλλήλους ή θα κόψετε οριζόντια τους μισθούς 10%; Με βάση τις εξαγγελίες σας μόνο έτσι βγαίνουν. Πείτε μας λοιπόν από που θα έρθουν οι οικονομίες που λέτε ότι θα κάνετε και θα μειώσετε τους φόρους».

Άνοιγμα και στο ΠΑΣΟΚ

Απευθυνόμενος στον εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Τσακαλώτος έκανε άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ να συνασπιστεί με το ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και να μην συντηρεί τα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.
«Αν όντως λέτε ότι πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα που μας έχουν επιβληθεί , αν λέτε ότι πρέπει να μειώσουμε αυτούς τους στόχους να ενωθείτε με τον κορμό της σοσιαλδημοκρατίας μαζί μας . Απ´ τους 9 υποψήφιους σας μόνο ένας είπε ότι δεν πάει με τη ΝΔ και το κατάλαβε. Εμείς υποστηρίζουμε αλλαγές που αλλάζουν το μείγμα της πολιτικής . Βάζουμε τα θέματα στο Eurogroup»

Ο κύριος Τσακαλώτος επέκρινε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό επειδή πήγε στη Σουηδία εν μέσω εθνικού πένθους.
«Λέτε τι κάνει ο πρωθυπουργός στη Σουηδία . Είναι τόσο άσχετο να πάει ο πρωθυπουργός μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσουν για τον κοινωνικό πυλώνα. Είναι δεύτερον αυτό; Τόση μικρή σημασία δίνετε εσείς στον κοινωνικό πυλώνα της Ευρώπης;»

Η ...Αγία Γραφή

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απώλειας εσόδων μέσω φοροδιαφυγής, λέγοντας: «Ο Κύριός μας στην Αγία Γραφή είπε πολλά και σοβαρά για την φτώχεια και την αγάπη. Έκανε όμως ένα λάθος. Είπε ότι είναι πιο εύκολο να περάσει η καμήλα από το μάτι της βελόνας, από το να μπει ένας πλούσιος στον παράδεισο. Εσείς στη ΝΔ τον διαψεύσατε. Βάλατε τους πλουσίους στους φορολογικούς παραδείσους. Όταν συζητάμε για πλουσίους και καμήλες, οι δικοί σας πλούσιοι κερδίζουν, διαψεύδοντας με επιτυχία τον Κύριό σας»

3. Η ευκατάστατη κ. Φωτίου χαμηλώνει τον πήχη -Μεσαία τάξη είναι όσοι έχουν εισοδήματα ....7.500 τον χρόνο, δηλαδή 620 ευρώ τον μήνα.

«Όλοι έχουν φορολογηθεί αναλόγως» δήλωσε με ικανοποίηση αλλά πολλή κυνικότητα χθες στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, βουλευτής και συνταξιούχος καθηγήτρια του Πολυτεχνείου, με υψηλές καταθέσεις στο εξωτερικό, ερωτηθείσα για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Κι συνέχισε με τα χειρότερα.

Η κ. Φωτίου έβαλε χαμηλά τον πήχη για τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, λέγοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ το 2009 έκανε λόγο για ατομικό ανώτατο εισόδημα στα 11.500 με 16.000 ευρώ ετησίως, ενώ το 2015, οπότε ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την εξουσία, το εισόδημα είχε φτάσει στα 7.500 ευρώ ετησίως.
Η κ. Φωτίου αντέκρουσε τα περί φτωχοποίησης της μεσαίας βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και υπογράμμισε ότι το ανώτατο κοινωνικό εισόδημα είναι αυτό που αποτυπώνει η ΕΛΣΤΑΤ. «Κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς φορολογία» σημείωσε η υπουργός.
Επέμεινε ότι δεν υπάρχουν μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες αλλά αντίθετα, φέτος θα υπάρξουν αυξήσεις από πόρους που, όπως είπε, βρέθηκαν με αίμα.

«Προσπαθούμε να επουλώσουμε τεράστιες πληγές τις οποίες κληρονομήσαμε» ανέφερε.

«Ο λαός λέει Κυριακή κοντή γιορτή, Δευτέρα κοντή γιορτή λοιπόν, ας περιμένουμε όπως έγινε το Βατερλώ για τη δημόσια τάξη, θα γίνει και ένα άλλο Βατερλώ του Μητσοτάκη, το τι είναι και δεν είναι καθαρό θα αποκαλυφθεί με στοιχεία τη Δευτέρα» δήλωσε επίσης για την πολύκροτη υπόθεση για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα