Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  18:17:28

Μην εμπιστεύεσαι το bitcoin

Δεν χρειάζεται χρηματοοικονομική ανάλυση για να παρατηρήσει κανείς ότι το bitcoin είναι μέσα σε μια «φούσκα». Η αξία του αυξήθηκε από 39 σεντ σε πάνω από 18.000 δολάρια μέσα σε 8 χρόνια και προσφάτως διπλασιάστηκε σε δύο ημέρες. Είναι αυτονόητο ότι η αξία του έγκειται, σε μεγάλο βαθμό, στις αθέμιτες συναλλαγές που έχει εξυπηρετήσει. Σήμερα όλοι την αποδίδουν στην απληστία και στην κερδοσκοπία.


Ισως, όμως, η άνοδος του bitcoin αντανακλά μια μνημειώδη μεταστροφή της εμπιστοσύνης του κοινού: από τους θεσμούς που δημιούργησαν άνθρωποι και στηρίζουν οι κυβερνήσεις σε συστήματα που βασίζονται σε αυστηρά ελεγχόμενους κώδικες τεχνολογίας. Πρόκειται για μια τάση που εκτείνεται πέραν του χρηματοοικονομικού χώρου. Ισως να είναι «φούσκα» το bitcoin, αλλά όλες οι «φούσκες» δεν είναι ίδιες. Τη δεκαετία του 1990 υπήρξε η «φούσκα» των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, αλλά αυτό σημαίνει πως η Amazon είχε πράγματι υπερτιμηθεί; Αυτό που αυξάνει την αξία του bitcoin είναι κάτι που το υπερβαίνει.

Το γεγονός ότι χάνουμε διαρκώς την εμπιστοσύνη μας στους ανθρώπους και εξαρτώμεθα από τις μηχανές. Εμπιστευόμαστε τους υπολογιστές για να πλοηγήσουν αεροσκάφη, να βοηθήσουν τους χειρουργούς και να μας διευκολύνουν να βρούμε τον δρόμο.

Σε τελική ανάλυση, τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση του 2009 έδωσαν την έμπνευση και για το bitcoin. Τράπεζες-σύμβολα οικονομικής εμπιστοσύνης αποδείχθηκαν αδίστακτες και καταχράστηκαν τα χρήματα του κόσμου. Για έναν προγραμματιστή υπολογιστών το χρηματοπιστωτικό σύστημα φαίνεται σαν ένας κωδικός που δεν έχει δοκιμαστεί, δεν διαθέτει ισχυρό σύστημα εξουδετέρωσης των ιών και υπερεμπιστεύεται τους ανθρώπους. Οι κυβερνήσεις, που εκδίδουν νομίσματα και παρέχουν εγγυήσεις για τις τράπεζες, δεν εμπνέουν πάντα εμπιστοσύνη. Η Ευρώπη, που μαστίζεται από εσωτερικές έριδες, βρίσκεται ακόμη σε

κατάσταση σοκ εξαιτίας της απόφασης της Βρετανίας να φύγει από την Ε.Ε. Η Κίνα είναι ένας μυστικοπαθής αυταρχικός μηχανισμός που μπορεί να επιτεθεί στους πολίτες της αν νιώσει απειλούμενη. Οι ΗΠΑ χρωστούν 20 τρισ. δολάρια και κυβερνώνται από τον κατά συρροήν πτωχεύσαντα που θεωρεί προσόν το να είναι κανείς απρόβλεπτος. Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές.

Οπως επισήμανε ο Σατόσι Νακαμότο, ο άνθρωπος που φέρεται ως δημιουργός του bitcoin, «η ρίζα του προβλήματος με τα συμβατικά νομίσματα είναι η εμπιστοσύνη που απαιτούν για να δουλέψουν». Ολα αυτά εξηγούν τη δημοτικότητα του bitcoin ως αξίας ανεξάρτητης από κυβερνήσεις, τράπεζες και διάφορες ανοησίες. Εχει, όμως, πραγματική αξία; Βασίζεται σε μια σύνθετη τεχνολογία βάσης δεδομένων που παρακολουθεί τις μεταβιβάσεις χρημάτων.

Το ίδιο, όμως, ισχύει για τις περισσότερες μορφές χρήματος. Οσο υπάρχουν αρκετοί άλλοι που του αποδίδουν αξία, τόσο αποκτά αξία. Και βέβαια το bitcoin μπορεί να καταρρεύσει, αλλά έχει ώς τώρα αντέξει πολλές μεγάλες πτώσεις. Μολονότι είναι εικονικό, παραμένει ανθρώπινη κατασκευή, το δημιούργησαν άνθρωποι και παρουσιάζει μειονεκτήματα και προβλήματα διαχείρισης. Ισως δεν λειτουργήσει ποτέ ως κοινό μέσον συναλλαγής, εξαιτίας των ακραίων διακυμάνσεών του, αλλά είναι πιθανόν να αποτελέσει ένα είδος αποθήκευσης αξίας που μπορεί να πουληθεί.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline