Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  23:02:47

Η πρόβλεψη για τις καταθέσεις το 2018

Αγωνιώδες το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις καταθέσεις την ερχόμενη χρονιά, για να αρχίσουν να δίδονται κάποια, λίγα έστω, επαγγελματικά και στεγαστικά δάνεια.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι σε ένα βασικό σενάριο τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 5 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2015 πάνω από τα 130 δισ. ευρώ.

«Μπορεί οι προοπτικές να είναι θετικές, ωστόσο οι ρυθμοί αύξησης θα πρέπει να είναι υψηλότεροι για την επιστροφή σε μερικά χρόνια από σήμερα των καταθέσεων στα προ του 2015 επίπεδα» επισημαίνει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου. Χαρακτηρίζει πάντως θετικό το γεγονός ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει, όπως όλα δείχνουν, εγκαίρως.

«Τουλάχιστον δεν θα ξεκινήσει το νέο έτος με εκροές λόγω πολιτικών εξελίξεων, όπως συνέβη τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι εφικτό να κλείσει σταθεροποιητικά. Η εμπιστοσύνη θα χτίζεται βήμα-βήμα και στο δεύτερο μισό της χρονιάς θα φουλάρουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» υπογραμμίζει η ίδια πηγή.

Ο κύριος προβληματισμός του σχετίζεται με τα stress tests στα οποία θα συμμετάσχουν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο. «Ανησυχώ για το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν ανυπόστατες φήμες για το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ασκήσεων. Εάν υπάρξει επίδραση στην ψυχολογία των καταθετών, δεν αποκλείεται να δούμε νέες εκροές μέσω αναλήψεων και επαναγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων» σημειώνει ο έμπειρος τραπεζίτης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline