Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018  02:15:57

Τον Μάρτιο ο μέγας πόλεμος ΑΝΤΕΝΝΑ, ALPHA, STAR, ΣΚΑΙ- Κυβέρνησης για τις άδειες στο ΣτΕ: Χθες έχασαν μια απλή μάχη, λένε. Κύριο

Απέρριψε τα -προσωρινά- ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.

Σειρά και πρώτη αξία έχουν οι κύριες αιτήσεις (προσφυγές) που έχουν καταθέσει οι 4 τηλεοπτικοί σταθμοί.

Απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤΕΝΝΑ, ALPHA, STAR και ΣΚΑΙ που ζητούσαν να παγώσει προσωρινά η προκήρυξη για τη χορήγηση επτά τηλεοπτικών αδειών.

Σειρά έχουν πλέον οι κύριες αιτήσεις (προσφυγές) που έχουν καταθέσει οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίες - όπως υπολογίζεται - θα συζητηθούν στις αρχές Μαρτίου στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Νωρίτερα τα μέλη της Ολομέλειας, υπό τον πρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, διασκέπτονταν κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να αποφανθούν για την τύχη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών.

Στη διαδικασία που προηγήθηκε, προέβαλαν τα νομικά τους επιχειρήματα τόσο οι δικηγόροι του Δημοσίου, όσο και οι συνήγοροι των τηλεοπτικών σταθμών.

Το «παρών» στην όλη διαδικασία έδωσε παρατηρητής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν συγκεκριμένα να παγώσει η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση επτά αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ.

Υποστηρίζουν ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες προς την ελληνική, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ΕΣΔΑ.

Υπογραμμίζουν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε επτά, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ. Ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε, λένε, τονίζοντας ότι οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός «επτά» είναι εσφαλμένες.

Επισημαίνουν, δε, ότι δεν διασφαλίζεται η απαιτούμενη χρηματοοικονομική επάρκεια και φερεγγυότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση της δημοπρασίας από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό οι οποίοι δεν έχουν τα σχετικά οικονομικά εχέγγυα και αποσκοπούν απλώς στη νόθευση των όρων του διαγωνισμού.

Εκτός της κούρσας των τηλεοπτικών αδειών το Mega

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές Ant1, Alpha, Σκάι και Star για τις τηλεοπτικές άδειες
Οι μέτοχοι του σταθμού ενημέρωσαν τις τράπεζες ότι δεν θα διεκδικήσουν κάποια από τις 7 άδειες διότι θεωρούν πολύ υψηλό το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ. Μάλλον θα διεκδικήσει μία από τις τρείς γενικού χαρακτήρα.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού Mega, του πάλαι ποτέ «Μεγάλου Καναλιού».

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, με επιστολή τους προς τις συστημικές τράπεζες οι μέτοχοι του τηλεοπτικού σταθμού Mega ενημέρωσαν τους πιστωτές ότι δεν θα διεκδικήσουν κάποια από τις 7 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας διότι θεωρούν πολύ υψηλό το τίμημα των 35 εκατ.ευρώ.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό οι μέτοχοι του «Μεγάλου Καναλιού» επισημοποιούν την απόφασή τους να μην καταθέσουν φάκελλο στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την διεκδίκηση μιας εκ των επτά προκηρυχθεισών τηλεοπτικών αδειών.

Κατά πληροφορίες, για τις επτά άδειες υπάρχουν επτά ενδιαφερόμενοι: Alpha, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, Star, Ε, ο κ. Βρυώνης, ενώ υπάρχουν φήμες και για τον κ. Μάρη.
ΕΣΡ: Τέλος Φεβρουαρίου θα σταματήσει να εκπέμπει όποιο κανάλι δεν ζητήσει άδεια

Την τελευταία ενημέρωση συντακτών μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φακέλων για συμμετοχή στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ροδόλφος Μορώνης. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μορώνης, η λίστα των υποψηφίων που θα προσέλθουν αύριο έως τις 3 το μεσημέρι στα γραφεία του ΕΣΡ, διεκδικώντας μία άδεια, θα δημοσιοποιηθεί νωρίς το απόγευμα.

Αρχικά, θα γίνει ένας τυπικός πρώτος έλεγχος των δικαιολογητικών που απαιτούνται εκτός φακέλου και εν συνεχεία θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιρειών.

Ο κ. Μορώνης έκανε γνωστό πως έχουν συσταθεί επτά ομάδες υποδοχής, οι οποίες αποτελούνται από έναν νομικό, έναν οικονομολόγο, και δύο μέλη του ΕΣΡ. Κάθε ομάδα θα παραλάβει έναν ή και περισσότερους, εάν χρειαστεί, φακέλους, προκειμένου να προχωρήσει στον έλεγχο και την αποσφράγισή τους.

Η διαδικασία της αποσφράγισης θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως την ερχόμενη Τρίτη. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος κάθε φακέλου, διαδικασία που θα διαρκέσει από 1,5 έως και 3 μήνες.
Καμία αίτηση δεκτή μετά τις 3

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ επισήμανε πως καμία αίτηση δεν θα γίνει δεκτή μετά τις 3 αύριο το μεσημέρι (11 Ιανουαρίου 2018), ενώ τόνισε επανειλημμένα πως δεν θα επιτραπεί σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες να παρακολουθήσουν τόσο τη διαδικασία κατάθεσης φακέλων όσο και τη διαδικασία αποσφράγισης. Κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε, θα προκαλέσει αναστάτωση και θα διαταράξει τη διαδικασία.

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα εκπέμπει όποιος δεν μετέχει στο διαγωνισμό

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκάλυψε ο κ. Μορώνης ήταν ότι η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όποιο κανάλι δεν μετέχει στο διαγωνισμό, στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από σύσκεψη της ολομέλειας του ΕΣΡ θα πρέπει να διακόψει την εκπομπή σήματός του.

Με τη λήξη της αποσφράγισης των φακέλων, οι συμμετέχοντες έχουν περιθώριο 10 ημερών προκειμένου να υποβάλλουν ενστάσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα