Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:14:20

Παγκόσμιος θαυμασμός για τα υπερκέρδη αλλά και (μάταιες έως τώρα..) προειδοποιήσεις πως πρόκειται για «φούσκα έτοιμη να σκάσει» το ψηφιακό νόμισμα ΒITCOIN. Κύριο

Σύντομα στα 20.000 δολάρια η μονάδα από 1.000 το Ιανουάριο. «Η αγορά bitcoin μοιάζει με τζόγο, να είστε προετοιμασμένοι να τα χάσετε όλα»

Στίγκλιτς καταδικαστικός: Η μανία για το bitcoin είναι ίδια με αυτή για τις τουλίπες το 17ο αιώνα

Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα 19.000 δολάρια από 3.000 δολάρια τον Αύγουστο
Ο φημισμένος οικονομολόγος και βραβείο Νόμπελ Τζόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως το κρυπτονόμισμα bitcoin «δεν έχει κοινωνική αξία» και πως θα εκπλησσόταν αν το ράλι του συνεχιζόταν στο 2018. Ο Στίγκλιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές στο ετήσιο Φόρουμ για την Αραβική Στρατηγική στο Ντουμπάι. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να διακόψει τις συναλλαγές σε bitcoin όποτε θελήσει, είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα 19.000 δολάρια από 3.000 δολάρια τον Αύγουστο. Το Χρηματιστήριο Προθεσμιακών Συμβολαίων του Σικάγο ήταν το πρώτο εποπτευόμενο αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο ξεκίνησε τις συναλλαγές σε προθεσμιακά συμβόλαια του bitcoin, οδηγώντας σε άνοδο της τιμής του κρυπτονομίσματος κατά περίπου 26% την ημέρα αυτή.
«Θεωρώ ότι το δολάριο αποτελεί ακόμη το νόμισμα επιλογής, επειδή μπορεί κανείς να αγοράζει με αυτό προϊόντα σε όλο τον κόσμο, ενώ δεν έχει χάσει τη

δύναμή του ως μέσο συναλλαγών, που υποτίθεται ότι προσφέρει το bitcoin ως κρυπτονόμισμα που δεν υπάγεται σε εποπτεία κεντρικής τράπεζας», σημείωσε ο Στίγκλιτς.

Ο ίδιος συνέκρινε το πάθος για το bitcoin με τη μανία για τις τουλίπες στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα. Η μανία για τις τουλίπες, που έχει αποκληθεί και ως η μητέρα όλων των κερδοσκοπιών, εκτίναξε την τιμή ενός λουλουδιού στο ύψος της αξίας μίας βίλας στο 'Αμστερνταμ μέσα σε λίγα χρόνια, πριν την κατάρρευση των τιμών τον Μάιο του 1637, που οδήγησε χιλιάδες αγοραστές τουλιπών στη χρεοκοπία.

«Η αγορά bitcoin μοιάζει με τζόγο, να είστε προετοιμασμένοι να τα χάσετε όλα»
«Η έλλειψη στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για το πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο αποτελεί ένδειξη ότι το bitcoin δεν είναι ασφαλής επένδυση», σημείωσε ο Αντριου Μπέιλι, διευθύνων σύμβουλος της FCA (Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς).
|

Η αγορά bitcoin μοιάζει πολύ με τζόγο καθώς έχει το ίδιο επίπεδο ρίσκου τόνισε o επικεφαλής της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής Αρχής της Βρετανίας, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, προειδοποιώντας παράλληλα τους αγοραστές πως όσοι επιχειρήσουν τελικά «να τζογάρουν» θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα.

«Εάν θέλετε να επενδύσετε σε bitcoin, να είστε προετοιμασμένοι να χάσετε όλα σας τα χρήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Αντριου Μπέιλι, διευθύνων σύμβουλος της FCA (Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς).

«Η έλλειψη στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για το πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο αποτελεί ένδειξη ότι το bitcoin δεν είναι ασφαλής επένδυση», σημείωσε.

Η πολύ εντυπωσιακή άνοδος του bitcoin έχει αφήσει άναυδους τόσο τους επικριτές όσο και τους οπαδούς του, με τους επενδυτές να πασχίζουν να κατανοήσουν τους παράγοντες που οδήγησαν το ψηφιακό νόμισμα σε ξέφρενο ράλι.

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του κρυπτονομίσματος CoinDesk σήμερα το πρωί το bitcoin διαπραγματευόταν στα 17.159 δολάρια, ενώ πριν από έναν χρόνο άξιζε περίπου 780 δολάρια.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί καθώς γνωρίζουμε πολύ λίγα για το τι διαμορφώνει την τελική τιμή του bitcoin», δήλωσε ο Μπέιλι στο BBC.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline