Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:02:28

Με ρεαλισμό ο διοικητής φόρων κ.Πιτσιλής συστήνει δημόσια στους εφοριακούς: Ερευνάται υποθέσεις της κάθε τελευταίας πενταετίας. Και με γενναίο κούρεμα προστίμων. Κύριο

Τώρα στο στόχαστρο οι φορολογικές υποθέσεις μετά το 2011.

Με ρεαλισμό και με αποφασιστικότητα να επιτύχει αποτελέσματα ουσίας στην καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των δημοσίων εσόδων. Παρά το γεγονός ότι οι Εφορίες, που βιάζονται να κλείσουν τις υποθέσεις μέχρι τέλος του χρόνου απαντούν στους ενδιαφερόμενους πολίτες « εμείς δεν ξέρουμε τι λέει το Συμβούλιο Επικρατείας, τι λέει το Υπουργείο και η ΑΑΔΕ του Πιτσιλή. Εμείς, δεν έχουμε πάρει κανένα γραπτό κείμενο για να ενημερωθούμε επίσημα και να ενεργήσουμε Δεν έχουμε ακόμα τίποτα στα χέρια μας».

Με συνέπεια τις τελευταίες ημέρες λογιστές και φορολογούμενοι να βλαστημούν τους πάντες του ΥΠΟΙΚ για τα βάσανά τους και την τυραννική γραφειοκρατία..
Γενικά, πάντως στις φορολογικές υποθέσεις μετά το 2011 εστιάζει ελεγκτικά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (για τις παραγραφές) που επί της ουσίας οδηγούν τις περισσότερες λίστες στο αρχείο. Η συμμόρφωση με την τελευταία πενταετία όπως αποφάσισε το ΣτΕ είναι απόλυτη.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, ανέφερε στον χαιρετισμό του στις εργασίες της Φορολογικής Διημερίδας της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αθήνας (ΕΦΕΕΑ) ότι η φορολογική διοίκηση εστιάζει στον έλεγχο των πιο πρόσφατων υποθέσεων.
Στελέχη της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν ότι η πρακτική δείχνει ότι ο έλεγχος των πρόσφατων χρονολογικά υποθέσεων μπορεί να αποφέρει χρήματα για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ αντίθετα στις παλαιές υποθέσεις αφενός ο έλεγχος είναι δυσκολότερος και χρονοβόρος, αφετέρου τα οφέλη για τα ταμεία του Δημοσίου είναι πενιχρά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι της τελευταίας πενταετίας έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου με την εισπραξιμότητα να φθάνει στο 47%, ενώ αντίθετα για τις παλαιές υποθέσεις κινείται κοντά στο 9%.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν σταματήσει οι στοχευμένοι έλεγχοι της φορολογικής διοίκησης πριν από το 2010 και επικεντρώνονται σε υποθέσεις που προκύπτουν με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγούν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής.
«Κούρεμα» προστίμων

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που προβλέπει αναδρομικό «κούρεμα» των προστίμων. Σύμφωνα με το σχέδιο μέχρι και το 2013 αντί για πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που φθάνουν στο 120% του κύριου φόρου θα επιβάλλονται τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που είναι χαμηλότερα και συγκεκριμένα κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της παράβασης από 10 έως 50% του οφειλόμενου κύριου συν τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι ανέρχονται στο 8,76%. Επίσης, για εκπρόθεσμες δηλώσεις μέχρι και το 2013, αντί για πρόσθετους φόρους που φθάνουν στο 60% του κύριου φόρου θα υπολογίζεται μόνο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής ο οποίος ανέρχεται στο 8,76%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline