Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018  04:06:05

Ο Τσίπρας καταγγέλλει εδώ τους «φορολογικούς παραδείσους» αλλά στις Βρυξέλλες ο Ε. Τσακαλώτος συμφώνησε... να μη ληφθεί κανένα μέτρο εναντίον τους. Ποιοί είναι τελικά. Κύριο

Έγινε απλή καταγραφή τους με την υπόσχεση να «καταγγείλουν ανοικτά» και να ζητήσουν μέτρα για τις 17 χώρες, που αποδεδειγμένα διαπρέπουν στον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό και προσφέρονται ως καταφύγιο ή ως πλυντήριο σε χρήματα, συχνά αμφιβόλου προελεύσεως και νομιμόπητας.

Την πρώτη ευρωπαϊκή λίστα φορολογικών παραδείσων ενέκριναν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Τυπικά , χαλαρά ανενόχλητα για το δήθεν μέγα οικονομικό σκάνδαλο, που καταγγέλλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας . Αντίθετα πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ και ανάμεσα τους και η Ελλάδα, αποφάσισαν να μην προβούν σε κυρώσεις των 17 χωρών που λειτουργούν ως πλυντήρια ή κάλυψη χρημάτων, αμφιβόλου προέλευσης.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, η πολυαναμενόμενη -ειδικά μετά τις πρόσφατες διαρροές των LuxLeaks στα τέλη του 2014, των Panama Papers τον Απρίλιο του 2016 και των Paradise Papers τον Νοέμβριο του 2017- «μαύρη λίστα» της ΕΕ αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών.

Τελικά, οι 28 υπουργοί συμφώνησαν απλώς και μόνο σε έναν κατάλογο 17 χωρών, οι οποίες δεν σέβονται τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα φορολόγησης. Mέχρι εκεί, κανένα μέτρο ελέγχου, καμμία κοινή νομοθεσία. Οι 17 χώρες, είναι:

Αμερικανική Σαμόα,
Μπαχρέιν,
Μπαρμπέιντος,
Γρενάδα,
Γκουάμ,
Νότια Κορέα,
Μακάο,
Νήσοι Μάρσαλ,
Μογγολία,
Ναμίμπια,
Παλάου,
Παναμάς,
Αγία Λουκία,
Σαμόα,
Τρινιντάντ και Τομπάγκο,
Τυνησία
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Φορολογία, Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρέτισε τη δημοσίευση της εν λόγω λίστας, αποκαλώντας την ένα «σημαντικό ορόσημο, μετά από δύο χρόνια αγώνα».

«Ως Ευρωπαίος πολίτης συμμερίζομαι τις προσδοκίες εκείνων που ήλπιζαν για περισσότερα. Ας πάρουμε αυτήν τη λίστα για αυτό που είναι: Ένα πρώτο βήμα. Και ας συνεχίσουμε να ασκούμε την πίεση μαζί, στα κράτη-μέλη και στις τρίτες χώρες» δήλωσε ο ίδιος αναρτώντας και στη σχετική δήλωση στο twitter.

Επιπλέον, σήμερα εγκρίθηκε η «γκρίζα» λίστα 47 χωρών που ανέλαβαν την υποχρέωση να αλλάξουν τη φορολογική νομοθεσία τους υπό την πίεση της Ευρώπης. Τέλος, καταγράφηκαν οι περιπτώσεις οκτώ χωρών που πλήττονται από τυφώνες και θα αξιολογηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ «ΤΩΝ ΝΕΩΝ» ΧΘΕΣ

Δεν θα καούν στην... κόλαση οι φορολογικοί παράδεισοι. Κανένα σοβαρό μέτρο εναντίον τους.

Πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ, μαζί και η Ελλάδα, αποφάσισαν να μην προβούν σε κυρώσεις των 17 χωρών που προσφέρουν κάλυψη ή πλυντήριο χρημάτων αμφιβόλου προσελεύσεως, Ο αρμόδιος για τα Οικονομικά επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση των κρατών - μελών ανεπαρκή, δηλώνοντας ότι ήλπιζε σε πιο τολμηρές αποφάσεις

Οι φορολογικοί παράδεισοι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς, μπορούν να περιμένουν. Να περιμένουν ενδεχομένως μια άλλη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ικανή να καταλήξει σε αποφάσεις γενναιότερες από αυτές στις οποίες κατέληξε η χθεσινή, η οποία αποφάνθηκε ότι ανά τον κόσμο δεν υπάρχουν παρά μόνο 17 χώρες που αποδεδειγμένα διαπρέπουν στον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό προσφέροντας καταφύγιο ή και πλυντήριο σε χρήματα αμφιβόλου συχνά προσελεύσεως.

Επί της ουσίας λοιπόν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πολυαναμενόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών (όπου επρόκειτο να αποφασιστεί ο κατάλογος των χωρών τις οποίες η ΕΕ θα αντιμετωπίζει εφεξής ως φορολογικούς παραδείσους, επιβάλλοντας ταυτόχρονα κυρώσεις) ώδινεν όρος και έτεκε μυν. Η μαύρη λίστα περιέχει μόνο τις χώρες για τις οποίες κανένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν τρέφει αμφιβολίες ότι έχει ξεπεράσει τα διεθνώς αποδεκτά όρια σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς του. Κάτι που εμφανώς δυσαρέστησε ακόμη και τους ιθύνοντες των Βρυξελλών, αφού ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση των κρατών-μελών ανεπαρκή. «Ως ευρωπαίος πολίτης συμμερίζομαι τις προσδοκίες εκείνων που ήλπιζαν για περισσότερα. Ας πάρουμε αυτήν τη λίστα για αυτό που είναι: ένα πρώτο βήμα. Και ας συνεχίσουμε να ασκούμε την πίεση μαζί στα κράτη-μέλη και στις τρίτες χώρες» δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Σε αυτόν τον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται χώρες τις οποίες, για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να χαρακτηρίσει φορολογικούς παραδείσους. Δεν περιλαμβάνονται φυσικά οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρά τις αρνήσεις τους να συνεργάζονται πλήρως με τις ευρωπαϊκές φορολογικές Αρχές και φυσικά δεν γίνεται λόγος για κάποιες από τις χώρες-μέλη της ΕΕ τις οποίες μη κυβερνητικοί οργανισμοί δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν φορολογικούς παραδείσους.

Περιλαμβάνονται ωστόσο χώρες όπως η Αρμενία, η Νότιος Κορέα, η Ναμίμπια, η Μογγολία, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία και ο Παναμάς, για τη συμπερίληψη του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν σκληρές διπλωματικές μάχες, σε πείσμα των Panama papers. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες από τις Βρυξέλλες ότι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου διαμορφώθηκαν δυο βασικές ομάδες κρατών: μια που επιθυμούσε διεύρυνση του καταλόγου και αυστηρότερες κυρώσεις στην οποία μετείχαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία κ.ά., και μια στην οποία μετείχαν η Ελλάδα, η Μαλτα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά. που επεδίωκαν ελαστικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Εκ παραλλήλου πάντως το χθεσινό Συμβούλιο ενέκρινε δύο ακόμη καταλόγους χωρών που σχετίζονται με φορολογικούς παραδείσους: τη λεγόμενη «γκρίζα» λίστα 47 χωρών που ανέλαβαν την υποχρέωση να αλλάξουν τη φορολογική νομοθεσία τους υπό την πίεση της ΕΕ. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Τουρκία, η Ελβετία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Τέλος, υιοθετήθηκε και μια λίστα 8 χωρών που ναι μεν μπορούν να θεωρηθούν φορολογικοί παράδεισοι, πλην όμως επλήγησαν από τυφώνες, είναι αντιμέτωπες με ανθρωπιστικές καταστροφές και κατά την άποψη του Συμβουλίου θα αξιολογηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα