Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  07:09:36

Πιο νωρίς τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ για 2018, για πιο γρήγορες εισπράξεις από το Δημόσιο. Υποτίθεται ότι θα είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ....το 2015. Κύριο

Νέες αντικειμενικές αξίες από επιτροπές για όλη την Ελλάδα: Στη Διαύγεια η πρόσκληση για τους ειδικούς εκτιμητές σε 10.000 περιοχές της Ελλάδας.

Νωρίτερα θα φτάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ για το 2018 και η πληρωμή θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, που θα ισχύουν από το Μάρτιο, θα φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα λάβουν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων τον Ιούνιο αντί για το τέλος Αυγούστου, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.

Νωρίτερα έρχεται ο ΕΝΦΙΑ

Όπως είπε η υπουργός υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στον realfm η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι ίσως και εντός της ημέρας προκηρύσσονται οι θέσεις εκτιμητών, που θα προχωρήσουν άμεσα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, τιμές οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά τη διασταύρωσή τους με τα στοιχεία των τραπεζών.

Το σχέδιο για την δημιουργία επιτροπών παραπέμπεται για την επόμενη χρονιά, λόγω έλλειψης χρόνου. Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο. Σε ερώτηση, τι θα γίνει αν από την αναπροσαρμογή προκύψουν αυξήσεις στις φθηνές περιοχές και μειώσεις στις ακριβές, η υφυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα αλλάξουν αντίστοιχα οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασθενέστεροι και να μην ευνοηθούν οι έχοντες.
Έτσι, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2018 θα αναρτηθούν μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, δηλαδή Ιούλιο ή Αύγουστο, με στόχο ο φόρος να πληρωθεί σε όσες το δυνατόν περισσότερες δόσεις ως τον Δεκέμβριο του 2018, χωρίς να αλλάζει το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι Μάρτιο οι αντικειμενικές

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πιστοποιημένους εκτιμητές στο πεδίο των ακινήτων για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή, στη Διαύγεια η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών στο πεδίο ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών, για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της με αριθμό 1067780/82/Γ0013/09.06.1994 (Β΄549) απόφασης υπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει (αριθμός ΑΔΑ: ΩΝΖΝΗ-ΓΡ7)».

Την έξελιξη αυτή προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Μιλώντας στον Real FM είπε ότι, σημειώνοντας ότι εντός της ημέρας θα προκηρυχθούν θέσεις εκτιμητών, οι οποίοι θα προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων της χώρας, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά από διασταύρωσή τους με στοιχεία από τις τράπεζες.

Πρόσθεσε ότι η σύσταση των ειδικών επιτροπών για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα γίνει στις αρχές του 2018 «λόγω έλλειψης χρόνου καθώς στόχος του υπουργείου είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2018».

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο η προθεσμία προσαρμογής των αντικειμενικών αξίων κοντά στα επίπεδα των αγοραίων, η οποία εξέπνεε στο τέλος του 2017, έχει παραταθεί για πολλοστή φορά έως το Μάρτιο του 2018.

Σε ερώτηση, τι θα γίνει αν από την αναπροσαρμογή προκύψουν αυξήσεις στις φθηνές περιοχές και μειώσεις στις ακριβές, η υφυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα αλλάξουν αντίστοιχα οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασθενέστεροι και να μην ευνοηθούν οι έχοντες.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η κυρία Παπανάτσιου είπε ότι εκκαθαριστικά του 2018 θα αναρτηθούν μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, δηλαδή Ιούλιο ή Αύγουστο, με στόχο ο φόρος να πληρωθεί σε όσες το δυνατόν περισσότερες δόσεις ως τον Δεκέμβριο του '18, χωρίς να αλλάζει το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline